Samaritánka

17. 7. 2006 - 16:05 | Téma | red

Samaritánka zdroj: tisková zpráva

Je indická pověst o prostitutce jménem Vasumitra. Kdo se s ní vyspal, stal se buddhistou. Stejná dávka násilí, ještě více sexy

Je indická pověst o prostitutce jménem Vasumitra. Kdo se s ní vyspal, stal se buddhistou. Stejná dávka násilí, ještě více sexy. Tak by se dal shrnout nejnovější biják korejského režiséra Kim Ki-duka (Ostrov, Drsňák (Bad Guy)). Samaritánka, pořízená za minimální 1 milión dolarů, připomíná svou tématikou i estetikou japonské animé a přináší silný zážitek.

Samaritánka se odehrává v současné Koreji a po Drsňákovi jde o další Kimovo zpracování tématu prostituce. Yeo-Jin (Kwak Ji-Min) a Jae-Young (Seo Min-Jung) jsou dvě sotva dospívající dívky. Jae-Young je prostitutka. Yeo-Jin žije sama s ovdovělým otcem a dělá Jae-Young managerku. Vede účty (holky se chtějí podívat do Evropy) a dohlíží jednak na to, aby se Jae-Young nic nestalo, a jednak drží hlídku, kdyby se náhodou v okolí objevila policie, potírající prostituci nezletilých. Policie se objevuje často a režisér tyhle scény snímá s velmi úsměvnou zkratkou. Jae-Young se brzy do jednoho klienta zamiluje a chce pro všechny tři uspořádat večeři. Yeo-Jin kamarádčin nápad odmítne. Večeře je zrušena. Při jednom z dalších kšeftů si Yeo-Jin nevšimne policajtů, a než aby se nechala chytit, Jae-Young vyskočí z okna. Umírá. Poprosí Yeo-Jin aby jí ještě přivedla jejího milého. Yeo-Jin nakonec souhlasí, ale ten milý ne, pokud se s ním Yeo-Jin nejdřív nevyspí. Yeo-Jin to vezme jako oběť pro kamarádku, ale když za Jae-Young konečně společně do nemocnice dorazí, je už dívka mrtvá.

Yeo-Jin se rozhodne zajít za každým z Jae-Younginých klientů. Místo, aby si nechala zaplatit však platí ona. Postupně se jí začne prostituce líbit stejně jako Jae-Young. Následně Yeo-Jinin otec uvidí svou dceru v přítomnosti cizích mužů a brzy zjistí, jak se věci mají. Začne její klienty vyhledávat a mlátit. Jednou to ale přežene a ruka mu ujede. Asociace s manga i animé přichází automaticky: kreslené japonské příběhy často stavějí na nezletilých slečnách, jejichž figury zboří každého chlápka. Evokace sexu s dívkami při hranici zákona je tu oblíbeným sportem.

To, co by většina západních filmařů narvala etikou, morálkou, vnitřními pochody – traumaty - konflikty dětských hrdinek, případně rodičů, nechává Kim Ki-duk plynout po vlastní ose emocí. Hodně nechává na divákovi samém. Dá mu prostor k uvažování pouhým položením provokativních témat (prostitutka, ještě dětská, a ještě se jí to líbí) a netlačí ho do rohů, spíš dbá na jeho vlastní morální kodex. V tichých a krví nasáklých kulisách z toho jde velký a krásný smutek.

Kwak Ji-Min předvádí obrovský výkon. Vypadá neuvěřitelně vyrovnaně (ostatně jako většina Kim Ki-Dukových ženských postav) a jemně. Za koutky jejích očí však stíny hrají něco znepokojivého. U spousty asijských bijáků je Evropan zmatený z toho, že postavy hrají jako o život, a přitom říkají „Podej mi sůl“. Kim Ki-duk vede herce blíže západnímu vyjadřování.

Kapitolou samou pro sebe je výtvarná podoba Kim Ki-dukových děl, přičemž začít můžeme už u jeho plakátů. Autor sám studoval na počátku devadesátých let malířství v Paříži, filmy začal točit až s touto zkušeností. Ze Samaritánky jsou nezapomenutelné scény společných koupelí, nebo obraz v parku s modrým sousoším.

Samaria Kim Ki-duk sice točí teprve osm let, na svém kontě už má ale deset bijáků. Každý je svým způsobem originální a znepokojivý a kritici je cení. Loni získal v Karlových Varech cenu FIPRESCI za politicky laděnou Pobřežní hlídku, o měsíc později ohromil v Benátkách s vizuálně přitažlivým kinem Jaro, léto, podzim, zima a jaro, a teď v Berlíně bral cenu za režii se Samaritánkou. Formálně je Kim perfekcionista. Bílé dívčí maso míchá s krví a kulkami jako kdyby smetanová zmrzlina, hořká čokoláda a pražené mandle. Chutná to stejně.

NA SPECIÁL TISCALI k 32. LFŠ

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.