Maria Bellová

29. 7. 2008 - 13:51 | Téma | red

Maria Bellová zdroj: tisková zpráva

Blonďatá herečka, která proslula úlohami osudem bitých, avšak nepoddajných žen v nenáročných akčních krimi i ambiciózních filmových dramatech

Maria Bellová Blonďatá herečka, která proslula úlohami osudem bitých, avšak nepoddajných žen v nenáročných akčních krimi i ambiciózních filmových dramatech. V minulosti jsme ji mohli vidět jako prostitutku Rosie v noirovém thrilleru Odplata (1999) nebo feťačku Kitty v tragikomedii Půlnoc nikdy nekončí (1998), představila se nám ale také coby atraktivní a světácká barmanka Lil v romanci Divoké kočky (2000).

Maria Elaina Bellová se narodila 18. dubna 1967 v pensylvánském městečku Norristown. Po střední škole nejprve snila o dráze právničky, na Villanova University proto nejprve začala studovat politické vědy. Ve třetím ročníku se však zapsala do kurzů herectví, zpočátku prý jen pro ukrácení dlouhé chvíle. V hraní našla Bellová brzy zalíbení a zakrátko rozjela do New Yorku, aby se stala hvězdou několika mimobroadwayských divadelních představení (objevila se například v dramatech The Killer Inside Me či Small Town Gals With Big Problems). Ve filmu Bellová debutovala již v roce 1992, konkrétně jednou z ústředních rolí v nezávislé romanci Maintenance (1992), výrazněji se však prosadila až v televizních produkcích. Nevelkými rolemi v akčních krimisériích jako The Commish (1995), Pan nikdo (1995) a Směr jih (1996) tato usměvavá blondýnka upoutala nejen řadu diváků, ale producenty. První nabídka na hlavní roli totiž přišla již v roce 1996…

Maria Bellová Televizní série Pan a paní Smithovi (1996-1997), která nabízela komediálně pojaté špionážní příhody dvou zvláštních agentů, se sice na televizních obrazovkách moc dlouho neohřála, přesto výrazně pomohla kariéře obou ústředních protagonistů – zkušenému Scottu Bakulovi a začínající Marii Bellové. Právě romantické jiskření a slovní přestřelky mezi dvojicí charismatických hrdinů totiž patřily k nejsilnějším momentům seriálu. Po předčasném konci této série tak Bellová nezůstala bez práce dlouho. Již v roce 1997 se objevila jako pediatrička Anna Del Amicová v jednom z nejpopulárnějších amerických seriálů Pohotovost a o rok později přijala novou výzvu – prorazit na stříbrné plátno. A svůj plán začala rázně naplňovat. Představila se totiž po boku Bena Stillera v životopisné tragikomedii o televizním scenáristovi Jerrym Stahlovi Půlnoc nikdy nekončí (1998) jako pacientka protidrogové léčebny Kitty a především v noirovém thrilleru Odplata (1999), kde si zahrála společně s Melem Gibsonem. Ultradrsný snímek o pomstě proradného kriminálníka na partě ještě proradnějších gangsterů v Bellové našel uvěřitelnou představitelku jediné sympatičtější postavy, šlapky Rosie, která hlavnímu „hrdinovi“ vypomáhá s jeho misí.

Maria Bellová ve filmu Odplata Ačkoli je Maria Bellová vnímána jako představitelka vedlejších úloh v akčně laděných thrillerech a dramatech, například již v roce 2000 zaujala hned dvakrát v romanticky laděných snímcích. Jako živelná barmanka Lil v romantickém dramatu Divoké kočky snadno zastínila oba ústřední představitele Piper Perabovou a Adama Garciu a její výkon je snad jediným důvodem, proč shlédnout snímek i dnes. V tragikomedii Karaoke pak mohla coby nespoutaná a vášnivá Suzi, cestující napříč Amerikou, navíc konečně uplatnila také svůj komediální talent. Ten jinak nechávají filmový tvůrci spíše zahálet a když už se ve filmografii Bellové objevuje snímek, který si vysloužil označení komedie, často je nutno doplnit ještě slůvko hořká. Satirickým nábojem totiž disponuje nejen životopisný snímek Auto Focus – Muži uprostřed svého kruhu (2002) s Gregem Kinnearem o sexem posedlém televizním herci Bobu Craneovi, ale i politická tragikomedie Silver City (2004) Johna Saylese ze zákulisí volebního štábu anebo komedie Děkujeme, že kouříte (2005) vyprávějící o mluvčím tabákového koncernu. Jeden ze svých nejlepších výkonů pak Bellová podala v krimikomedii Smolař (2003) coby servírka Natalie, jejíž láska obrátí naruby osud vyhlášeného pechfógla Bernieho (William H. Macy).

Maria Bellová v seriálu Pohotovost K nejvýraznějším dramatickým úlohám Marie Bellové je pak nutno přiřadit bývalou manželku věhlasného spisovatele (Johnny Depp), pronásledovaného šílencem, v thrilleru podle Stephena Kinga Tajemné okno (2004) či policejní psycholožku Alex v v krimithrilleru Assault on Precinct 13 (2005). Nejnověji pak můžeme Bellovou vidět po boku Vigga Mortensena v krimidramatu Dějiny násilí (2005) o obyčejném muži, který ve svém domě zastřelí dvojici násilníků. Ani první pokusy Marie Bellové přiřadit se mezi „seriozní“ herečky nemusejí skončit nejhůře, jak napovídají reakce na její výkon v dramatu The Sisters (2005), modernizované variaci na Čechovovy Tři sestry. V nejbližší době budeme moci Bellovou vidět rovněž v rodinném dramatu Flicka (2006), které se chystá i do našich kin, anebo jako manželka jednoho z hrdinných záchranářů v dramatu režiséra Olivera Stonea World Trade Center (2006), které se věnuje událostem 11. září 2001. Do světa hollywoodských velkofilmů vstoupila s dobrodružným snímkem Mumie: Hrob Dračího císaře (2008); po Rachel Weiszové zde převzala roli ústřední hrdinky Evelyn.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.