Snowboarďáci

18. 4. 2005 - 12:23 | Téma | red

Snowboarďáci zdroj: tisková zpráva

Jedno, vlastně dvě velká plus film Snowboarďáci má. Vynikající trailer, na české poměry nadprůměrný a dosahující světových kvalit

Jedno, vlastně dvě velká plus film Snowboarďáci má. Vynikající trailer, na české poměry nadprůměrný a dosahující světových kvalit. A pak nepokrytou snahu pobavit, přičemž nikdy nepřekročí hranice trapnosti či vkusu. Na druhou stranu, druhý den – možná dřív – už nebudete vědět, o čem film vlastně byl.

Příběh dvou puberťáků, kteří sice umí snowboard ve videoherně, ale v praxi na horách to jedou zkusit až teď, je především sledem gagů a vtipných situací. Volně je spojuje jakýs-takýs děj (oba jsou pod dohledem starší sestry jednoho z nich, které se chtějí celou dobu pomstít, stejně tak jako majiteli horské chaty, kde otročí jen za byt a stravu; přitom se ucházejí o tři krásné grácie, o něž ale mají zájem mistři nejen snowboardu z místní horské služby). Není se čemu divit, současně s filmem se natáčel i televizní seriál.

Jde o příjemné a oddechové pokoukání, pokud člověk přijme základní příběh dvou mladých „looserů“ a trošku jim fandí (tak hloupí přece jen nejsou, aby se jim fandit nedalo), divák se zasměje a pobaví, aniž by ho čekaly nějaké těžké mentorské a filozofické pohledy a nadhledy, a o to mnohým současným divákům jistě jde.

Na filmu jsou sympatické i režijní či kameramanské výkony, zručné ruce střihače a samozřejmě výběr aktuální žhavé hudby. Některé herecké výkony dokonce lze označit za mírně nadprůměrné (s výjimkou Lucie Vondráčkové a Báry Seidlové, které by zde hrozně rády hrály, ale nemají co, nejde o žádný dramatický příběh, zaskočit je s klidem mohly jakékoliv jiné neokoukané tváře), výběr Veroniky Freimanové a Jiřího Langmajera se dá označit za šikovný tah, volně odkazující ke Sněženkám a machrům.

Když však vedle sebe tyto dva filmy postavíme – a že žánrově jsou si velmi blízko – zjistíme najednou onu těžkou bezduchost Snowboarďáků. Kromě funkce pobavit totiž nenabízejí nic navíc (snad kromě myšlenky, že mladý muž by si mohl užít i se dvěma ženami současně). Sněženky a machři totiž mají i určitý morální a psychologický přesah (vztah žáků a profesorů, problémy dospělých), a půjdeme-li dál, tak Vlčí bouda Věry Chytilové má zase veškeré atributy hororu s rovněž psychologickým pozadím a životní otázkou v podtextu, a koneckonců i takové S tebou mě baví svět má přesněji a pečlivěji rozpracované charaktery, navíc podpořené velmi reálnými „dospěláckými“ problémy.

Ostatně – role dospělých v tomto filmu jsou opět omezeny jen na nepřesné karikatury. Uznávám, že současní mladí tvůrci asi těžko mohou proniknout houštinou toho, co se skrývá v duších jejich rodičů, postižených třeba komunistickým režimem (ať z toho, nebo druhého pohledu), ale ve Snowboarďácích máme maximálně jen neustále překvapenou maminku, drsného správce horské boudy, neustále nadrženou majitelku, hodného tlustého Němce, rozdávajícího marky a permanentky na výcvik, a pak ještě maximálně tak pracovníky horské služby, představené jako ctitele pornofilmů, když ve svém volném čase nemají co jiného dělat.

Snowboarďáci jsou prostě prvoplánová zábava o dovádivém mládí na horách a trablech kolem tohoto dovádění. Ale zase buďme rádi, že tady takový film je – čistě oddechová komedie na luzích a hájích české rádoby kinematografie chyběla snad šestnáct let. Se svými předchůdci srovnání samozřejmě nesnese, ale pobaví, neurazí a mnohý se na ni rád podívá znovu. Stejně jako Mazaný Filip je parodií bez přesahů, jsou i Snowboarďáci takovou hříčkou, která dává jasně najevo, že nechce dávat žádné přesahy, chce jen pobavit, a tento svůj cíl plní skvěle.

SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.