Kick-Ass 2 - recenze

26. 8. 2013 - 8:15 | Recenze | František Fuka

Kick-Ass 2 - recenze zdroj: tisková zpráva

První Kick-Ass byl před třemi lety závanem svěžího puchu v našich kinech. Byl i relativně finančně úspěšný (vzhledem k malému rozpočtu), takže tu máme pokračování.

Bohužel, toto pokračování má dva těžko řešitelné problémy:

1) Je dost těžké vymyslet scénář, který by navazoval na první díl a přitom nepůsobil jako nastavovaná kaše.

2) Nerežíroval to Matthew Vaughn, nýbrž nějaký člověk, kterého neznám, a který nerežíroval nic, co bych znal.

zdroj: Archiv


Postavy ve dvojce se tak nějak pinoží dokolečka, bez cíle a smyslu. Tedy, ne že by neměly cíle - naopak, mají jich až moc, a neexistuje jasná cesta "od A k B k C", která by postavy nějak smysluplně definovala, což je nejvíce patrné u dvou hlavních hrdinů: Davea a Mindy. Mají v průběhu filmu různá traumata a touhy, které se nevysvětlitelně a náhodně mění, a občas se dokonce zachovají jako pěkné svině.

Z hlavnějších postav nejuspokojivěji dopadl Chris alias Čurák (The Motherfucker), v předchozím díle Zuřivec. A to proto, že jeho postava má jasně definovaný cíl: Zabít Nářeza a provádět destrukci za pomoci partičky mírně zábavných nohsledů s vtipně politicky nekorektními jmény.

Nejzajímavějšími hrdiny jsou ale dvě vedlejší postavy:

"Plukovník Pravdoláska" Jima Carreyho je opravdu zajímavě zahraný chlapík, který působí jako hrozný drsňák, ale ve skutečnosti má křehkou duši, což skrývá, aby se mu snadněji bojovalo proti zlu.

Jim Carrey zdroj: tisková zpráva

A Chrisův sluha, kterého hraje John Leguizamo, je zajímavou postavou, která je Chrisovým jediným přítelem a rodinou, a současně i něco jako mentor, i když je jeho zaměstnancem a sluhou.

Bohužel, obě tyto postavy jsou ve filmu velmi málo, ne více než 10-15 minut! Obávám se, že film byl výrazně prostříhán, protože má pouze 90 minut a některé zvraty v něm jsou velmi odbyty: Například ve finále Zabijačka vyslýchá nějakého poskoka a řekne mu "Víme, že Chris D'Amico je Čurák. Kde ho najdeme?" - Což je velmi překvapivé, protože do té chvíle to celý film nevěděla a není nijak zmíněno, jak to zjistila. A když to říká, tak jí není vidět do obličeje a vypadá to, jako že tam to souvětí bylo dodatečně přidabováno.

Ničemu bohužel nepomůže ani režie, která není vyloženě neschopná, ale na Vaughnovu genialitu a zkušenost nemá. Zatímco v prvním dílu byly decentně vybalancovány scény brutálně vtipné se scénami dojemnými, ve dvojce to o poznání více drhne a občas jsem si nebyl úplně jistý, jestli se tomu, co se na plátně děje, mám smát, nebo je to myšleno vážně a mám se dojímat. U prvního dílu jsem takové problémy neměl.

Kick-Ass 2 je ve všech ohledech slabší imitací prvního dílu. Pořád ale stojí za to na něj jít, protože kde jinde můžete vidět sotva pubertální holku, jak sprostě nadává a usekává lidem končetiny?

P.S: V současné době vychází česky také druhý díl comicsu, ale velmi radikálně se liší od děje filmu (ještě mnohem víc, než v případě jedničky).

Hodnocení: 60 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.