Rozhovory: Hřebejk, Jarchovský

8. 3. 2005 - 12:33 | Téma | red

Rozhovory: Hřebejk, Jarchovský zdroj: tisková zpráva

Jan Hřebejk - Český lev za nejlepší režii Pane režisére, když se ohlédnu zpětně za slavnostním večerem, tak se nemůžu ubránit dojmu, že to v první polovině vypadalo, že ČFTA se na domácí půdě chová k filmům, které pošle do boje o Oscara, dost macešky

Jan Hřebejk - Český lev za nejlepší režii

Pane režisére, když se ohlédnu zpětně za slavnostním večerem, tak se nemůžu ubránit dojmu, že to v první polovině vypadalo, že ČFTA se na domácí půdě chová k filmům, které pošle do boje o Oscara, dost macešky. Jak jste to vnímal?
Nebyl jste sám, kdo měl podobný pocit. Taky jsem se cítil jak zpráskaný pes, protože jsem byl přesvědčený, že některý z kolegů nominovaných za Horem Pádem to dostane. Uklidnil jsem se, když cenu dostal Petr Jarchovský. Cena za scénář je dost důležité ocenění.

V historické tabulce režisérů Vám nyní patří neohroženě první místo. Žádný z Vašich kolegů nezískal za režii třikrát Českého lva. Máte nějaký žebříček oblíbenosti těch tří filmů?
Paradoxně filmy, které mám z těch svých opravdu nejraději, na Českého lva nedosáhly. To jsou Pelíšky a Pupendo. Šakalí léta byl debut, takže to bylo takové správné nakopnutí. Pak jsem dlouho nic nenatočil. Následoval film Pelíšky, ale tam uspěl jen Jiří Kodet. Ohromnou satisfakcí pak pro mě byl úspěch Musíme si pomáhat. Tam jsme posbírali všechny nejdůležitější ceny. Český lev za Horem Pádem má speciální význam. Je to můj první lev v dvoukolovém systému hlasování o cenách. A při takovém systému se může stát cokoliv. Varovným pro mě byl loňský výsledek filmu Želary.


Petr Jarchovský - Český lev za nejlepší scénář

Petr Jarchovský Položím Vám stejnou otázku jako režiséru Hřebejkovi. Když se ohlédnu zpětně za slavnostním večerem, nemohu se ubránit dojmu, že to v první polovině vypadalo, že ČFTA se na domácí půdě chová k filmům, které pošle do boje o Oscara, dost macešky. Jak jste to vnímal Vy?
Stejně jako Vy a Honza. Totiž sedět v tom hledišti, je stejné, jako být na pranýři. Musíte se nějak tvářit do kamer a přitom je Vám strašně líto kolegů, kteří s Vámi na tom filmu dělají, jak neuspívají jeden po druhým.

Jste držitelem dvou Českých lvů. Za filmy Musíme si pomáhat a Horem Pádem. Jak si ty dva filmy stojí v nějakém Vašem soukromém hodnocení?
Musíme si pomáhat byl pro nás všechny naprosto zlomovým filmem. Byl vynikajícím způsobem přijat doma a pak získal nominaci na Oscara. A ta nominace nám prošlápla cestičku k našim distributorům v Americe. Od té doby se s námi v Sony Pictures baví úplně jinak. Nemusíme se představovat. Vědí o nás a těší se na naše příští filmy. To všechno je pro nás film Musíme si pomáhat, který mimochodem zapříčinil, že Horem Pádem, ačkoliv se nedostal do Oscarové nominace, byl do americké distribuce zakoupen ještě před českou premiérou. Ta distribuce Horem Pádem v Americe probíhá teď. Horem Pádem je pro nás taky zlomovým filmem. Především tím, že jsme si vyzkoušeli trošku jiný žánr. Dostali jsme se s ním do současnosti, což bylo svým způsobem riskantní. Úspěch filmu na Českých lvech mi jen potvrzuje, že cesta, kterou jsme se vydali, je cestou správnou.

Zpět na speciál Český lev 2004

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.