Ticho (Cisza)

3. 7. 2008 - 11:27 | Téma | red

Ticho (Cisza) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie: Michał Rosa. Scénář: Krzysztof Piesiewicz. Kamera: Arkadiusz Tomiak. Hudba: Tomasz Stańko. Výtvarník: Przemyslaw Kowalski. Střih: Małgorzata Orłowska – Świątczak. Produkce: Juliusz Machulski. Hrají: Kinga Preis, Bartosz Opania, Irena Burawska, Grazyna Walasek, Magdalena Kuta, Ilona Ostrowska, Jolanta Fraszyńska, Laura Konczarek, Miroslawa Marcheluk, Zuzanna Rezner. Polsko 2001. Barevný, 93 minut. Uvedeno na 37. MFF Karlovy Vary 2002. Než ticho, slušel by tomuto polskému dílku, oceněnému na 37. MFF Karlovy Vary 2002 hlavní cenou ekumenické poroty, název Klid nebo Pokoj ve smyslu klid či pokoj v duši

cisza_ticho
Než ticho, slušel by tomuto polskému dílku, oceněnému na 37. MFF Karlovy Vary 2002 hlavní cenou ekumenické poroty, název Klid nebo Pokoj ve smyslu klid či pokoj v duši. Právě tahle ingredience chybí jak mladé manažerce Mimi, která po večerech tancuje v nočním baru, tak mladému muži, který ji neustále sleduje.

Vše vlastně začalo před asi dvaceti lety, kdy dětská klukovina zapříčinila autohavárii a smrt mladého manželského páru – přežila jen holčička, která odchází po silnici do mlhy a za níž se upřeně dívá jeden z provinivších se kluků.

cisza_ticho
A je to právě on, Szymon, jenž nyní mladou ženu sleduje – nebo spíše stráží. Střeží každý její krok, sbírá jí zahozené žvýkačky, její fotografie, ví vše o její dceři, kterou vychovává babička na venkově a kterou Mimi jezdí každý víkend navštěvovat, doma má deníček její matky.

Samozřejmě, že při odhalení se žena zhrozí – jak je možné, aby nějaký takový úchyl o ní všechno věděl, a ona o něm nic? Jak to, že zavinil smrt jejích rodičů? Pak ji však muž začne přitahovat – ví totiž o její minulosti díky pečlivému sbírání informací mnohem víc, než ona sama. A možná ví víc i o její současnosti a možné budoucnosti.

cisza_ticho
Celý příběh končí – jak je pro tyto polské snímky typické – mnoha otevřenými otázkami a o tajuplném muži se toho příliš nedozvíme – až na to, že jeho úkol pravděpodobně skončil. Úkol jakéhosi anděla, jenž má přivést svěřenou duši k poznání sebe sama a nalezení té správné cesty a vnitřního klidu. I o tom film vypráví.

O tom, nakolik zodpovědně můžeme prohlásit, že známe sami sebe, své pohnutky, své cíle, co a jak nás vláčí životem – a proč. Každý z nás si klade podobné otázky, ptá se, odkud a kam jde, jaký je jeho úkol na zemi, kým skutečně je? Exaltovanou manažerkou, nebo matkou? Tanečnicí v baru, nebo možnou budoucí partnerkou a manželkou? Ženou, zmítanou vnitřními nejistotami, pochybnostmi, traumaty a rozpory, nebo ženou, která dokáže být pevná nejen navenek, ale i vnitřně?

Tomuto křehkému obsahu filmu je podřízen i styl vyprávění – jde spíše o jemné doteky, pocitové obrazy, než překotně vyprávěný děj. Ostatně využití kamery v tomto snímku patří ke špičkové ukázce kameramanského umění. Rovněž herecké výkony podtrhují celkový dojem z filmu, jenž má svou poetikou a určitou mystikou všedního dne velmi blízko k dílům Krzysztofa Kieślowského.

Ne každému podobný styl může takzvaně sedět – jde totiž o to film nevnímat jako telenovelu či romantický hollywoodský biják, ale spíše jako možnou sebereflexi svého života, kdy máte díky režisérovi možnost více přemýšlet o poselství filmu i nad tím, jak a nakolik zasahuje právě vás.

A pokud vás zasáhne alespoň trošku, není to s vašimi city nejspíše až zas tak marné.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.