Rocky Balboa

28. 2. 2007 - 8:23 | Téma | red

Rocky Balboa zdroj: tisková zpráva

Třicet let po prvním Rockym – 8 září 2006 – starosta Filadelfie John F. Street odhalil sochu Rockyho Balboy u schodiště vedoucího k Filadelfskému muzeu umění

Třicet let po prvním Rockym – 8 září 2006 – starosta Filadelfie John F. Street odhalil sochu Rockyho Balboy u schodiště vedoucího k Filadelfskému muzeu umění.

Před třiceti lety se stal první snímek „Rocky“ okamžitým úspěchem, získal Oskara za nejlepší film a režii, byl to téměř kultovní film. Hrdina filmu Rocky byl ten chudý ze špatné čtvrti, který s pomocí náhody a přátel dobyl svět a pokořil chamtivost. Adrian byla ta malá, obyčejná holka, která si vezme šampióna, protože je chytrá, věrná a hodná. Následovaly ještě čtyři další, progresivně stále nudnější snímky. Nyní se tedy v šestém dílu k postavě Rockyho Balboy společně se Sylvestrem Stallonem navracíme – v obraze, tématicky i ideově. Rocky se vrací zpět do boxerského ringu…

Z Rockyho se stala místní stárnoucí celebrita, ale jeho syn Robert (v podání Mila Ventimiglia) se mu odcizil, žena Adrian zemřela. Přestože ho sousedé obdivují, je vlastně osamělý a ztracený. Stýská se mu po manželce a činorodé minulosti. A pak přijde nabídka současného šampióna Masona „The Line“ Dixona (první filmová role profesionálního boxera Antonia Tarvera). Pro Rockyho je to způsob, jak si vylepšit image. A jako v prvním dílu Rockyho se i nyní spojí náhoda (video hra), hrabivost a touha po slávě – a Rocky bude boxovat proti Dixonovi. Tentokrát v Las Vegas a bez zisku, výtěžek půjde na charitu.

Vedle šampióna jsou důležité i osoby v jeho okolí. Rockyho provází rezignovaný, ale věrný Pauli, stále představovaný Burtem Youngem. Opět je tu ženská pomocnice Maria, kdysi prostořeká Little Maria, než ji život zkrotil a ona se vrátila domů. Rocky jí pomůže k lepší práci, ale místo románku s ní nastoupí chlapská záležitost: smysluplný vztah k Rockymu nalezne její syn Step. Nevysvětleno je, proč Rocky žije v poměrně chudých poměrech, když zákazníků v jeho restauraci je plno. A tvůrci též nějak zapomněli, že Rocky utrpěl zranění mozku v předchozím dílu. Zápletka s oběma syny zavání otřelostí.

Sly je v dobré fyzické kondici a tréninky, které jsou delší než sám zápas, vypadají uvěřitelně. Je také dobře nasvícen a kamera mu ubírá léta. Film je mnohem pomalejší, než byste čekali, naplňuje jej nostalgie, prolínačky, záběry s hrubozrnným obrazem, občas se objeví herec pz předchozích dílů. I hudba je mnohem sladší. Celá atmosféra filmu je snahou o návrat k původnímu stylu a neotřelosti černobílého Rockyho. Ale Mason Dixon se příliš neliší od Uniona Canea z pátého dílu Rockyho. Je to opět černošský šampión, který touží po uznání a respektu. Nechce se zahazovat s někým nepodstatným, s bývalou legendou.

Jsou tu také jisté ideové problémy. Před třiceti lety mnoho lidí vidělo v Rockym symbol síly, vytrvalosti, zaslouženého úspěchu, kterého každý může dosáhnout vlastním úsilím. Stačí trocha štěstí, jedna šance, kterou určitě každý dostane, a – budete-li připraveni – zvítězíte. To bylo před E-bubble, Monica, Georgem W. Bushem Jr., Enronem, Irákem a mnoha dalšími skandály, které odhalily i Američanům pravdu dlouho známou Čechům: kdo maže ten jede a talent a úsilí nikdy nikoho nikam nedostanou, zato konexe ano. Málokdo se dočká první šance, druhé nikdo. Změnilo se společenské klima a tím se změnilo i publikum. Nostalgie, které je film plný, bude asi dost těžko oslovovat mladé zájemce o film, ten u starších zas může narazit svou přílišnou naivitou. Těžko se tvoří hrdinné symboly v dobách podvodů. Schopnost televizních stanic proměnit sport i sportovce v mediální loutky je tu ukázána dobře.

Stallone natočil asi čtyři různé konce filmu. Opět se zabýval možností, že by Rocky zemřel (prý si s tímto nápadem pohrával už v pátém dílu; v šestém by to byl přirozený konec).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.