Oscar 2006: adaptovaný scénář

29. 8. 2008 - 16:42 | Téma | red

Oscar 2006: adaptovaný scénář zdroj: tisková zpráva

Nejlepší adaptovaný scénář: William Monahan ( Skrytá identita ) Nominace: Mezi nominované herce se britský komik Sacha Baron Cohen neprosadil, mezi scenáristy už ano

Nejlepší adaptovaný scénář: William Monahan (Skrytá identita)

Borat

Potomci lidí Skrytá identita Jako malé děti Notes on a Scandal

Nominace: Mezi nominované herce se britský komik Sacha Baron Cohen neprosadil, mezi scenáristy už ano. Jeho pseudodokumentární satiru Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu asi není třeba představovat. Vždyť už stihla pobouřit Ameriku i některé části Evropy a Asie. Svůj předobraz nalezl celovečerní Borat v televizních skečích Sachy Barona Cohena. Kromě jiných (Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer) se mezi nominované prosadil také Todd Phillips. Režisér filmů jako Mládí v trapu nebo Starsky & Hutch měl původně natočit také Borata, po neshodách s protagonistou se ale od projektu odporoučel. • Početný autorský tým se ujal rovněž adaptování futuristického románu P. D. Jamesové Potomci lidí. V typickém hollywoodském kolečku prošel scénář rukama Timothyho J. Sextona, Davida Araty, Marka Ferguse a Hawka Ostbyho, aby mu jeho poslední podobu vtiskl režisér Alfonso Cuarón. • Předlohou ke scénáři Williama Monahana Skrytá identita byl hongkongský akční snímek Wu jian dao (Volavka). Osvědčený hollywoodský autor (Království nebeské) ale ponechal pouze ústřední žánrový motiv střetu policejního agenta v řadách mafie a mafiánského „krtka“, usazeného v policejních strukturách. • Režisér Todd Field napsal scénář ke vztahovému dramatu Jako malé děti společně s autorem románové předlohy Tomem Perrottou. První z nich byl na scenáristického Oscara nominován už dříve, za rodinné drama V ložnici, druhý je autorem námětu k satiře Alexandra Paynea Kdo s koho. • Patrick Marber je především znám coby přední anglický dramatik. Do světa filmu pronikl díky filmové adaptaci dramatu Na dotek. Je také spoluautorem skečů komika Stevea Coogana. Marberův nejnovější scénář Notes on a Scandal je adaptací románu Zoe Kellerové o psychologickém souboji dvou učitelek, staropanenské Barbary (Judi Denchová) a atraktivní Sheby (Cate Blanchettová), jež má poměr se svým patnáctiletým studentem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.