Příběh zrození – preview

29. 8. 2008 - 17:23 | Téma | red

Příběh zrození – preview zdroj: tisková zpráva

Ke Gibsonovu Umučení Krista (2004) vznikl filmový protipól – snímek režisérky Catherine Hardwickové Příběh zrození ukazuje, jak to bylo „doopravdy“ s Ježíšovým narozením

Ke Gibsonovu Umučení Krista (2004) vznikl filmový protipól – snímek režisérky Catherine Hardwickové Příběh zrození ukazuje, jak to bylo „doopravdy“ s Ježíšovým narozením. Film se do kin chystá v jediný možný čas: během adventu 2006. Stejně jako režírující Mel Gibson chce i Catherine Hardwicková ve svých filmech ukazovat krutosti světa. Jestliže Gibson si libuje v zobrazení fyzického násilí, předností Hardwickové je schopnost zachytit ošklivost prostředí, v němž je člověk nucen žít. Nebo spíš přežívat.

Předchozí snímky Catherine Hardwickové Třináctka (2003) i Legendy z Dogtownu (2005) jsou příslibem pozoruhodného filmového zážitku, kladoucího důraz na věrohodné spodobnění Palestiny na přelomu letopočtů. Kontroverzi s oficiální věroukou raději od filmu neočekávejme. Příběh zrození je totiž vůbec prvním snímkem, který si svou světovou premiéru odbude ve Vatikánu.

SYNOPSE:

Ten příběh známe všichni. Tesař Josef (Oscar Isaac) a jeho mladičká žena Marie (Keisha Castle-Hughesová) opouštějí Nazaret a míří za sčítáním lidu do Betléma, domovského města své rodiny. Marie je právě v dvojnásob požehnaném stavu: nejenže čeká děťátko, její potomek, jež má přijít na svět z neposkvrněného početí, je synem Božím. Oběma bohabojným manželům tak zvěstoval archanděl Gabriel (Alexander Siddig). A zatímco Josef s těhotnou Marií podstupují strastiplnou cestu do budoucího Ježíšova rodiště, král Judeje Herodes (Ciarán Hinds) se od tří mudrců z východu dozvídá neradostnou novinu. Vbrzku se narodí dítě, jež ho má jednoho dne nahradit. Vydává proto příkaz všechny novorozence vyhledat a povraždit.

INSPIRACE:

Ta je tentokrát více než zřejmá. Kniha knih neboli Bible. Úplně přesně: čtveřice evangelií, Marka, Matouše, Lukáše a Jana. O žádný z klíčových okamžiků z příběhu Mariina, Josefova a Ježíšova nás samozřejmě tvůrci nepřipraví, podstatná část však vychází z křesťanské tradice doplněné o scenáristickou fabulaci. Autor Příběhu zrození Mike Rich (scénáře k melodramatu Osudové setkání nebo ke sportovnímu dramatu Hráč) ale nemusel čerpat jen z vlastní fantazie – legendu už bohatě dokreslily desítky předchozích snímků o Ježíšově životě. Zmiňme třeba výpravné eposy Král králů (1961), Největší příběh všech dob (1965) a Bible (1966), ale také Pasoliniho Evangelium sv. Matouše (1964), „misijního“ Ježíše (1979) nebo doslovnou televizní koprodukci Bible – Ježíš (1999).

UPOUTÁVKA:

K dispozici je v tuto chvíli intimně pojatý první trailer, dlouhý něco málo přes minutu. Za pomoci tklivého hudebního motivu a obrazů zvířeného písku, z něhož se vynořují obrysy postav, je nám v náznacích představena pouť obou manželů do Betléma. Upoutávka je pak symbolicky zakončena hvězdou, jež láká diváky do kin. Druhá, rozsahem standardní a mnohem patetičtější, upoutávka nabízí průřez filmem – ve zkratce vidíme proroctví tří mudrců, útrapy Josefa a Marie i pátrání vojáků po novorozencích. Z tohoto traileru už lze usuzovat na velkorysost co do kostýmů a výpravy. Ale také na snahu tvůrců vymáčknout z biblického námětu každičkou emoci, kterou jen téma nabízí.

OBSAZENÍ:

Mezinárodnímu ansámblu složenému z herců snad ze všech kontinentů dominuje představitelka Panny Marie Keisha Castle-Hughesová, šestnáctiletá maorská herečka s opravdu jedinečnou filmografií. Za svou první roli v dramatu Pán velryb byla nominována na Oscara. Poté se krátce mihla Lucasovou Star Wars: Epizodou III – Pomstou Sithů. A po Příběhu zrození zamířila na natáčení mládežnické komedie Hey, Hey, It's Esther Blueburger. Josefa hraje dosud neznámý Oscar Isaac, kterého Steven Soderbergh právě obsadil do Che Guevarova životopisu Guerrilla. Palestinu zastupuje Hiam Abbassová (Ráj hned teď, Mnichov) jako Mariina matka Anna. Představitele Jáchyma Shauna Touba jsme mohli spatřit ve Wendersově Zemi hojnosti anebo oscarovém Crash. Z českých kin známe i představitele tří králů Nadima Sawalhu (Syriana), Stefana Kaliphu (Nejhorší obavy) a Eriqa Ebouaneyho (Království nebeské), ale také Alexandra Siddiga (Království nebeské, Syriana), který hraje archanděla Gabriela.

Nejznámější herecké osobnosti se objevují ve vedlejších úlohách – Íránka Shohreh Aghdashloová, která ztělesňuje Alžbětu, byla v roce 2003 nominována na Oscara za psychodrama Dům z písku a mlhy, vidět jsme ji mohli i v X-Men: Poslední vzdor anebo v Domě u jezera. Představitel krále Heroda Ciarán Hinds (Fantom Opery, Miami Vice, ale také Julius César v minisérii Řím) pak patří k výkvětu ostrovního herectví.

TVŮRCI:

Catherine Hardwicková byla před svým přestupem k režírování výtvarnicí a autorkou výpravy (Tři králové, Vanilkové nebe). Proto nepřekvapí, že klade značný důraz na vyobrazení prostředí, v němž se její snímky odehrávají. Pohled Hardwickové na Palestinu z počátku letopočtu se tak myslím může proměnit ve vizuálně zajímavou podívanou. Na pomoc si k tomu na natáčení do Maroka přibrala svého dvorního kameramana Elliota Davise. O dekorace se postarala italská čtveřice s bohatými hollywoodskými zkušenostmi Stefano Maria Ortolani (Talentovaný pan Ripley, Život pod vodou), Maria-Teresa Barbassová (Malý Buddha, Život pod vodou), Marco Trentini (Hannibal, Království nebeské) a Alessandra Querzolová (Casanova). Další z italských tvůrců – Maurizio Millenotti (Umučení Krista, Tristan a Isolda) – má na starosti kostýmy. Stříhají akční specialisté Robert K. Lambert (Křižovatka smrti 2) a Stuart Levy (Chladnokrevně). O hudbu se postará Mychael Danna, vyhledávaný zejména nezávislými tvůrci (Szabova Božská Julie, Gilliamova Krajina přílivu, Capote Bennetta Millera).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.