Podivnější než ráj

7. 5. 2007 - 12:22 | Téma | red

Podivnější než ráj zdroj: tisková zpráva

Film Jima Jarmusche s Johnem Luriem v hlavní roli. Samota, odcizení a skvěle vystižené detaily lidksého života. Tak jako ve všech Jarmuschových filmech. Maďar Béla žije v Americe a tak si říká Willy. Spolu s kamarádem Eddiem se živí drobnými karetními podvody a sázením

Maďar Béla žije v Americe a tak si říká Willy. Spolu s kamarádem Eddiem se živí drobnými karetními podvody a sázením. Na neočekávanou návštěvu Bélovi teď přijede sestřenka z Budapešti- Eva. On ji u sebe nechce, ale nahonem nevymyslí žádnou obstojnou výmluvu…

Takový je úvod Jarmuschova druhého celovečerního snímku. Divákův život vyztužený plnou ledničkou a barevnou televizí je konfrontován s bezbřehou pustotou scény i děje. Jarmuschův kameraman Tom DiCillo většinu záběrů pořídil z mrtvolně statického stativu. Před jediným zatvrdlým okem kamery potom hrdinové příběhu bezmocně sedí, nebo cageovsky postávají okolo mezi čtyřmi ledově prázdnými stěnami. Černobílý obraz a důsledné frázování pomocí sekvencí tmy, která odděluje všechny scény, posunují mučivou syrovost za práh snesitelnosti. Oproti celkům, které kamera snímá, je Jarmuschovým základním stavebním kamenem detail.

Ve scénáři režisér děj rozsekal do miniaturních epizod, z nichž některé jsou jasnější, jiné tajemnější. Hlavním hrdinou bijáku je, tak jako snad u všech Jarmuschových příběhů, cizinec. Béla je Maďar, který se úporně snaží mluvit anglicky, jenže jeho tetička na něj mluví jenom maďarsky. Dvě třetiny filmu se navíc odehrávají na cestě k cílům, kde nikdo z hrdinů předtím nebyl.

Jarmuschův text k Podivnější než ráj (Stranger Than Paradise) se dá rozdělit do několika částí. Nejsvižnější je, myslím, hned ta první; Eva přijíždí za Bélou a v jeho bytě poznává Ameriku, styl života, který Jarmusch neopomněl patřičně shodit. Je tu však i něco víc, než TV-večeře a komixy- velmi zřetelné a velmi cíleně budované napětí mezi oběma charaktery, které v závěru chytře uzavře Bélův kamarád.

V dalším vyprávění – již zmíněné cestě (Eva odjede do Clevelandu, hoši se vydají za ní, aby poté všichni tři vyrazli na Floridu) – už Jarmusch nejspíš přecenil vlastní schopnosti udržet diváctvo na své straně. Mizí jakákoli dramaticky plodná touha, či motivace. Postavy jsou drženy v nadějích, které jim stále padají k zemi. To vše nakonec doplněno banální záměnou vyvěrá v poměrně slušnou bolest zadku. Těch asi 30 minut Jarmusche divák sleduje jenom proto, že je stále ještě okouzlen atmosférou, a dojíždí v něm vlna vzrušení z první „části“ filmu. Naštěstí samotné finále bijáku je opět brilantní.

Podivnější než ráj je, myslím, ikonou amerického nezávislého filmu. Jednak je černobílý, jednak je to víceméně road-movie, kulisy tvoří levné byty, umakartová bistra, promrzlé auto..., počet záběrů v jednom obraze spočítáte na prstech jedné ruky, herci jsou tu vpodstatě jenom tři, ztracených existencí nepočítaně.

I když v Podivnější než ráj spočívá herecký klad hlavně v popření vlastní exhibice, jsou výkony Johna Lurieho (Béla), Eszter Balintové (Eva) i Richarda Edsona (Eddie) dokonalé. O kameře a střihu jsem již mluvil. Hudbu „zařizuje“ ‘I put a spell on you’ Screamin’Jay Hawkinse.

Podivnější než ráj je film o odosobněném světě, který roste v našich duších, z naší neschopnosti. Jeho sledování však bohužel po divákovi vyžaduje víc, než „jenom“ přijít a zaplatit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.