Lords of Dogtown - preview

5. 9. 2005 - 9:56 | Téma | red

Lords of Dogtown - preview zdroj: tisková zpráva

Heath Ledger a Nikki Reed v dramatizaci vzniku dnešní skateboardingové kultury z pera Stacyho Peralty a v režii Catherine Hardwickeové (TŘINÁCTKA). SANDRA: "Většina lidí, když se podívá na prázdnej bazén, tak viděj jenom betonovou jámu. Co tam vidíš ty?“ TONY: „Pannu.“ Skateboardové drama Machři z Dogtownu (Lords of Dogtown) Catherine Hardwickeové dramatickou formou mapuje osudy partičky kluků, kteří stojí nejen za renesancí skateboardingu jako sportu, ale i za vznikem skateové kultury tak, jak ji známe dnes

Skateboardové drama Machři z Dogtownu (Lords of Dogtown) Catherine Hardwickeové dramatickou formou mapuje osudy partičky kluků, kteří stojí nejen za renesancí skateboardingu jako sportu, ale i za vznikem skateové kultury tak, jak ji známe dnes. S Heathem Ledgerem a Nikki Reedovou v hlavních rolích a se scénářem od samotného Stacyho Peralty by Lords of Dogtown mohli být velezajímavým letním filmovým zážitkem.

Ocitáme se v kalifornském Venice, kde se během 70. let odehrála skateboardingová revoluce. Na dohled troskám přímořského zábavního parku tu surfaři Skip Engblom (Heath Ledger) a Jeff Ho zakládají slavný „The Jeff Ho and Zephyr Surfboard Shop“ a stávají se jakýmisi kmotry a učiteli místních malých surfařů. Potom Skip vymění nějakou trávu za revoluční urethanová skateová kolečka, která umožňovala provádět na skateu stejné triky, na jaké byli kluci zvyklí na vlnách… a tím to celé začíná.
Lords of Dogtown Skip s Jeffem z několika mladých kluků vytvoří Zephyr team, který později v roce 1975 ohromí Ameriku na slavném mistrovství v Del Mar.
Hlavními hvězdami týmu jsou (ve scénáři) nevinný Stacy Peralta (John Robinson - Slon (Elephant)), superstar Tony Alva (Victor Rasuk - Raising Victor Vargas) a bláznivě odvážný Jay Adams (Emile Hirsch - Sexbomba od vedle (The Girl Next Door)).
Zephyrů si pak všimnou velké firmy a nemilosrdně si je rozeberou – Skip s Jeffem můžou zavřít krám. Hořkost z neslavného rozpadu týmu jste v Jeffově hlase mohli cítit i po pětadvaceti letech v dokumentu Dogtown and Z-Boys.

Představitel Skipa Engbloma, Heath Ledger, je v současnosti asi nejznámějším mladým australským hercem. Na svém kontě má široký vějíř rolí, a to jak žánrem, tak kvalitou. Jestli zaujal v Plesu příšer (Monster’s Ball), pak i se všemi dalšími hvězdami (Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Naomi Watts) prohučel jako Ned Kelly. Své odehrál i v historickém Patriotovi (The Patriot), či romantických Čtyřech pírkách (The Four Feathers). Kromě Dogtownu bude letos k vidění i v Gilliamových Bratrech Grimmových (The Grimm Brothers) a Brokeback Mountain Anga Leeho.

Lords of Dogtown Pro scénáristu Stacyho Peraltu je téma Dogtownu životním osudem. Nejen, že byl jedním z velké trojky zephyrských skaterů (a první skater se sponzorskou smlouvou), ale režíroval i zmiňovaný dokument Dogtown and Z-Boys a Lords of Dogtown je v podstatě hranou verzí stejné historie.
Na úspěch Dogtownu se Peralta pokusil loni navázat surfařským dokumentem Riding Giants, který přes několik úchvatných epizod kvalit režisérova filmového debutu nedosahuje. Scénář k Lords of Dogtown je také prvním Peraltovým krokem do světa dramatické tvorby, nikoli však krokem posledním: v plánu jsou dva hrané snímky – životní osudy pionýrského surfaře Grega Nolla, a také dobrodružný In Search of Captain Zero se Seanem Pennem v hlavní roli. Nutno připomenout, že Penn s Peraltou již spolupracoval - namluvil komentář k Z-Boys, neboť také žil a surfoval poblíž Dogtownu.

Režie Lords of Dogtown se měl původně ujmout Fred ‚Limp Bizkit‘ Durst, a to s tím, že producent David Fincher (Sedm (Se7en),Insomnia) vypomůže jako režisér skateboardingových scén. V průběhu času se ale Durstův vliv vytrácel a Fincher měl režii plně převzít. Fincher najal Rogera Avaryho (Zabít Zoe (Killing Zoe), Pravidla vášně (The Rules of Attraction)), aby doladil Peraltův scénář, následně ale sám režii Lords of Dogtown přepustil Catherine Hardwickeové.
Hardwicke přes patnáct let dělala výpravu (Vanilkové nebe (Vanilla Sky), Laurel Canyon), až v roce 2003 debutovala slušným autorským dramatem Třináctka (Thirteen), které získalo cenu za nejlepší režii v Sundance. Díky Hardwickeové se v ansámblu Dogtownu objevila i Nikki Reed, spoluautorka a hlavní herečka
Třinácky.
Kameru Dogtownu má na starosti zkušený Elliot Davis
(Love Song for Bobby Long, Třináctka, Skryté zlo (Underneath)).

Premiéra v USA: 03. 6. 2005


SANDRA: „Co z toho máš z toho ježdění v prázdným bazénu?“
TONY: „Poznávám, kdo jsem. Ježdění v bazénu je nejčistší formou skateboardingu. Je to jako surfovat na tajným místě, který musíš před ostatníma ukrejt a ochránit.“
SANDRA: „Ale většina lidí, když se podívá na prázdnej bazén, tak viděj jenom betonovou jámu. Co tam vidíš ty?“
TONY: „Pannu.“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.