Requiem za sen (Requiem For A Dream)

5. 2. 2009 - 13:32 | Recenze | red

Requiem za sen (Requiem For A Dream) zdroj: tisková zpráva

O Requiem za sen (Requiem For A Dream) Darrena Aronofského se hovoří jako o nejlepším filmu na téma drog vůbec

O Requiem za sen (Requiem For A Dream) Darrena Aronofského se hovoří jako o nejlepším filmu na téma drog vůbec. Nutno říct, že právem (ačkoli zelený praporek dávám až po dlouhém přemýšlení). Režisér zobrazuje látku chladně, bez příkras ale také beze snahy o senzacechtivost. A především nezobrazuje DROGY, ale LIDI. Jared Leto, Marlon Wayans a Ellen Burstynová to hrají jak z partesu a i řemeslně jde o špičku. Za hodně však Aronofsky vděčí nevídané předloze- stejnojmennému románu Huberta Selbyho jr.

Jennifer Connelly Aronofsky bezchybně navozuje atmosféru nejistoty. Dokonale přitom využívá zrychlených sekvencí krátkých střihů doplněných neurotickým zvukem, kterými se mud daří nejen strukturovat dílo, ale především vyvolávat pokaždé odlišný dojem. Jednou eskaluje nedočkavost, jindy podtrhne paranoiu, v jiném případě zase „pouze“ oživí obraz a popostrčí figuru očekávaným směrem. Při prvním nastřelení hrdinů (pro většinu režisérů žánru lahůdková disciplína) přirovnává režisér efekt drogy k djskému triku (pozdržení desky), a tím jej divákům zprostředkovává nevídaně „naživo.“

Na Floridu! Hubert Selby v tomto svém románu rozehrává dvojici zprvu nevinných příběhů: Sara Goldfarbová (Ellen Burstynová), stárnoucí matka nehodného syna Harryho (Jared Leto), dostane nekonkrétní nabídku „být v televizní show“, která jí naplní a také převrátí život: Sára je ve středu zájmu podobně stárnoucích sousedek, touží zhubnout a začne kvůli tomu brát amfetaminové tablety. Mezitím Harry (plus jeho holka Marrion (Jennifer Connellyová) a jeho kamarád Tyrone (Marlon Wayans) sní o tom, že koupí libru čistého heroinu, který neřežou a prodají a dostanou se tak z věčného kolotoče proklatě malých kšeftů. Selbyho kompozice je rozměrná a mnohavrstvá. Vedlejších postav jsou desítky, autor brilantně zachycuje prostředí a rozpoložení figur. A ty pak pomalu, ale jistě mele ve svém známém masomlýnku do pekel směřující spirály…

Hubert Selby Pokud jste Selbyho román nečetli, budete do děje Aronofského filmu vtaženi okamžitě, budete otřeseni a smýkáni a na konci se vám možná bude chtít zvracet (jestli to vůbec dokoukáte). Pokud jste ale Selbyho román četli, budete si připadat, že vám nyní servírují odtučněnou verzi. Totiž. Aronofsky sleduje základní děje celkem přesně a přesvědčivě (a originální show JUICE je opravdu odporná). Dokázal si navíc chytře poradit s problematickým závěrem, kdy se zdeptaní a zmrzlí hrdinové vydávají na Floridu, když velkodealery umístil do trucku „floridských pomerančů“, a také zkrz jemné zmínky v průběhu filmu. Posledních patnáct minut je navíc palba, závěrečné rychloprostřihy mezi třemi extrémními prostředími a trpícími hrdiny vám zvednou tep na 220.

Oproti knize jsou bohužel charaktery výrazně plošší, terminologií lyžařských závodů se totiž režisér soustředí na sjezd speciál. Sám Aronofsky přiznává, že poměrně důležitou pasáž, kdy si závislí hrdinové dokazují, že závislí vůbec nejsou, vyhodil kvůli ztrátě tempa. Překvapením pro mě bylo, jak Aronofsky děj uzavřel, zkomornil. Vše se odehrává pouze mezi hlavními postavami, není prostor pro širší atmosféry.

Jared Leto a Marlon Wayans tvoří vynikající hráčskou dvojici, jíž Jennifer Connellyová, na jejíž postavě je nakonec morální zkáza vidět nejvíc, vyváženě doplňuje. O to větší je pak výkon Ellen Burstynové, která musí druhou vyprávěcí linku odtáhnout sama. Perličkou je Selbyho role strážce. Střih Jaye Rabinowitze, dvorního střihače Jima Jarmusche, je intenzivní a nekompromisní. Kamera Matthewa Libatiqueho neomylně pracuje s celou škálou odstínů, od veselých teplých letních, po mrazivou zimu. Ani v té ale nenajde Harry klidné spočinutí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.