Milan Kňažko

13. 7. 2009 - 13:04 | Téma | red

Milan Kňažko zdroj: tisková zpráva

Slovák Milan Kňažko, jeden z nejvytíženějších československých herců osmdesátých let, se po devatenácti letech vrací do české kinematografie snímkem Julia Ševčíka Normal

Milan Kňažko Slovák Milan Kňažko, jeden z nejvytíženějších československých herců osmdesátých let, se po devatenácti letech vrací do české kinematografie snímkem Julia Ševčíka Normal. Tento významný představitel polistopadové politické scény, někdejší poslanec i ministr slovenské vlády, se narodil 28. 8. 1945 v obci Horné Plachtince na středním Slovensku. S jeho dětstvím a dospíváním se pojí nejen tento kraj, ale především Bratislava, kde vystudoval stavební průmyslovku a posléze VŠMU. Na hereckou fakultu se vzhledem k údajným problémům s hlasem dostal až na druhý pokus, po roční zkušenosti kulisáka v SND.

Milan Kňažko ve filmu Petra Weigla Po studijním pobytu v Nancy nastoupil Kňažko v roce 1970 do svého prvního angažmá v Divadle na korze. Vedle něj zde působila celá řada významných, generačně spřízněných kolegů. Patřila mezi ně např. i Magda Vašáryová, jež se později stala jeho častou filmovou partnerkou. Po roce přešel na Novou scénu, kde pokračoval ve spolupráci s režisérem Vladimírem Strniskem. Pod jeho vedením hrál v mnoha úspěšných hrách např. v Amadeovi či ve Višňovém sadu. Dalším Kňažkovým působištěm se na několik let stala činohra Slovenského národního divadla. V sezóně 1985–1986 zde debutoval hlavní rolí v historickém dramatu Milana Ferky Pravda Svätoplukova.

Kukorelli ve filmu Choď a nelúč sa Vedle intenzivní práce na divadle se Kňažko věnoval filmovému a především televiznímu herectví, které mu přineslo velkou popularitu na Slovensku i v českých zemích. Jeho postavy uzavřených, z počátku spíše romantických, později velmi charakterově nejednoznačných hrdinů zaznamenaly největší odezvu v osmdesátých letech. První filmovou příležitost získal Kňažko již ale mnohem dříve, a to ve snímku Šerif za mrežami (1965) režiséra Dimitrije Plichty. Podstatnější pro jeho hereckou kariéru však byla role mladého boxera v úspěšném televizním snímku Vladislava Pavloviče Ring voľný natočeném o pět let později. Další zajímavé příležitosti získal především v televizi (celkem ztvárnil na dvě stě rolí v TV inscenacích a filmech) např. díky spolupráci s režisérem Stanislavem Párnickým, který ho mj. obsadil do seriálu Straty a nálezy (1975).

vLexa ve filmu Dobří holubi se vracejí Neméně významné bylo Kňažkovo setkání s českým režisérem Petrem Weiglem, s nímž mj. spolupracoval na operních přepisech Faust a Markéta (1972) či Rusalka (1977). Ke Kňažkovým vrcholům patří také snímky režiséra Jiřího Svobody. V době, kdy hrál spíše drsnější hrdiny, ho Svoboda obsadil do zcela atypické role vynálezce Křižíka v televizním filmu Oblouk světla (1982). K vojenským postavám (na dlouho předurčených kapitánem Nálepkou z filmu Martina Ťapáka Zajtra bude neskoro,1972) se vrátil rolí poručíka ve Svobodově snímku Zánik samoty Berhof (1983). V dalším společném filmu – Papilio (1986) – pro změnu ztvárnil zcela negativní postavu dělníka Hraběte, hladce proplouvajícího protektorátním režimem. K neméně důležitým rolím druhé poloviny osmdesátých let, významně zapsaných do paměti diváků, patří i topič Lexa, hrdina snímku Dušana Kleina Dobří holubi se vracejí (1988), odehrávajícího se v prostředí protialkoholické léčebny.

Politický partner V. Mečiara Listopadové události roku 1989 zahájily v životě Milana Kňažka velmi podstatné změny. Herec, jehož osobní život poznamenaly politické čistky padesátých let (otec Juraj strávil v komunistickém vězení 7 let), aktivně vstoupil do politiky a setrval v ní až do roku 2002. V této době působil např. jako poradce prezidenta Havla, slovenský ministr zahraničí a později i kultury. Rovněž stál u zrodu několika politických stran. Byl také ředitelem slovenské televize JOJ. V posledních letech jsme ho opět mohli zahlédnout na televizní obrazovce (v seriálu Ulice, ve filmu To horké léto v Marienbadu aj.). Na divadelní scénu se vrátil již koncem devadesátých let, kdy sporadicky vystupoval na scéně bratislavského divadla L+S . Herecké umění Milana Kňažka jsme rovněž mohli ocenit na scéně pražského Divadla Ungelt. Za své účinkování ve hře Picasso byl před dvěma lety nominován na cenu Thálie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.