Richard Krajčo

23. 8. 2005 - 12:31 | Téma | red

Richard Krajčo zdroj: tisková zpráva

V úterý 2. srpna 2005 proběhl on-line rozhovor s Richardem Krajčem. Třebaže nejširší popularitu si letos osmadvacetiletý Richard Krajčo získal coby rocker a frontman kapely Kryštof, má za sebou i šestileté úspěšné působení na divadelních prknech a před kamerou

V úterý 2. srpna 2005 proběhl on-line rozhovor s Richardem Krajčem.

Richard Krajčo Třebaže nejširší popularitu si letos osmadvacetiletý Richard Krajčo získal coby rocker a frontman kapely Kryštof, má za sebou i šestileté úspěšné působení na divadelních prknech a před kamerou. Donedávna byly jeho parketou převážně postavy neukotvených floutků a rozpolcených rebelů všeho druhu – od Kristiána v Brabcově Krysaři až po Hamleta. Role, kterou mu nabídl režisér Vladimír Morávek ve svém připravovaném snímku Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, je ale dosti odlišná. Krajčo si zahraje prostoduchého dobráka Mareše, který je bezmezně oddán přátelství s bezcharakterním Hrubešem (v podání Jana Budaře). Kvůli své doposud největší filmové figuře změnil Richard Krajčo svůj zevnějšek k nepoznání: přibral na deset kilogramů, nechal si narůst vlasy a při natáčení navíc nosil výrazný umělý chrup.

Richard Krajčo Krajčo pochází z Havířova a tamější prostředí patrně formovalo i jeho často zmiňované sociální cítění. Jeho životní směřování se zprvu ubíralo cestami, které neměly s herectvím mnoho společného: na slušné úrovni hrál fotbal, vyučil se elektrikářem silnoproudých zařízení, v roce 1993 založil skupinu Kryštof (tehdy pod názvem The Kryštof). Teprve z prvního ročníku vysoké školy, ostravské fakulty informatiky, odešel studovat herectví na Janáčkovu konzervatoř. Brzy nato se poprvé objevil na televizní obrazovce v roli moderátora hitparády Medúza. První divadelní angažmá Krajčo získal roku 1998 v ostravském Divadle Petra Bezruče a velmi záhy byl obsazen do titulní role v inscenaci Hamleta – stal se tak vůbec nejmladším představitelem dánského prince v dějinách českého divadla a za svůj výkon získal Cenu Alfréda Radoka jako talent roku. Další výraznou shakesperovskou postavu vytvořil už na jevišti pražského Národního divadla, kde se pod režijním vedením Vladimíra Morávka objevil jako Merkucio v Romeovi a Julii. Divadelní publikum jej zná také z rolí cynických manipulátorů a příživníků (v inscenacích Černé mléko v Kolowratu či Láska a porozumění v Ungeltu).

Richard Krajčo Frajeři s bohémskými rysy ho provázejí i v jeho filmové kariéře. Na velkém plátně debutoval roku 2003 po boku Ester Geislerové a za volantem červeného kabrioletu jako rozjařený ženich Kristián v experimentálním Krysaři režiséra F. A. Brabce – filmu natočeném na Silvestra během pouhých čtyřiadvaceti hodin. Režisér Juraj Jakubisko mu svěřil roli ve své erotické šarádě Post Coitum. Richard Krajčo v ní ztvárnil postavu rockera Adama, který žije v ustavičném kolotoči střídání partnerek a je tak posedlý vlastní svobodou a nezávislostí, až nakonec šťastně skončí v manželském přístavu. V letošní novince Jiřího Svobody Sametoví vrazi pro změnu ztělesnil vedlejší úlohu Igora Chvalkovského, jedné z obětí orlických vrahů. Ve velmi riskantní scéně, v níž se Krajčo nenechal zastoupit kaskadérem, ho jeho herečtí kolegové Michal Dlouhý a Jan Dolanský nahého zamotali do drátěnky a zvedli nad zábradlí orlické přehrady. Na svou první velkou filmovou roli však Richard Krajčo dosud čeká; možná se jí stane právě Mareš v již zmiňovaném filmu Vladimíra Morávka.

Hlavní role mu však náleží ve všech aktivitách jeho hudební skupiny Kryštof, se kterou dosud vydal tři desky: Magnetické pole, V siločárách a Mikrokosmos. Z jejích písní jako Lolita či Obchodník s deštěm se staly často hrané a oblíbené hity. V roce 2001 se Krajčo (spolu s Kryštofem) pustil do nevídaně otevřeného konfliktu s televizí Nova: při svém vystoupení při přímém přenosu z vyhlašování výsledků Českého slavíka si všichni členové kapely přelepili ústa páskou na protest proti hraní na playback. Krajčo tím ještě více podtrhl svou image rebela, která ho v divadle, filmu i televizi provází od jeho hereckých začátků.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.