Les Trois enterrements de Melchiades Estrada

23. 2. 2009 - 15:20 | Téma | red

Les Trois enterrements de Melchiades Estrada zdroj: tisková zpráva

Celovečerní režisérský debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese. Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese The Three Burials Of Melquiades Estrada, čili Tři pohřby Melquiadese Estrady, byl opravdovým černým koněm canneské přehlídky a ve finále bral celkem 2 ceny – za mužský herecký výkon a za scénář

The Three Burials Of Melquiades Estrada Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese The Three Burials Of Melquiades Estrada, čili Tři pohřby Melquiadese Estrady, byl opravdovým černým koněm canneské přehlídky a ve finále bral celkem 2 ceny – za mužský herecký výkon a za scénář.

The Three Burials Of Melquiades Estrada se odehrává v moderním západním Texasu, na pomezí USA a Mexika.Místní rančer Pete Perkins (Tommy Lee Jones) má kamaráda. Kamarád se jmenuje Melquiades Estrada (Julio César Cedillo) a je u Peta na sezónních pracích, když ho někdo odpráskne. Melquaidesovo tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Šerif Belmont (Dwight Yoakam) má na Mexičany svůj názor, a tak se s žádným vyšetřováním ani příliš nenamáhá: chlapi Melquiadesovo tělo vyhrabou a pohřbí v chudáckém hrobě za vesnicí. Pete se na to nedívá rád. Pete chce spravedlnost a Pete si jí osedlá a nakonec se mu podaří viníka najít: je jím pohraničník Mike Norton (Barry Pepper). Pete ho unese a donutí, aby Melquiadese z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na podivuhodnou cestu za řádným pohřbem, do umrlcovy rodné vísky na druhé straně jedné z nejpálivějších hranic tohoto světa.

The Three Burials Of Melquiades Estrada je westernové drama o síle přátelství, které vychází z linie drsných příběhů Sama Peckinpaha (Divoká banda), Přineste mi hlavu Alfreda Garcii (Bring Me the Head of Alfredo Garcia) a Clinta Eastwooda (Nesmiřitelní).

Tommy Lee Jones: „Mě s Clinetem pojí jedna věc. Nerad točím na víc, než na tři klapky. Myslím, že bysme to všichni měli zvládnout hned napoprvé a to druhé jetí je jako záloha. Třetí klapka je pro případ, že by se negativ poškrábal, nebo tak něco.“

Scénář The Three Burials Of Melquiades Estrada napsal mexický rodák Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iñárrita. Jeho scénáře k 21 Gramů i Amores perros se vyznačují skoky jak v čase, tak v úhlu pohledu a stejný princip Arriaga uplatnil i v Jonesově snímku.

Tommy Lee Jones (na tiskovce v Cannes): „Výraz western je dneska pejorativní, když už ne rovnou nadávka. Ale já si nemyslím, že se to vztahuje na náš film. Možná, že tam je pár koní a velký klobouky… [novinář: Já to pojmenoval současný western] Aha, OK, současný western, teď se začínám chytat. Nikdy jsem o tom takhle nepřemýšlel. Jak říká Guillermo, je to film o kultuře a o zemi, která má hranici.“

Pro Tommyho Lee Jonese je Pete v The Three Burials Of Melquiades Estrada dalším z dlouhé řady jeho oblíbených kamenných kovbojů a letos také hlavní dramatickou rolí.Barry Pepper se v ČR naposledy představil po boku Edwarda Nortona ve 25.hodině Spikea Leeho.

The Three Burials Of Melquiades Estrada snímal slavný britský kameraman Chris Menges, mezi jehož práce patří obrazově opojná dramata Rolanda Joffého Misie (The Mission), či Vražedná pole (The Killing Fields). The Three Burials Of Melquiades Estrada vznikalo v produkci Luca Bessona, pro kterého tak jde po delší době o umělecky úspěšný projekt. Ocenění v Cannes by měla pomoci dostat film do světových distribucí, kde jej zatím bohužel nenacházíme.

Tommy Lee Jones: „Chtěl jsem hlavně udělat studii sociálního kontrastu mezi zemí na jih a na sever od Rio Grande. Chtěl jsem porozumět tomu, jaké věci jsou tam stejné, jaké jsou jiné, jak jsou mimo kontrolu, jaká by tam mohla existovat ironie, jaké bezpráví, sláva, krása a jaké vykoupení byste mohli najít v téhle oblasti, která má svou vlastní tvář, hodnotu, něco co nejde oklamat, něco co rostlo a vyvíjelo se, něco, co nelze ovládat.“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.