Lost in Translation - soundtrack

25. 1. 2008 - 14:52 | Téma | red

Lost in Translation - soundtrack zdroj: tisková zpráva

V roce 1991, kdy vyšlo album Loveless od My Bloody Valentine, bylo režisérce Ztraceno v překladu Sofii Coppolové dvacet

V roce 1991, kdy vyšlo album Loveless od My Bloody Valentine, bylo režisérce Ztraceno v překladu Sofii Coppolové dvacet. V roce 1985, kdy se na pultech objevilo Psychocandy od Jesus And Mary Chain, čtrnáct. Dospívání ohraničené milníky britské alternativní scény se na jejím vkusu nepochybně podepsalo: z obou desek nechala ve svém filmu zaznít po jedné skladbě a zbytek soundtracku osázela kousky, které inspiraci zmíněnými My Bloody Valentine nezapřou.

Ztraceno v překladu je hořkosladká komedie o dvou Američanech, dívce Charlotte a stárnoucím herci Bobovi, kteří se v Tokiu, kam je zavál osud či práce, cítí stejně bezradně jako ve svých životech. Je to film o těsném míjení, letmých dotycích, neuchopitelnosti a nekonečném krasosmutnění - a takový je i jeho soundtrack. Sestává většinou z instrumentálních kompozic na pomezí scénické hudby a jemnou atmosféru snímku doplňuje naprosto kongeniálně.

Nejčastěji je zde zastoupen Kevin Shields: čtyřikrát sám za sebe a jednou pod hlavičkou My Bloody Valentine, jichž byl hlavním mozkem. Jeho sólové kousky jsou křehké, atmosférické, zasněné, spíše jen textury zvuků než "celé" písně. Goodbye zní jako zvonění kosmických sfér a snad nejlépe ilustruje něžné proplétání osudů hlavních postav. Cinkavá Ikebana zase pracuje s decentními klávesovými plochami a ne nepodobná Are You Awake? k témuž modelu připojuje taneční rytmus. Zpívaná City Girl s rozostřenými kytarami a živými bicími je potom regulérní písničkou, která jako by vypadla právě z Loveless.

Decentně posmutnělé, křehké a podložené klávesovými plochami jsou většinou i ostatní položky soundtracku - například instrumentálky Fantino Sebastiena Telliera nebo Tommib od Squarepushera. Duo Roger Joseph Manning, Jr. a Brian Reitzell se postaralo o hybnější On The Subway a o skladbu Shibuya, která ke všudypřítomné melancholii přidává ještě zvláštní moment naléhavosti či napjatého očekávání.

Pohříchu jediným příspěvkem z Japonska, kde se film odehrává, je Kaze Wo Atsumete od projektu Happy End - krásná, japonsky zpívaná balada vybrnkávaná na akustické kytary, ke kterým se brzo připojí roztomilé hammondky. Mnohem orientálnějším feelingem však disponuje věc Alone in Kyoto z pera pařížského dua Air (ti dělali celý soundtrack k režijnímu debutu Coppolové Virgin Suicides/Smrt panen). Z Francie pochází i skupina Phoenix, jejíž Too Young loví v kultivovaném popu 80. let.

A pak jsou zde tři naprosté vrcholy. První z nich představuje skladba Girls od Death In Vegas, která zazní při Bobově příjezdu do Tokya; její elementární kytarová figura, éterické ženské vokály a pomalu nastupující velebné bicí vyvolávají stejný efekt jako ve vizuální rovině zpomalené jízdy taxíkem mezi neony Tokia. Druhé dva vrcholy, kolem nichž se rozkládá nejen celý soundtrack, nýbrž i celý film, jsou v úvodu zmíněné klasiky Sometimes a Just Like Honey. Nepřekonatelná Sometimes s pološeptaným zpěvem, rozostřenou zboosterovanou kytarou, akustickými aranžemi a klávesami v pozadí nachází ve zdánlivém hluku tolik krásy a něhy, až je to k nesnesení. Just Like Honey funguje podobně: nad žhnoucí kytarové vazbení staví sametový vokál a neudržitelnou vášeň v refrénu korunuje ženským zpěvem.

Skrytým bonusem CD je Bobova (Bill Murray) přiopilá interpretace letité More Than This od Roxy Music. Těchto úryvků z klíčové scény, v níž se spolu hrdinové filmu sbližují pomocí karaoke, mohlo být na soundtracku víc. Ale to je taky asi jediná věc, kterou mu lze vytknout.

Seznam skladeb:

1. Intro/Tokyo
2. City Girl - Kevin Shields
3. Fantino - Sebastien Tellier
4. Tommib - Squarepusher
5. Girls - Death In Vegas
6. Goodbye - Kevin Shields
7. Too Young - Phoenix
8. Kaze Wo Atsumete - Happy End
9. On the Subway - Roger Joseph Manning, Jr., Brian Reitzell
10. Ikebana - Kevin Shields
11. Sometimes - My Bloody Valentine
12. Alone in Kyoto - Air
13. Shibuya - Roger Joseph Manning, Jr., Brian Reitzell
14. Are You Awake? - Kevin Shields
15. Just Like Honey - The Jesus And Mary Chain
16. More Than This - Bryan Ferry

Hodnocení: 90%

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.