Peter Greenaway: The Tulse Luper Suitcases

28. 1. 2008 - 13:44 | Téma | red

Peter Greenaway: The Tulse Luper Suitcases zdroj: tisková zpráva

Peter Greenaway přijel na festival nových médií Transmediale.03, aby zde předvedl svůj nejnovější projekt- The Tulse Luper Suitcases Vrcholu berlínské (a i německé) filmové sezóny, Berlinale, těsně předchází festival nových médií Transmediale

Vrcholu berlínské (a i německé) filmové sezóny, Berlinale, těsně předchází festival nových médií Transmediale.03 Transmediale vzniklo na konci 80.let oddělením právě od Berlinale.Dnes oba festivaly poměrně úzce spolupracují a součástí novomediálního setkání byla pochopitelně i sekce digitálního filmu.

Transmediale Hlavní atrakcí byla dnešní návštěva britského umělce Petera Greenawaye, jehož filmy vždy balancovaly na hraně mezi „starým“ a „novým“ uměním, mezi filmem, který má začátek, prostředek +konec a dílem, do kterého můžete svobodně vstoupit a stejně svobodně zase vystoupit.Greenaway na Transmediale prezentoval svůj nejnovější projekt The Tulse Luper Suitcases (Kufry Tulse Lupera). Jde o mapu zhruba 60 let, které vyplňují dobu od roku 1928, kdy bylo objeveno Uranium, do pádu berlínské zdi v roce 1989.

Z hlediska média zvaného FILM, které však Greenaway považuje už 20 let za mrtvé, jde o monstrózní projekt- 92 kufrů, v nich 92 objektů. 92 figur, každá s 92 charakteristikami. Sestříhané do 3 celovečerní filmů. První bude uveden letos v květnu v Cannes, druhý v září v Benátkách, a ten poslední příští rok zde, v Berlíně, na Berlinale. Pokud by se všechny tři díly kvalifikovaly do oficiálního programu, což je díky filmařově věhlasu a vůli, s jakou postupuje neprobádanými územími, dost dobře možné, podařil by se mu husarský kousek- takový festivalový „Grand Slam“ mnohem brutálnějšího ražení, než kam sahá sláva Pána prstenů, či Harryho Pottera.

Hlavním těžištěm The Tulse Luper Suitcases je však formát DVD, o kterém režisér řekl, že ho snad vymysleli přímo pro něj.

The Tulse Luper Suitcase Po hodinové strhující přednášce Greenaway pustil desetiminutovou ukázku The Tulse Luper Suitcases. Ačkoli sám předem upozornil, že jde především o předváděcí materiál pro investory, je jasné, jak asi bude program vypadat. Greenawayovi je plátno opravdovým a skutečným oknem do živoucího světa! Formát se mění, stejně tak se mění i počet „obrazovek“, barevně snímaná bitka sklouzává při úderech do černobílé, figury jsou lapeny ve smyčkách, ostré střihy nás jako splašení koně táhnou mezi pseudo-dokumentárními záběry a divadelně inscenovanou scénou. Do uší nám proudí rytmická hudba. Vizuální efekt je ohromující.

Za povšimnutí stojí, že ačkoli Greenaway považuje současný film a jeho vyprávěcí módy za mrtvé, má před sebou diváctvo, které sice je schopné výtvarné smrště zvládat deset, patnáct minut, ale v delším časovém úseku propadá nudě. Stejné nudě a zmatení, jakým propadalo při většině zde promítaných filmů. Přitom ve chvíli, kdy se objevil „klasický“ paradox, nebo vtip (např. v 0709 Tanii Parovicové, kde bankomat kuje pikle se svým zákazníkem, či v parodii na tv zpravodajství The Last News Christopha Draegera), obecenstvo živě reaguje.

Máme tu tedy nová média, ale staré diváky. Jsme diváky, kteří si ještě nezvykli. Neumíme zpracovat nové způsoby vyprávění. Jsme v pozici diváků výtvarného umění, kteří v 19.stol poprvé shlédli Moneta. Ale- opravdu? Je současné „nové umění“ uměním, nebo jenom odbočkou? Jde o nový typ zavazadla, nebo o 91 kufřík Tulse Lupera? A co do si těch kufrů vůbec dáváte?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.