Nauka o snech

20. 11. 2006 - 8:45 | Téma | red

Nauka o snech zdroj: tisková zpráva

Stéphane by klidně mohl být mladším bratrancem Joela z Věčného svitu neposkvrněné mysli. Režisér Michel Gondry přichází s další podivnou romantickou komedií o zakřiknutém hrdinovi, který uvnitř vlastní hlavy bojuje o dívku svého srdce

Stéphane by klidně mohl být mladším bratrancem Joela z Věčného svitu neposkvrněné mysli. Režisér Michel Gondry přichází s další podivnou romantickou komedií o zakřiknutém hrdinovi, který uvnitř vlastní hlavy bojuje o dívku svého srdce.

Stéphane (Gael García Bernal) se po smrti otce vrací k matce do Paříže, kde vyrůstal. Už jen z pohledu na jeho dětský pokoj, který zůstal v nezměněném stavu, je jasné, že jde o mladíka s nezkrotnou fantazií. Matka, která na syna nemá a zřejmě nikdy neměla čas, mu sežene zaměstnání v redakci kalendářů, ale to zdaleka neodpovídá Stéphanovým představám o kreativní činnosti. Od mechanické práce utíká do světa představ, kde hraje čím dál větší roli jeho zrovna tak tvůrčí sousedka Stéphanie. Shoda jmen není náhodná: ti dva evidentně patří k sobě, ale protože jedna z vlastností, jež mají společné, je nesmělost, nějak se jim tu pomyslnou i reálnou zeď mezi sebou nedaří překonat.

Nauka o snech má s Gondryho předchozími hranými filmy – se Slez ze stromu a Věčným svitem neposkvrněné mysli – společný základní rámec příběhu o člověku, který se nedokáže přizpůsobit svazujícím normám, konvencím a stereotypům, ať už jde o pravidla společenského kontaktu, partnerského vztahu či pracovní morálky. Zatímco předchozí dva filmy však napsal svéráz Charlie Kaufman, tentokrát scenáristicky debutoval sám Gondry. Jakkoliv pořád jede v kolejích surreálné absurdity, znamená to posun od hravosti v myšlence a konceptu k hravosti čistě vizuální. Gondry se vrací k estetice svých raných videoklipů: dnes už všudypřítomné digitální efekty nahrazuje dekoracemi a rekvizitami vytvořenými z papundeklu, celofánu a dalších všedních materiálů. S nimi si permanentně hraje i Stéphane, přičemž režisér nezastírá, že jde o jeho alter ego.

Nauka o snech se v podstatě nikam nevyvíjí: ukazuje pořád ty dva samé stydlíny chycené ve světě, který pro gejzíry jejich imaginace nemá příliš pochopení. Maximální posun v jejich psychologii a v ději pak spočívá v tom, že si Stéphane a Stéphanie uvědomí, že se mají navzájem rádi, ale přitom je ten pocit leká přinejmenším stejně, jako jim je příjemný. Těžištěm filmu tak zůstává jeho eruptivní vizualita, kombinující snovou anarchii s absurditou Stéphanova bdění do té míry, že divák mnohdy neví, v které rovině se zrovna nachází (příkladem budiž krásná scéna, v níž policisté pomáhají stěhovat piáno). Gondry stejně jako Stéphane plynule přechází ze snu do reality a zpátky, což může být chvílemi matoucí, ale zároveň to výtečně vystihuje způsob, jakým sny skutečně vznikají: podvědomí bdělé události přibarvuje, spojuje a posouvá kýženým směrem. Nejlépe to funguje v kouzelných výjevech z pracoviště či z lyžařského zájezdu. Jakýsi mezistupeň mezi oběma polohami pak představují hračky, jež Stéphane se Stéphanií vytvářejí, a „vysílání“ papundeklového televizního studia Stéphane TV, které si hrdina postavil v dětství.

Vedle proudu vizuálních nápadů a vtipů stojí Nauka o snech hlavně na představiteli Stéphana. Gael García Bernal (Motocyklové deníky, Amores perros) v sobě má tu pravou dávku léaudovské sebelítostivosti a adolescentní ztracenosti a otevírá touto rolí další komnatu svého zřejmě všestranného talentu. V roli Stéphanie mu sekunduje Charlotte Gainsbourgová. Výtečně obsazené jsou i postavy Stéphanových kolegů z práce, kteří film odlehčují pokaždé, když se příliš upne ke snění nebo k romantice.

Jestliže Věčný svit neposkvrněné mysli byl více filmem Kaufmanovým, Nauku o snech lze považovat za film stoprocentně „gondryovský“. Coby autorské dílo má i větší integritu. To, že nesklízí tak nadšené reakce jako jeho předchůdce lze přisoudit chybějícímu momentu překvapení; rozhodně je však přinejmenším stejně dobrý, ne-li lepší.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.