Petr Skala, utajený experimentátor - DVD

23. 2. 2009 - 13:35 | Téma | red

Petr Skala, utajený experimentátor - DVD zdroj: tisková zpráva

Národní filmový archiv vydává DVD s názvem Petr Skala – Utajený experimentátor. Toto DVD, jež obsahuje Skalovy experimentální filmy z let 1969 až 1984, představuje vůbec první vydavatelský počin věnovaný experimentálnímu filmu u nás

Národní filmový archiv vydává DVD s názvem Petr Skala – Utajený experimentátor. Toto DVD, jež obsahuje Skalovy experimentální filmy z let 1969 až 1984, představuje vůbec první vydavatelský počin věnovaný experimentálnímu filmu u nás. Národní filmový archiv jím zahajuje svou novou ediční řadu DVD, v níž by měla postupně vycházet DVD na téma české země ve zpravodajských materiálech 1898–1945, česká filmová avantgarda dvacátých a třicátých let, počátky českého dokumentárního filmu či dokumentární záznam procesu s dr. Miladou Horákovou.

Práce Petra Skaly se naprosto vymyká čemukoli, co se odehrávalo v oblasti československé kinematografie šedesátých až osmdesátých let. V rámci svého experimentování se dostal zcela mimo hlavní proud, do sféry výtvarně orientovaného, abstraktního filmu, v jehož rámci hledá analogie mezi pohyblivým obrazem a hudebním projevem. Skalovy snímky kombinují principy informelní malby a abstraktní exprese aplikované do média filmu. Jeho přístup byl založen na využívání manuální metody, tedy na úpravě čisté nebo již exponované filmové suroviny výtvarným zásahem – rytím, škrábáním, malbou, kresbou, propalováním i specifickými chemickými postupy. Každé jednotlivé okénko filmu Skala pojímal jako svébytné výtvarné dílo. Autorova experimentální tvorba je charakteristická zřetelným vývojem, který lze rozčlenit na několik na sebe navazujících fází – tomuto členění odpovídá také struktura výběru na DVD.

Své základní výrazové prostředky Petr Skala formuloval již v raných černobílých snímcích, v nichž poprvé uplatnil principy informelu. Po non-objektivní, výrazně barevné akční malbě první poloviny sedmdesátých let začal do filmových kompozic zařazovat figurativní prvky, přes které koncem osmdesátých let dospěl do současného videoartového projevu, v němž mísí abstraktní tvarosloví s počítačově upravovanými záběry reality. Pro všechny fáze Skalova experimentování je typické vytváření nesčetného množství variací, modifikací a kombinací několika základních vizuálních motivů.

Petr Skala (nar. 1947) je filmový režisér, autor téměř sto padesáti dokumentárních filmů a několika set rozhlasových pořadů. Experimentálnímu filmu se věnuje od roku 1967. Stal se průkopníkem hand-made filmu v naší zemi a - společně s Radkem Pilařem - prvním tvůrcem českého videoartu. Významně se také angažoval na poli výzkumu počítačového zpracování obrazu. Vytvořil více než dvě stě experimentálních snímků a nespočet jejich variací. Spolupracoval s Krátkým filmem Praha a s Československým rozhlasem. V současnosti působí na FAMU a od roku 1993 je předsedou Asociace videa a intermediální tvorby při Unii výtvarných umělců. Na Deutscher Videokunst Preis v Karlsruhe v roce 1993 byla Skalova tvorba zařazena mezi padesát nejvýznamnějších videoartových počinů světa.

Součástí DVD je booklet zahrnující monografickou studii, teoretické analýzy konkrétních tvůrčích období, biografii a kompletní filmografii experimentálního i dokumentárního filmu. DVD rovněž obsahuje bonusy v podobě videorozhovoru s umělcem a ukázek z jeho novější, videoartové tvorby.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.