Rok ďábla

12. 11. 2004 - 16:13 | Téma | red

Rok ďábla Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář a režie: Petr Zelenka. Hudba: Jaromír Nohavica, František Černý, Čechomor, Karel Holas. Kamera: Miro Gábor. Střih: David Charap. Zvuk: Michal Holubec. Kostýmy: Jaroslava Pecharová. Architekt: Milan Býček. Hrají: Jaromír Nohavica, Jan Prent, Karel Plíhal, Jaz Coleman, Čechomor. Barevný, 1:1,66, Dolby Digital Surround Ex, 85 minut. Distribuce v ČR: Falcon. Předpremiéra: 4. 3. 2002 (Karlovy Vary). Premiéra v ČR: 6. 3. 2002 (Praha).Preview filmu Videoklip Básnířka

rok_dabla_rec
Pokud jste ještě neviděli ani jeden z tzv. paradokumentů (jak jim říká sám Petr Zelenka) o skupinách Visací zámek (Visací zámek 1982-2007) a Mňága a Žďorp (Mňága-Happy End), budete jistě velmi příjemně překvapeni osvěžujícím humorem, jenž si nebere servítky před slavnými osobnostmi, navíc i milou muzikou, kterou Jaromír Nohavica a Čechomor hrají.

Jak je u paradokumentů zvykem, neberte ani v tomto nic vážně – až na léčení Jarka Nohavicy z alkoholismu, k čemuž se sám jako vyléčený jedinec hrdě hlásí. I když vám to asi nedá a v hlavě začne šrotovat „co kdyby“. Pokud k tomu skutečně dojde, režisér vás chytil na udičku a již vás až do konce nepustí.

rok_dabla_rec
Ocitáme se v malém klubovém sále, kde Jarek a Karel Plíhal mají hrát písničku notoricky známou, již i publikum zpívá s sebou – ale Jarek zapomněl text. A tak Karel Jarka donutí jít do protialkoholické léčebny. Kde se zase Karlovi děsně zalíbí a odmítá ji opustit. Pak přestane úplně mluvit, na což doplatí hlavně Jana Obzinová v českotelevizní Jedenadvacítce. Aby Karel začal mluvit, je potřeba najít jakousi Českomoravskou hudební společnost, s níž má Jarek začít koncertovat. Do toho se objeví Jaz Coleman a Holanďan Jan Holman (obě jména a příjmení se vyslovují velmi podobně), který točí jakožto vyléčený alkoholik dokument o české protialkoholní léčbě...

rok_dabla_rec
Zvratů v ději je samozřejmě ještě daleko více, nemluvě o jednom z posledních, kdy bulvární tiskoviny odhalí pravdu o Jarkovi Nohavicovi, případně když se dozvíme, proč byl na úvod filmu takový podivný krátký dokument. Ale nemá smysl všechny tyto zvraty prozrazovat, protože právě na nich je film postaven. A možná právě v tom je paradoxně jeho největší slabina.

Jak jsem již totiž napsal v úvodu, ti, kteří již předchozí dva Zelenkovy paradokumenty (ačkoliv Mňága-Happy End patří rovněž mezi celovečerní filmy) viděli, budou až příliš blízce cítit pocit déja vu. Výstavba je totiž úplně stejná, i některé pseudodokumentární postupy. Nic nového ani objevného tím film vlastně nepřináší, pouze pracuje s již zavedenými principy, a tak zůstává jen příjemnou oddychovou podívanou, na niž podruhé pravděpodobně zabrousí již jen fajnšmekři a fanoušci zpěváků či režiséra.

rok_dabla_rec
Ne že by byl Rok ďábla špatně natočen, ó, to ne. Je znát, že se scénářem si Petr Zelenka vyhrál, jak se snažil domyslet paralelní svět k tomu našemu reálnému ve všech důsledcích, přičemž nechtěl z reálného světa vynechat žádné běžné atributy včetně naprosto vytěženého a zničeného území mezi Ostravou a Karvinou. Kamera zaslouží smeknout, jak si hraje s různými motivy (svatba v protialkoholní léčebně a následné odhalení zástupu, první zkouška na baskytaru v přírodě), samotní „herci“ vypadají, že se sami skvěle baví, a přitom jim to všechno věříte...

rok_dabla_rec
Ale, tak nějak, se po strhujícím a vtípky a fóry nabitém úvodu přikrádá nuda. Vtípků je čím dál méně a dají se někdy i vytušit dopředu, jindy trvají zbytečně dlouho (přečíslování pokojů v místě, kde Jarek Nohavica složil jednu ze svých slavných písní, podobnost účesu a kníru). Čím více se objevují rádoby mystické motivy (zbořený kostel, duchové na jevišti, satanský obřad v „poušti“), tím více se film odchyluje od jisté tajuplnosti v úvodu, kdy se děj soustředil na podivnou a neznámou minulost Jarka Nohavicy. Od něho se však přeskočí na osud Karla Plíhala, pak Čechomoru, pak Jaze Colemana, pak Jana Holmana – a tajuplnost a Jarek Nohavica se poznenáhlu vytratí. Vskutku, těžko říct, kdo je hlavní postavou filmu.

Závěr, pokud si někdo pamatuje úplný začátek, pak již není ani nijak velkým překvapením. Nehledě na to, že některé věci, jež mohly být na závěr překvapením, jsou prozrazeny již v průběhu filmu.

Přesto patří film k těm lepším a své příznivce si určitě najde. Otázkou je, jak pravil Jan Švankmajer při předávání Českých lvů, kdo si na něj vzpomene za deset let – a to jinak než na zajímavý a netradiční pohled na tehdy známé a populární české zpěváky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.