Russell Crowe - profil herce

25. 5. 2009 - 15:17 | Téma | red

Russell Crowe - profil herce zdroj: tisková zpráva

Russell Crowe patří k nejoslnivějším hereckým hvězdám, které Hollywoodu dal australský kontinent

Russell Crowe patří k nejoslnivějším hereckým hvězdám, které Hollywoodu dal australský kontinent. Svými precizními hereckými výkony již několikrát dokázal, že mu žádná role není cizí a je schopen zahrát takřka cokoli. Od římského vojevůdce nuceného bojovat jako gladiátor až po schizofrenního geniálního matematika.

Russell Ira Crowe se narodil na Novém Zélandu 7. dubna 1964, v hlavním městě Wellingtonu, jeho domovem se však stala Austrálie, kam se s rodiči přestěhoval už jako malé dítě. K herectví se dostal v raném věku díky svým rodičům, kteří pracovali u filmu jakožto vedoucí cateringu. Z malého Russella se brzy stala dětská hvězdička místní televizní stanice. Mnohem víc jej však zajímala hudba, které se také začal věnovat (vystupoval pod jménem Russ Le Roc) stejně jako sportu, konkrétně ragby. Jeho rodiče vedli poněkud bohémský život, což se promítlo i na jejich synovi, který nedokončil ani střední školu a vydal se do víru života a rockové hudby. Nakonec však touha po herectví byla silnější než cokoli jiného a tak se mu začal ve svých 23 letech plně věnovat.

Kromě divadelních představení, ve kterých se objevil (například Pomáda nebo The Rocky Horror Picture Show), se uchytil v televizi, kde v roce 1987 debutoval malou rolí ve velmi úspěšném seriálu Neighbours. Poté následovala televizní série Living with the Law, kde už byl hlavním aktérem a brzy přišla i jeho první vedlejší role ve filmu Krvavá přísaha. Ještě téhož roku (1990) se objevil v dramatu The Crossing, kde již ztvárnil hlavní roli, za niž byl nominován na australskou filmovou cenu. Začínající mladý herec hned při první příležitosti ukázal, že je nesmírně talentovaný, jak mohl dokázat v zajímavém dramatu Důkaz, kde si zahrál společně s Hugem Weavingem. Tentokrát za svůj výkon ocenění od Australského filmového institutu získal. Stejnou cenu obdržel i následující rok za ztvárnění nacistického skinheada v akčním dramatu Romper Stomper.

Právě Romper Stomper byl filmem, který Croweovi otevřel dveře do Hollywoodu. Než však přišla první nabídka z „filmové Mekky“, natočil v Austrálii řadu dalších filmů, kterými stvrdil svůj status herecké hvězdy. Ať už to bylo dobrodružné drama Mezi kladivem a kovadlinou, komedie Spotswood, rodinný snímek Stříbrný blesk nebo romantické drama For the Moment. Jeho posledním počinem natočeným v domovské Austrálii bylo výborné drama Jsou z nás, kde ztvárnil homosexuála. Pak už Crowea čekala cesta za oceán přímo do Hollywoodu.

Čistá duše Australský pohledný herec zaujal ve filmu Romper Stomper hollywoodskou hvězdu Sharon Stoneovou natolik, že jej prosadila do role pistolníka Corta ve westernu Sama Raimiho Rychlejší než smrt. Tímhle filmem o sobě dal Crowe vědět i ve Spojených státech, kam jeho sláva z Austrálie nedosáhla, kvalitní filmy mu však zatím zůstaly vzdáleny. Vzal roli hlavního záporáka - počítačem vytvořené postavy - v nepříliš povedené sci-fi Virtuozita, kde se sešel s Denzelem Washingtonem a zahrál si také v nevýrazném thrilleru Není cesty zpět. Na zásadní průlom v Hollywoodu si Crowe musel počkat až do roku 1997. Po nepříliš povedené romantické komedii se Salmou Hayekovou Rozchod a podivném snímku Drsná magie přišla nabídka jedné z hlavních rolí v kriminálce L.A. – Přísně tajné. Výtečný snímek, který se může řadit mezi nejlepší díla v žánru krimi, si vysloužil Oscara za scénář, pro Kim Basingerovou ve vedlejší roli a získal dalších 7 nominací včetně té na nejlepší film roku. Všichni zúčastnění herci tu podali výtečné výkony a Russell Crowe ve filmu doslova exceloval. Je s podivem, že se na něj při vyhlašování oscarových nominací nedostalo.

Gladiator Chuť si spravil o dva roky později. Po australském filmu Hořící nebe a povedené komedii o hokeji Mystery, Aljaška přišla pro Russella výzva v podobě snímku Insider: Muž, který věděl příliš mnoho. Získal zde roli Jeffreyho Wiganda, pracovníka tabákové společnosti, který se rozhodne v slavném televizním pořadu 60 minut říci pravdu o škodlivosti cigaret. Crowe zde měl ztvárnit muže staršího téměř o 20 let, což se mu povedlo na výbornou a vedle Ala Pacina podal strhující výkon, za který byl po právu nominován na Oscara. Čas největší slávy nastal následující rok, kdy ztvárnil ve filmu Gladiátor postavu bývalého římského velitele Maxima, který je nucen stát se gladiátorem a bojovat v aréně. S fyzicky velmi náročnou rolí si zkušený Crowe opět poradil výtečně a tentokrát už nezůstalo u pouhé nominace, Russell Crowe držel v ruce svého prvního Oscara.

Životní zkouška Sérii oscarových nominací si udržel i další rok, kdy mu soška unikla jen o fous a zcela neprávem. Ve filmu Čistá duše si zahrál postavu geniálního matematika trpícího schizofrenií a právě na jeho výkonu ležela působivost celého filmu. V posledních letech má Crowe štěstí na kvalitní filmy, v nichž podává výborné výkony. Odmítl sice roli Wolverina v sérii comicsových snímků X-Men, v níž jej nahradil jeho krajan Hugh Jackman, ale o to více měl čas točit jiné zajímavé filmy, mezi něž patří i jeho poslední počin Master & Commander: Odvrácená strana světa. Ostatně rolí kapitána Jacka Aubreyho si zadělal minimálně na další oscarovou nominaci.

Russell Crowe patří k hvězdám, které pravidelně plní bulvární plátky. Je o něm známo, že se chová neurvale k novinářům a jednoho z nich dokonce napadl, což vyvolalo vlnu zájmu o jeho osobu zrovna před udílením Oscarů. Šušká se, že právě kvůli svému nepatřičnému chování svou druhou sošku za Čistou duši nezískal. Jak se zdá, sláva mu stoupla do hlavy a jeho namyšlené a buranské chování na veřejnosti notně shazuje jeho vynikající výkony ve filmech, kterým nelze takřka nic vytknout. Kromě jiného zavinil i rozpad manželství Dennise Quaida a Meg Ryanové, se kterou prožil krátký románek během natáčení filmu Životní zkouška. Přesto zůstává Russell Crowe velkou filmovou hvězdou posledních několika let. V letošním roce se dokonce přehoupl přes magickou hranici 20 milionů dolarů za film, které získal za Master & Commander. Ještě za Gladiátora dostal „pouhých“ 5 milionů.

Objevil se též v řadě dalších filmů o drsných mužích - dramatu Těžká váha, thrillerech Americký gangster, Labyrint lží a Na odstřel či ve westernu 3:10 Vlak do Yumy. A navíc i v romantickém dramatu Ridleyho Scotta Dobrý ročník.

Kromě herectví se stále věnuje své zálibě z mládí - hudbě. Hraje ve své kapele s názvem 30 Odd Foot Of Grunts. Kromě toho vlastní farmu v Austrálii a tento rok se po řadě bouřlivých románků oženil s Danielle Spencerovou, s níž čeká také prvního potomka. Russell Crowe patří k nejzářivějším hvězdám současnosti a každou svou rolí dokazuje, že je vynikajícím hercem, který dokáže každou svou postavu učinit jedinečnou.

Více o Russellu Croweovi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.