Touha

27. 8. 2008 - 11:49 | Téma | red

Touha zdroj: tisková zpráva

Touhou (A Snake of June) uzavírá japonský režisér Shinya Tsukamoto jednu etapu své tvorby sahající od cyberpunkového Tetsua po historické drama Gemini

Touhou (A Snake of June) uzavírá japonský režisér Shinya Tsukamoto jednu etapu své tvorby sahající od cyberpunkového Tetsua po historické drama Gemini. Touha je ohromující vizuální smršť, která ale pro absenci zřetelnější storky přiláká do kin pouze režisérovy oddané fanoušky, či příznivce art-pur.

Touha V ženě můžete probouzet touhu různými způsoby. Někdo na to jde s růží, jiný se sbíječkou. Iguchi, kterému Rinko pomohla najít chuť do života, se rozhodne, že je řada na něm a pokouší se ve vdané psycholožce probudit touhu tím, že jí nutí plnit touhy svého voyeurského oka.

Rinko (okouzlující divadelní herečka Asuka Kurosawa) žije s obtloustlým Shigehikem (Yuji Kohtari). Pro jejich vztah se hodí slovo ‚holý‘. Už stěny jejich bytu působí nehostinně a to ještě Shigehiko všude neustále panicky šůruje. Od něj nelze čekat výron živočišné vášně. Ale vždyť i Rinko vypadá vzdáleně a chladně. A teď je tu Iguchi (sám Tsukamoto), který vyfotil masturbující Rinko a hrdince hrozí, že ty fotky ukáže Shigehikovi, pokud… pokud se neprojde po městě bez kalhotek… s vibrátorem…

Shinya Tsukamoto Touha není porno. Tsukamoto se sice nenechá unášet lacinými záběry, ale myslím, že příliš spoléhá na samu vzrušivost úvodního nerovného konfliktu Iguchi-Rinko. Chybí hlubší expozice Rinko, divák o ní do konfrontace s Iguchim vpodstatě nic neví, takže netuší, jaké jsou ve chvíli „zážehu“ její karty. Vztah Iguchi-Rinko se pak odehrává na stejné vlně probuzení a sebezničení zkrz touhu, jaká táhla všechny dosavadní Tsukamotovy filmy. Použitím mnohem snadněji pochopitelné symboliky (sex a vydírání místo strojů) se režisérovi uvolnilo místo pro hlubší a klidnější imaginaci, či obrazovou symboliku, než dříve. Zároveň se tu ale otvírá propast mezi čistokrevným uměním pocitu a dramatickou hrou s figurami, která v pozdějších kapitolách udělá divákovi v hlavě chaos, aniž by byl jasný záměr.

Touha Do modra laděný monochromatický obraz je ale ojedinělým vizuálním zážitkem. Kamera (Tsukamoto) se opájí vůní rozkvetlých květin, do kterých padají provazy červnového deště, ale dokáže vzápětí tvrdě a chladně ukázat syrový interiér stanice metra. Za pozornost stojí výprava (Tsukamoto) a vůbec desén všech obrazů. Střih (Tsukamoto) je nenápadný, když ale dojde na záběry výlevky, je tu ten známý zjizvený obraz ze starších Tsukamotových filmů.

Tsukamoto o Touze říká, že ji chtěl natočit už deset až patnáct let, a že tímhle filmem uzavírá dosavadní kapitolu své tvorby. Oproti starším bijákům je Touha určitě nejznepokojivější. Režisérovi se daří své žíravé démony implantovat do současného prostředí, tedy podobně jako v Tokijské pěsti, nicméně Touha je oproti Pěsti natočená mnohem stylověji, noblesněji. Pokud jde ale o příběh nebo vizi, vybral si Tsukamoto v Touze oddechový čas. Ještě delší, než v Gemini.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.