Marie Antoinette - preview

11. 7. 2008 - 13:26 | Téma | red

Marie Antoinette - preview zdroj: tisková zpráva

V dalším zkoumání citlivé ženské duše vprostřed tvrdého světa se režisérka Sofia Coppolová zaměřila na osud Marie Antoinetty, francouzské královny z habsburského rodu, kteru hraje Kirsten Dunstová

V dalším zkoumání citlivé ženské duše vprostřed tvrdého světa se režisérka Sofia Coppolová zaměřila na osud Marie Antoinetty, francouzské královny z habsburského rodu, kteru hraje Kirsten Dunstová.

Marie Antoinette Coppola začala na projektu Marie Antoinette pracovat již po Smrti panen, jenže pak jej opustila kvůli dobře známé „japonské aférce“ Ztraceno v překladu, z níž se vyklubalo jedno z velkých překvapení roku 2003.

SYNOPSE:
Marie Antoinette je portrétem mladé habsburské princezny Marie Antoinetty (Kirsten Dunstová), která byla ve 14 letech poslána na francouzský dvůr do Versailles. Před přísnou etiketou dvora a kritickým pohledem veřejnosti se hrdinka utíká k radovánkám mládí. Díky své lehkovážnosti se ovšem stává snadným terčem skandálů a pomluv i obětním beránkem neklidné společnosti v předvečer revoluce.

Marie Antoinette Coppolová ovšem nechtěla kopírovat model klasických dobových dramat, a snaží se hrdinčino vnímání světa přizpůsobit dnešnímu pohledu. Nejzřetelněji to poznáme ze soundtracku k filmu. Sofia Coppolová: „Chtěla jsem použít směs současné a tehdejší hudby, použít hudbu, která by obrazu dodala potřebnou emocionální hodnotu. Když šla na bál, bylo to pro ní vzrušující, a tak jsem vybrala hudbu, která tomu pocitu nejvíc odpovídá.“ Autoři snímku dostali od francouzské vlády při natáčení zvláštní povolení natáčet ve spektakulárním prostředí versailleského zámku, a to včetně slavného Zrcadlového sálu, kde v době realizace probíhala rekonstrukce.

Marie Antoinette INSPIRACE:
Marie Antoinetta (1755–1793) byla dcerou Marie Terezie. Byla provdána za francouzského krále Ludvíka XVI. a vládla po jeho boku do konce království v roce 1792. Spolu se svým mužem byla o rok později sťata. „Pro mě zůstává Marie Antoinetta především symbolem naprosté dekadence. Neuvědomovala jsem si, jak moc byli lidé, kteří měli vládnout, vlastně teenageři. Každodenní život na zámku ve Versailles byl pro tyhle adolescenty zároveň školou v drsném a obtížném prostředí. Tahle pozice a spletitost charakteru Marie Antoinetty mě zajímaly.“

UPOUTÁVKA:
Trailer k Marie Antoinette je spíše videoklip. Záběrovou montáž totiž ve zvuku doplňuje nestřižená a ničím nerušená skladba „Age of Consent“ od New Order. Mladickou vyzývavost celého projektu symbolizuje i módně pop-punkový plakát vyvedený v zářivé růžové.

Marie Antoinette OBSAZENÍ:
Kirsten Dunstová hrála Coppolové už ve Smrti panen. Později se prosadila v celosvětovém hitu Spider-Man a loni svou bledou pletí prozářila ospalý Elizabethtown. Jakožto ansámblová komedie je potom Marie-Antoinette nabitá malými velkými rolemi. Krále Ludvíka XVI. a Antoinettina muže hraje Jason Schwartzman (Šňup). Ludvíka XV. ztvárnil Rip Torn (Vybíjená), komtesu de Noailles sehrála Judy Davis (Manželé a manželky (Husbands and Wives)). Anglický komik Steve Coogan (Nonstop párty) se představí jako ambasador Mercy, italská kráska Asia Argento (Last Days) se představí jako komtesa du Barry a Skotka Shirley Hendersonová (Pod bodem mrazu) jako teta Sophie. Zpěvačka Marianne Faithfulová nakonec zahrála rakouskou panovnici Marii Terezii.

TVŮRCI:
Snímek vznikl dle románu Antonie Fraserové. Scenáristka a režisérka Sofia Coppolová zaznamenala nevídaný úspěch s tichým Ztraceno v překladu. Marie Antoinette je již dle prvních reakcí krokem jinam, kde by bylo zbytečné čekat na druhého Jarmusche. Kameraman Lance Acord snímal vedle Ztraceno v překladu také ambiciózní díla Spika Jonzeho Adaptace nebo V kůži Johna Malkoviche, či Buffalo‘66 Vincenta Galla. Kostýmy navrhovala dvojnásobná oscarová laureátka Milena Canonero.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.