Nosferatu, fantom noci

15. 7. 2009 - 13:21 | Téma | red

Nosferatu, fantom noci zdroj: tisková zpráva

Film Wernera Herzoga Nosferatu, fantom noci není pouhý remake Murnauova snímku Nosferatu z roku 1921, který vycházel z knižní předlohy Brama Stokera

Film Wernera Herzoga Nosferatu, fantom noci není pouhý remake Murnauova snímku Nosferatu z roku 1921, který vycházel z knižní předlohy Brama Stokera. Herzog skládá hold podle jeho názoru nejlepšímu německému filmu nikoliv nápodobou, ale variací. Dodržuje strukturu vyprávění původního Galeenova scénáře a jeho Murnauovy realizace, v několika místech je ale domýšlí a doplňuje (Harker putuje pěšky divokou krajinou na Drakulův hrad, mor ve Wismaru ústí v orgie na náměstí, bují zde směšná byrokracie, Harkerův konec je anekdotický). Upírské historce Herzog propůjčil tradiční romantickou atmosféru, jak se objevovala v německé literatuře, dramatu a malířství devatenáctého století. Režisérův nejvýznamnější herec Klaus Kinski Drakulu oproti Murnauovu pojetí zlidšťuje. Upír se na Harkerově manželce Lucy dožaduje nejen krve, ale i lásky. I využití barevného filmového materiálu citlivě směřuje k strašidelné romanci jako dramatickému základu, na němž se splétají lidsky zajímavé osudy Harkera, jeho ženy a upíra budícího hrůzu i soucit.

Výraznou příležitost ve filmu dostala francouzská herečka Isabelle Adjaniová v postavě Harkerovy mladé manželky Lucy, která nakonec sama rozhodne boj s Drakulou.

O filmu napsali:

„Hrabě Dracula v podání Klause Kinského má tutéž démonickou podobu Maxe Schrecka, jeho postava je však prohloubena o pocity smutku a opuštěnosti, vyplývající z Draculovy nepřirozené existence. Pozvolna vyprávěný, vizuálně vytříbený snímek se střídmými dialogy je prodchnutý melancholickou snovou atmosférou, podpořenou vhodně vybranými exteriéry.“ (Marta Mentzlová, NFA, distribuční list k filmu)

„Proti smutně vědoucné nevinnosti netvora uvězněného v černobílém prostoru světel a stínů je nakonec nevinnost Lucy Harkerové jen kotěcí naivitou.“ (Alena Prokopová , Filmové listy Projektu 100-2009)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.