Tatínek

28. 9. 2004 - 3:51 | Téma | red

Tatínek Placeholder | zdroj: tisková zpráva

"Mramorizace Zdeňka Svěráka" očima jeho oscarového syna Jana. Portrét svého druhu národní instituce, který je - alespoň ve finále - nečekaně a o to svěžeji dvojznačný. Napsal: VOJTĚCH RYNDA. Když má srdce zjihlé, když má potíže... Tak si dobrý Čech pustí něco, v čem má prsty Zdeněk Svěrák, a hned je mu líp

TatKdyž má srdce zjihlé, když má potíže... Tak si dobrý Čech pustí něco, v čem má prsty Zdeněk Svěrák, a hned je mu líp. Z tohoto plodného autora (scenáristy, textaře, dramatika, herce...) se během 90. let stala svého druhu národní instituce, na kterou přísahají babičky štrikující u televize, milovníci inteligentního humoru i mládež, která vyrostla na filmech 70. a 80. let jako Marečku, podejte mi pero! nebo Vrchní, prchni!. Na podobné preference mají zaděláno i děti (před)školního věku, pokud si s nimi někdo zpívá písničky z tvůrčí dílny Svěrák-Uhlíř. Není divu, že došlo na film s podtitulem "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Divu však začne být v jeho finále.

TatNěco nekalého je cítit už v tom, že tu chtěl Svěrákovi pomník vystavět jeho vlastní syn Jan, nota bene ještě zaživa. Točit se začalo v lednu 2003, kdy autorská dvojice Svěrák-Svěrák pracovala na přípravě dalšího společného filmu Vratné lahve, jehož natáčení mělo Tatínkovi nasadit korunu. A tak na pozadí pilování scénáře Vratných lahví divák přehlédne většinu životní a tvůrčí dráhy Svěráka staršího: po letmém zastavení ve Vršovicích (dětství) a Žatci (krátká koketérie s učitelováním) už následuje práce pro rozhlas, založení Divadla Járy Cimrmana, první scénář, stavba chalupy... Není všechno krásné a čisté a hladinu rozčeří i kapky v podobě Svěrákova členství v KSČ nebo neshod s Ladislavem Smoljakem, ale přesto/právě proto jde o ukázkový tah na bránu s cílem udělat z "tatínka" osobu státotvorných dimenzí. Formálně Tatínek připomíná uživatelsky pohodlný svěrákovský breviář: zavede diváka na místa, o kterých se mluví, pustí mu ukázky z příslušných filmů, zahraje písničky...

TatA pak to přijde. V posledních deseti minutách se přímo před kamerou srazí odlišné názory obou Svěráků na již (poněkolikáté) hotový scénář Vratných lahví, padnou ostrá slova, senior si sbalí nástěnku a junior najednou rozhodně nemluví jako člověk, který se dopustil Kolji. Oscarový tandem leží v troskách, všechna ta idyla předchozích minut dostane ironický nádech a jeden neví, co bude. A nevědí to evidentně ani ti dva. Film končí a věci začínají být zajímavé.

TatTatínek je zkrátka film, který rozhodně proráží hranice. Jan Svěrák dokument sice vystudoval, ale až doteď žádný nenatočil (a radši si vzal k ruce zkušenějšího Martina Dostála). Zároveň tu máme snímek, který půjde už do kinodistribuce ve formě DVD: bude se tudíž promítat jen v sálech s videoprojekcí, přičemž se netají ambicemi tenhle způsob promítání rozšířit i tam, kde dosud není k dispozici. A do třetice - Tatínek může být po dlouhé době první vlaštovkou poněkud střízlivějšího (a tudíž zajímavějšího) pohledu na "našeho" Zdeňka Svěráka.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.