Můj miláček ráže 6,65

6. 10. 2005 - 8:23 | Téma | red

Můj miláček ráže 6,65 zdroj: tisková zpráva

Jamie Bell v čele gangu milovníků zbraní. Drama Thomase Vinterberga dle scénáře Larse von Triera. Můj miláček ráže 6,65 (Dear Wendy) Thomase Vinterberga zaujme především příznivce Larse von Triera, scénáristy filmu

Můj miláček ráže 6,65 (Dear Wendy) Thomase Vinterberga zaujme především příznivce Larse von Triera, scénáristy filmu. I přes dvacet malých pomníčků Stanleyovi Kubrickovi totiž tenhle Jamiem Bellem skvěle zahraný snímek kulhá pod příliš doslovnou Vinterbergovou režií.

Samotářský mladík Dick (Jamie Bell) vyrůstá v hornickém městečku Estherslope. Dick nechce dělat na šachtě a razí pacifismus. Pak se mu ale do ruky náhodou dostane pistole a Dick s údivem zjišťuje, že ho přitahuje víc, než holka. Hrdina záhy zjistí, že zbraně jsou obsesí i podivínského parťáka ze sámošky Stevieho (Mark Webber).

Můj miláček ráže 6,65 Kluci spolu začnou chodit střílet do opuštěných důlních tunelů. Pak založí klub Dandyů, kam přijmou další lůzry své generace: ustrašeného Freddieho (Michael Angarano), jeho kulhavého bratra Hueyho (Chris Owen) a plachou Susan (Alison Pill), která tvrdí, že jí zbraně daly takový smysl života, že se jí zvětšila ňadra. Dandyové si vytvoří komplikovaná pravidla a rituály. Své zbraně pojmenovávají, zasvěcují je a milují. Oblékají historické kostýmy a navzájem se vzdělávají o tajích střelby. Stále se však ujišťují, že jsou pacifisté a doopravdy střílet nikdy nebudou. Když ale šerif Krugsby (Bill Pullman) Dicka požádá, aby dohlédl na mladého Sebastiana (Danso Gordon), který byl propuštěn na podmínku, střetávají se Dandyové s člověkem, jenž umí zbraně používat k účelu, pro který byly vyrobeny.

Můj miláček ráže 6,65 Jamie Bell plní plátno tichou a úspornou zarputilostí a potvrzuje své herecké nadání. Pullmanův šerif je uvolněný chlapík, který má na maloměstě vždycky blíž k hrnku kafe, než k pistoli. Rozdílnost obou figur vyvolává ve finále velkou tenzi a je škoda, že se jí režisér nesnažil zvýraznit na úkor Dandyů jako skupiny.

Americký strach z napadení a přitažlivost zbraní jsou mezi filmaři v poslední době populární témata. Kromě Vinterberga s von Trierem jej zpracovali například Michael Moore v dokumentu Bowling For Columbine, Gus Van Sant v dramatizaci stejných událostí Slon (Elephant), či Wim Wenders v Zemi hojnosti (Land of Plenty).

Můj miláček ráže 6,65 Lars Von Trier samotný sype protiamerické náměty jak bonbóny z pytlíku v rodinném balení. Svým způsobem to není těžké: už tím, že USA vládnou světu jednoznačným způsobem, dá se jim spousta neplechy připnout jako mašle princezně. Ve filmech, které si sám režíruje (Dogville, Manderlay) se však von Trierovi daří najít jednoznačné téma (přistěhovalectví, otrokářství) a rozehrát jej ke zdrcujícímu přesahu – možná i proto, že hrdinka se neustále snaží jednat v souladu s uznávaným morálním kodexem a jde pro dobrotu na žebrotu.

Můj miláček ráže 6,65 má s von Trierovými autorskými snímky na první pohled mnoho společného – sólo motiv, touhu hrdinů konat dobro a koneckonců i divadelní kulisy. Přesto jej nemohu vnímat jinak, než jako hrubou skicu.

Vinterbergova režie (i když jistější, než v minulém Za všechno může láska (It’s All About Love) totiž scénář slepě následuje. Nedává jeho ironii potřebnou lehkost. Provokativní otevřenost (hrdina nejen že oslovuje zbraň jako milenku, ale slovo „láska“ je permanentě zaměňováno za „pálit/střílet“) funguje chvíli a prostřední třetina snímku připomíná spíš upovídaný román, než filmové dílo. Poté, co jsme viděli Dogville, by Mému miláčkovi ráže 6,65) také slušelo svébytnější výrazové zpracování.

Kromě několika interiérů se Můj miláček ráže 6,65 odehrává na náměstí městečka, které Dick rozdělil na několik strategických sektorů (připomínají mapu Dogville).

Dvorní von Trierův i Vinterbergův kameraman Anthony Dod Mantle dal sice exteriérům jiskřivě podzimní tóny, zatímco interiéry ponořil do teplých šerosvitů a zvukař Kristian Andersen obraz rámuje skřípotem důlní věže, ale ani tehdy se nemohu zbavit dojmu, že jsem to všechno už někde viděl. U von Triera.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.