Motocyklové deníky

9. 1. 2006 - 15:06 | Téma | red

Motocyklové deníky zdroj: tisková zpráva

„Nech, aby tě svět změnil… a budeš moci změnit svět.“ Režisér Walter Salles, který natočil Hlavní nádraží (Central do Brasil) a producent Robert Redford udělali z dobrodružné cesty mladého „Che“ Guevary krásný film

„Nech, aby tě svět změnil… a budeš moci změnit svět.“

Režisér Walter Salles, který natočil Hlavní nádraží (Central do Brasil) a producent Robert Redford udělali z dobrodružné cesty mladého „Che“ Guevary krásný film. Přesně tak. Se vší nádherou, ale i bezmocí, která se v těch slovech skrývá. Vyvolává okamžitou touhu sbalit kufry a vyrazit na cestu, očekávané odpovědi však nepřináší…

Diarios de motocicleta Diarios de motocicleta popisuje výpravu třiadvacetiletého Ernesta Guevary de la Serna (Gael García Bernal) a devětadvacetiletého Alberta Granada (Rodrigo De la Serna) z Buenos Aires napříč Jižní Amerikou až k pobřeží Venezuely. Mladí odvážní mužové ji podnikli na upoceném motocyklu '39 Norton 500 „La Poderosa“ počátkem roku 1952. Poezii cesty vystihuje Granado slovy: „Tak jako měl Don Quijote Rocinanta a Saint Martin svou mulu, my máme La Poderosu.“ Ernesto si v té době ještě neříká „Che“, ale „Fuser“. Motocykl je nezvladatelný a jezdci se častokrát ocitají v příkopě. Potkávají nezapomenutelné charaktery a setkávají se s problémy, které během života v relativním bohatství a bezpečí velkoměsta nepoznali.

Diarios de motocicleta Charaktery obou cestovatelů jsou výrazně odlišné – mladý Fuser je uveden jako metodický, čtivý, přemýšlivý a stydlivý intelektuál, zatímco Granado je typickým příkladem jihoamerického donchuana, se kterým se každý mejdan změní v nezapomenutelnou noc. Gael García Bernal na sebe upozornil již v Amores Perros, ve Hříších otce Amara (El crimen del padre Amaro), v ČR je naposledy k vidění ve Špatné výchově. Jde o vynikajícího hráče, jehož kouzlu propadne devět z deseti děvčat a jemuž zatleská devět z deseti pánů. Ovšem De La Serna se nenechá zahanbit a dává Granadovi potřebnou živelnost a energii, která astmatika Fusera přesně doplňuje.

Diarios de motocicleta Celou road-movie rámují okouzlující vizuály Erica Gautiera (Intimita). Kamera zabírá krajinu ve velkolepých celcích. Salles ovšem jednotlivé etapy cesty umisťuje na filmařsky vděčná místa – ani argentinská pampa, zimní horské jezero, Machu Picchu, poušť, či amazonská misie však nevypadají jako z katalogu cestovní kanceláře. Přinášejí méně plakátový, o to však skutečnější jihoamerický vzduch i lom světla. Střih mnohdy osvěžujícím způsobem zrychlí posuv děje, v ostatních místech pomáhá zurčivá hudba.

Diarios de motocicleta Diváci, kteří očekávají, že se dle shora zmíněného citátu dozvědí něco víc o tom, co „Che“ motivovalo k revolucionářství, budou nejspíš trochu zklamáni. Ačkoli Diarios de motocicleta vznikly na základě zápisků obou hrdinů, Salles akcentuje spíše mladické objevitelství a touhu po dobrodružství, než politické zákulisí. A dělá dobře. V momentech, kdy se Che setkává s bezzemky či s komunisty, nedaří se totiž filmu potřebné „hrozny hněvu“ generovat. Myslím ostatně, že postihnout proces vývoje od liberála k zapálenému revolucionáři lze v díle věnovanému pouze takovému účelu, nikoli ve filmu, který je už svým konceptem předurčen přenést mnohem přesněji beatnickou atmosféru, než pohnutky k ozbrojenému povstání. Odpovědí chtivé obecenstvo se musí (zjednodušeně) spokojit s tím, že Ernesto dostane košem od milenky Chichiny (Mía Maestro), a v té chvíli začne vnímat jihoamerický kontinent osobněji, než dříve.

Já bych se však spokojil s tím, že mladý člověk potřebuje cestovat, aby si otevřel obzory. Aby pochopil, že jeho země není výjimečná v tom, v čem mu říkali, že výjimečná je, a naopak. Případně s tím, že Diarios de motocicleta je obrazově podmanivý cestopis vedený zkušenou rukou a podpořený vynikajícími herci. Cena ekumenické poroty z Cannes 2004 není náhodná.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.