Svatá čtveřice - recenze

28. 8. 2012 - 13:09 | Recenze | red

Svatá čtveřice - recenze zdroj: tisková zpráva

O čem pak asi může být film, který nám hlasitě oznamuje, že je o dvou párech, které si jedou řešit své problémy kamsi do Tramtárie? Komediií, nebo romantickým příběhem s nádechem erotiky? Nebo jde snad o psychologický a hořkosladký snímek, v němž se pokusíme proniknout do nitra hlavních postav?

Upřímně řečeno, nový snímek Jana Hřebejka Svatá čtveřice je všechno dohromady. Tak, jak tomu  koneckonců u špatných českých filmů bývá.

Podle tvůrců Svaté čtveřice je snímek určen všem divákům, kteří se nudí v posteli, což má být zjevná narážka na velmi zoufalý sexuální život víceletých manželství. Podle scénáristy Michala Viewegha lze tento problém vyřešit vlastně velmi jednoduše. Stačí se vypravit někam hodně daleko k moři a tam pustit uzdu svým erotickým fantaziím. Trapnými hrdiny téhle pseudomoralistické řachandy jsou dva elektrikáři (Jiří Langmajer, Hynek Čermák), kteří vyrazí s manželkami do Karibiku, aby opravily větrem poničené dráty. Viewegh zná zjevně život spodiny natolik dobře, že hned od začátku se pokusil být realisticky upřímný.  Na ostrovy v Karibiku udeří vichr, co napadne místní obyvytele?

Erotický silnoproud

Pozvou si z Evropy elektrikáře, aby jim pomohli. Místní zjevně sjíždí  starý český film Parta hic a mají jasnou představu o zlatých českých ručičkách. Jasně, kritizovat hned takhle z kraje, není úplně upřímné. Pravdou ovšem je, že po tomto ekvilibristickém úniku za šukandou k moři, jsem začal lámat nad snímkem hůl. Cílem filmu však není ukázat divákovi krásy Mexického zálivu, ale rozjet před ním filmovou nahoru po česku. Manželské páry mají pocit, že žijí šedivý a nudný život a že skrze postel se všechno zlepší. A tak všichni sedí, chodí a mluví. A mluví hodně dlouze a řeší!

Bezvýznamné tlučení slámy dojde do fáze, kdy všichni i přes pár maličkých výhrad pochopí, že cestou z bludného kruhu je výměna partnerů. Do té chvíle jen blbý film začíná objevovat taje uměleckého dna dvou spřízněných tvůrců, kteří se možná nikdy neměli potkat. Hanbaté scény jsou prázdné, příšerné a k uzoufání trapné. Hřebejk se rozhodl možná natočit odvážný film, ale vznikla bizarní podívaná, z níž se člověku dělá špatně od žaludku. Nechci nikomu sahat do svědomí a samozřejmě do jeho vkusu, ale po hodině jsem nechápal, co mi vlastně ti dva pánové chtějí sdělit. Mám se smát tomu, jak toporně dochází k plánované nevěře? Nebo si mám držet ruce před očima, abych neviděl svrasklou kůži protagonistů? Možná po mne chtějí, abych se během filmu pokusil být psychologem! Ha, v tom to asi bude.

První místo v trapnosti

Tohle si od Viewegha nepřečtete, to musíte vidět! Takhle halasně diváky láká do kina distributor a je docela možné, že nahota v tomto ohledu zafunguje na výbornou. Ale ani kdyby se na plátně kymáceli dva ohromní pindíci, nahaté scény ještě z blbosti dobrý film neudělají.  Průšvihem tohoto filmu je vlastně všechno. Najít hlavní kámen úrazu je docela těžké a pitvat se v osmdesáti minutách zbytečných scének a dialogů se fakt někomu, kdo tohle viděl do konce, nechce.

I přes velké výhrady k Hřebejkově tvorbě, je tento počin pádem na opravdové dno. Erotické scény v sobě nenesou žádný skutečný nádech erotiky, divák se nezasměje a pravděpodobně ani nechopí celý smysl téhle taškařice. Je jím snad poselství, že v manželství lze zažít všechno možné, nebo že v Karibiku nemají dobré elektrické sítě? Nebuďme však jen nespravedliví a zlí. Filmaři nemají české publicisty v lásce, jen kritizují a haní jejich výtvory. Hřebejkovi se povedla jedna úžasná věc. Už jste se někdy cítili bez přestávky 80 minut trapně?

Hodnocení: 20 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.