Manderlay - preview

27. 10. 2005 - 9:11 | Téma | red

Manderlay - preview zdroj: tisková zpráva

CANNES 2005: Lars von Trier se vrací na nejslavnější filmový festival světa s druhým dílem své USA trilogie. Grace (Bryce Dallas Howard) tentokrát osvobozuje jižanskou plantáž od nemorálního otrokářství. • Po dvou letech od famózního Dogville se Lars von Trier (Prolomit vlny (Breaking the Waves)) letos vrátí na květnovým sluncem prozářenou Croisette s druhým dílem své „americké“ trilogie – s dílem „S“, čili Manderlay

Po dvou letech od famózního Dogville se Lars von Trier (Prolomit vlny (Breaking the Waves)) letos vrátí na květnovým sluncem prozářenou Croisette s druhým dílem své „americké“ trilogie – s dílem „S“, čili Manderlay.

Manderlay se odehrává jen krátce po událostech z Dogville, tedy ve 30. letech 20. století. Grace (dříve Nicole Kidman, nyní Bryce Dallas Howard) tehdy gang samopalníků jejího otce na poslední chvíli vysekal ze šlamastyky v zakomplexované vesnici Dogville.
Nyní hrdinka spolu s otcem (Willem Dafoe) a jeho ozbrojenou suitou křižuje Spojenými státy. Jako bouře krajem se ženou za místem, kde by mohli zakotvit. Neúspěšně. Zbývá poslední naděje: Jih.
Manderlay Dole v Alabamě nakonec černá auta na moment zastaví před ocelovou bránou starobylé plantáže jménem Manderlay. V okamžiku, kdy se výprava chystá na další pouť, vyběhne z mlází mladá černoška a hystericky prosí o pomoc.
Otec sice Grace nabádá, že by se neměla plést do cizích věcí, citlivá hrdinka už ale následuje dívku k sídlu plantáže.
Tady Grace objeví, že Manderlay je živým reliktem strašlivých dob minulých: ocelovou pěstí a tlustou knihou nedotknutelných pravidel zde bílá stařena vládne černým otrokům. Ti jsou podle vlastností a fyzických dispozic pečlivě rozděleni do 5 kategorií.
Manderlay Grace okamžitě prosí otce, aby jeho pistolníci Manderlay dobyli, neboť tenhle nesnesitelný a nedemokratický režim musí být okamžitě svržen! Otec svolí a Manderlay je dobyta. Grace se rozhodne zde zůstat a zavést moderní pořádky. Otec jí pro jistotu nechá pár svých mužů a odjíždí s varováním na rtech: Jestli se Gracein panenkovský plán začne hroutit, on tu nebude, aby jí z kaše vytáhnul.

Scénář, který jsem měl možnost před dvěma lety číst, byl vybroušený jako diamant. Příběh byl napnutý do velkolepého dramatického oblouku, bez jediné stránky navíc a s oběma hrstmi šibeničního humoru.

Manderlay Ačkoli se odehrává ve 30. letech a zabývá se otroctvím, v obecnější rovině řeší Manderlay šíření ideálů/ svobody za každou cenu, nehledě na místní tradice a zvyklosti.
Stejně jako Dogville, i Manderlay bylo natáčeno v ateliéru a z právě vydané upoutávky je zřejmé, že von Trier použil podobně přísnou a divadelní formu, jako v prvním dílu trilogie.
Největší rozruch okolo realizace snímku vyvolalo plánované usmrcení živého osla. Kvůli tomu z natáčení odkráčel herec John C. Reilly. Pod mediálním tlakem nakonec von Trier záběry s oslem vystříhal, protože se chtěl vyhnout tomu, aby se o filmu mluvilo díky oslovi a nikoli pro jeho skutečné hodnoty.

Manderlay Nicole Kidman se sice předloni v Cannes dušovala, že von Trierovi bude hrát Grace i v obou dalších pokračováních série. Hned příští měsíc ale kvůli nabitému programu roli pustila. Grace nakonec ztvárňuje typově podobná Bryce Dallas Howard (Vesnice (The Village)).
Kromě Willema Dafoea se ve filmu objeví Danny Glover (Saw), a z Dogville přišli Chlöe Sevigny (The Brown Bunny), herec-režisér Jean-Marc Barr (To je mé tělo (Too Much Flesh)), Jeremy Davies (The Million Dollar Hotel), či německý matador Udo Kier.

Manderlay do sépiových tónů zabalil Anthony Dod Mantle, kameraman Dogville a také několika dogma-filmů (Rodinná oslava (Festen), Julien Donkey-Boy).

Lars von Trier bude s Manderlay v Cannes patřit opět k horkým favoritům hlavního programu a jenom doufám, že se tenhle film v ČR objeví dřív, než rok poté.

Premiéra ve Francii: květen 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.