RRRrrrr!!!

4. 8. 2004 - 12:51 | Téma | red

RRRrrrr!!! zdroj: tisková zpráva

V pravěku se odehrávalo vícero zábavných historek. Už v němé éře se tam vypravil Buster Keaton zvaný Frigo

V pravěku se odehrávalo vícero zábavných historek. Už v němé éře se tam vypravil Buster Keaton zvaný Frigo. Amerika dodala i početné Flinstony, animované, tak hrané. Pravěké umění i sexuální fascinaci parodoval Mel Brooks, nelze pominout ani vynikající Annaudovu rekonstrukci Boj o oheň. Do pravěku se s notnou dávkou nadsázky a nonsensů nyní vypravil i francouzský herec a režisér Alain Chabat (za scenáristické podpory skupiny, která si říká Les Robins des Bois). Chabata si pamatujeme již ze svérázné antické frašky Asterix a Obelix: Mise Kleopatra. Obrovský divácký úspěch mu dopomohl k dalšímu projektu podobného ražení - ke komedii RRRrrrr!!!

Autoři ve své taškařici rozehrávají hned několik tematických rovin: zastřešujícím prvkem se stává dlouhověké válčení mezi špinavci s vlasy téměř znehybněnými nánosy špíny a čistotnější populací, která žárlivě střeží převratný vynález - šampón. Do boje zasáhne příchod svůdně mrkavé vyzvědačky s ovčí parukou na hlavě, která se má zmocnit vzácného tajemství. I čistotní však musí řešit nemalé trable: kdosi neznámý začal v jejich kmenu vraždit, rozbíhá se tedy první vyšetřování v dějinách.

Název filmu by mohl budit dojem, že hrdinové jen neartikulovaně chrčí, ovšem ve skutečnosti švitoří zcela bez zábran, byť zatím dodržují podivný zvyk pojmenovávat všechny stejně - Skála. Jen náčelník nejspíš ví, kterého nebo kterou Skálu má právě na mysli. (Původní "Pierre", ve francouzštině křestní jméno i název pro kámen odkazuje k době kamenné neboli "age de la pierre", vhodnější by tedy pojmenování "Kámen".)

Humor pramenící z různě zveličených atributů (ať již jde o vlasy u lidí nebo u kly u všech možných zvířat), by možná fungoval v kreslených časopiseckých obrázcích, jenže ve filmovém zpodobení ztrácí nápaditost i dynamiku. Obé se rozplývá hned po prvním výskytu, namísto dalších variací nastupuje jen mechanické opakování téhož (např. pravidelné hlášení, že se blíží noc, z níž všichni mají hrůzu).

Stejný postřeh platí pro kresbu jednotlivých postaviček, které místy připomínají druhořadé cirkusové klauny: plešatý náčelník ustavičně svému kmenu připomínajícího svou družku, dvojice nenapravitelných lenochů se s nesmírnou vervou pouští do vyšetřování. Chabat rozvíjí především verbální nonsensy,vadí však samoúčelnost a jednorozměrnost gagů. Vezměme si třeba noční můru, kdy se náčelník ocitne v supermoderním nákupním centru, aniž zbrocen studeným potem chápe, co mu prodavač sděluje. Vyšumělá je absurdita "milostného" dialogu, kdy se muž loučí s vyhlédnutou dívkou, jakož i vzájemné půjčování imaginárního tlampače nebo zpomalené odvíjení zvukového záznamu.

Stejně dopadají i doslovné citáty z jiných filmů - mihotavě nasvícená holá náčelníkova leb zjevně odkazuje k šílenému Brandovu plukovníkovi z Apokalypsy, včetně opakovaného slova "hrůza". Některé nápady postrádají nejen pointu, ale i jakoukoli zajímavost, když prvotní vtip okamžitě vyschl: namátkou uvádím uklízení lesa nebo opici coby matku jednoho z protagonistů.

Co mají tyto rádoby komické výstupy společné? Je to výrazová izolovanost, nedostatek realizační nápaditosti, omezený vypravěčský švih. Je to herecká pitvořivost a žvatlavost, k nimž se snížil i věhlasný Gérard Depardieu. To vše zavinilo, že celý příběh se rozbředle vleče od jedné zápletky k druhé, podoben vlekoucí se televizní estrádě. Chybí provázanost jednotlivých dějových plošek, které jsou bez ladu a skladu poházeny jedna vedle druhé, takže namísto zábavy získává vrch trapnost.

Přirovnává-li propagační materiál distribuční firmy komediální partu Les Robins des Bois k britským Monty Pythonům, je přirovnání krajně kulhavé.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.