Koření života

3. 8. 2007 - 11:06 | Téma | red

Koření života zdroj: tisková zpráva

Letní romance s trochou smutku a trochou komedie. Velmi lehká, poněkud tahavá a jaksi nedopečená, asi jako soufflé, které se nevyvedlo, ale přesto ho musíte sníst

Letní romance s trochou smutku a trochou komedie. Velmi lehká, poněkud tahavá a jaksi nedopečená, asi jako soufflé, které se nevyvedlo, ale přesto ho musíte sníst.

Kay (Catherine Zeta-Jonesová) je šéfkuchařka a perfekcionistka. Vaření je její život, restaurace, kde pracuje je nejdůležitější věcí v jejím životě. Jiné věci ji až tak moc nezajímají. Na svoje schopnosti je právem hrdá. A proto ji rozčiluje, když se někomu nelíbí, jak vaří.

Život Kay se zcela neočekávaně změní jedno odpoledne, kdy má její sestra s dcerkou přijet na návštěvu. Kay zavolají z nemocnice, že sestra zemřela. A podle přání, které vyslovila v dopise hned po narození miminka, má být Zoe (Abigail Breslinová) svěřena do péče Kay.

Zoe je mnohem vychovanější a rozumnější než většina dětí jejího věku. Ale je pochopitelně zmatená, smutná a zvyklá na jiné prostředí i lidi. Ale snaží se. Kay se snaží také, ale její snahy se většinou míjejí účinkem. Děti mají sotva rády k večeři rybu i s hlavou... První slečna najatá na hlídání je děsná, škola zas nemá ráda žáky, kteří tráví večery v luxusních restauracích. A tak se Kay učí chápat neteř i žít mimo restauraci.

V čase Kayina největšího smutku a nucené nepřítomnosti majitelka restaurace Paula najala nového šéfa omáček Nicka (Aaron Eckhart). Měl to být záskok za mateřskou dovolenou, ale Nick se osvědčil, a zůstal. V kuchyni, kterou Kay považuje za svou, si ale tento veselý chlapík pouští hlasitě nahrávky italských árií, žertuje a lže. Je ale dobrý kuchař a spřátelí se se Zoe. Dle starých pravidel očekáváte romanci nad společně vařenými nudlemi – a dočkáte se. Nebudou to ovšem nudle, tohle je vyšší třída. Dočkáte se i problémů a jejich řešení. A vůbec – byl by to docela stravitelný film, jen kdyby to bylo poněkud lépe uvařeno.

Nejlepší scény nejsou ty rodinné, láskyplné, ani ty v restauraci, ale především setkání Kay a jejího psychoterapeuta (Bob Balaban). Jsou uvěřitelné, přirozeně komické a nenastavované. Zbytek filmu trpí stejnou chybou jako nastavovaná kaše: je toho příliš mnoho, je to jednotvárné.

Naservírováno je to ovšem velmi hezky, v klasickém stylu amerických romancí, vše krásně nasvíceno. Postavy jsou celkem dobře zahrány, i když to jaksi nikdy nikam nespěje. Catherine Zeta-Jonesová přirozeně zanechá své obsese kuchtit a postupně následuje Zoe do světa pestrobarevnějšího života a jeho zábav. Abigail Breslinová, tentokrát bez brýlí, hraje udivenou a doufající dívku, která by přece jenom chtěla, aby se máma vrátila. Aaron Eckhart je snad až příliš ochotný a příliš usměvavý, ale – má to v roli. Patricia Clarksonová nezklame. Je jednou z hereček, na které se lze spolehnout, s přehledem zvládá patřičně dominující, rozhodnou a flirtující majitelku restaurace. Bohužel je tu více dramatického napětí mezi Balabanem a Zeta-Jonesovou než mezi ní a Eckhartem.

Film se v USA v kinech hraje ze 35mm kopií i v digitálním provedení.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.