Když Otar odešel

17. 1. 2005 - 16:57 | Téma | red

Když Otar odešel zdroj: tisková zpráva

Film režisérky a scenáristky Julie Bertuccelliové, vznikl ve francouzsko-belgické koprodukci, ale pojednává především o Gruzii

Film režisérky a scenáristky Julie Bertuccelliové, vznikl ve francouzsko-belgické koprodukci, ale pojednává především o Gruzii. Tam se započíná příběh jedné rodiny, inspirovaný skutečnou událostí. V běžném bytě žije generace tří žen: babička Eka, dcera Marina a vnučka Ada. S výjimkou Mariny je jejich svět bez mužů: více než osmdesátiletá babička je vdovou a studentka Ada si ještě přítele nenašla, i když na nezájem okolí si nemůže stěžovat. Marina ovdověla (poté, co manžel odešel válčit do Afghánistánu). Má přítele Tengize, s nímž nebydlí, ale prodávají spolu cetky na bleším trhu. Dříve do jejich domácnost patřil i syn Eky Otar, odešel však do Francie za snazším výdělkem. Do Gruzie rodině pravidelně telefonuje, do dopisů nezapomene vložit bankovku. Eka, velká obdivovatelka francouzské kultury, přijímá tyto vzkazy milovaného syna s nadšením; dá se říci, že se Otar stal smyslem jejího života.

Jednoho dne v bytě zazvoní telefon a Otarův přítel sdělí Marině tragickou zprávu: Otar měl těžký úraz a naděje na přežití je malá. Když úřady potvrdí jeho smrt, stojí Marina a Ada před nesnadným úkolem sdělit smutnou novinu babičce. Eka je předejde: chce napsat Otarovi dopis. Matka i dcera se rozhodnou pro milosrdnou lež - babička se nesmí dozvědět pravdu.

Film Když Otar odešel je celovečerním hraným debutem Julie Bertuccelliové, která dosud natáčela dokumentární snímky a asistovala režisérům zvučných jmen: Otaru Ioselianimu, Krzysztofu Kieślowskému, Bertrandu Tavernierovi a dalším. S Gruzií se seznámila prostřednictvím Ioselianiho a tato země ji okouzlila a zaujala. Filmem vyjádřila i svůj vztah k rodné Francii, s níž má Gruzie odedávna velmi dobré vztahy. Francouzskou kulturu v příběhu protěžuje babička Eka, která však ve svých vzpomínkách nedá dopustit ani na Stalina. Její generaci dokázal zajistit slušnou životní úroveň, což o současných politicích říci nemůže (stejně jako většina Gruzínců). Ada poslouchá babiččiny vzpomínky s nadhledem, i pro ni je ale obtížné vyrovnat se s vypínáním elektrického proudu, teplé vody a nedostatkem příležitostí k vhodnému zaměstnání. Občas díky znalosti francouzštiny tlumočí, na rozdíl od svých vrstevníků však o odchodu do ciziny neuvažuje. S ještě menšími perspektivami může počítat její matka Marina. Patří ke generaci, které z cizích jazyků vštípili jen ruštinu, po rozpadu SSSR ovšem odmítanou - v zemi se mluví hlavně gruzínsky.

Z filmu Julie Bertuccelliové se dovídáme, že život v současné Gruzii není lehký. Přesto je vyprávění přes svou existenční naléhavost značně poetické. Režisérka se vedle sociálních problémů svých hrdinek zajímá také o jejich každodenní rituály, k nimž patří v duchu dávné kavkazské tradice i sezení u jednoho stolu. Jako dokumentaristce se Bertucelliové dobře daří proniknout do intimity rodinného kruhu, na čemž mají zásluhu i představitelky hlavních rolí. Hrají natolik sehraně a uvolněně, že vytvářejí dojem skutečné rodiny.

Originalitou postavy zaujme nejvíce Esther Gorintinová (babička Eka). Téměř devadesátiletá herečka se na plátně objevila teprve v roce 1999, kdy zazářila u Emmanuela Finkiela v jeho Voyages. Poté dostala řadu dalších nabídek a natáčí jeden film ročně. Eka představuje v rodině přirozenou autoritu, vůči které není lehké se vzepřít. Svou pozici obhajuje moudrostí stáří, nemá však daleko k paličatosti či výstřelkům, k nimž patří projížďka na ruském kole v lunaparku, vychutnaná s cigaretou v ruce. Svou samozřejmostí Eka popuzuje dceru Marinu (gruzínská herečka Nino Khomassouridzeová), s vnučkou Adou si naopak dobře rozumí.

Adu zahrála Ruska Dinara Drukarová (žije již několik let v Paříži) s osobitým, prostým půvabem, založeným na hubené postavě a splývavých, jednoduše upravených vlasech. Ada setrvává v napětí, které jednak pramení z nevyzrálosti mládí, ale i z rodinného a společenského prostředí, posléze ze zatajování strýčkovy smrti. Přístupu k životu ji naučí Eka; která ze zkušenosti ví, že je lepší plně prožívat svou přítomnost, než si něco plánovat. Pro babičku není problém ani ve svém věku letět do Paříže, aby se tam setkala s Otarem, když podezřele dlouho nezatelefonoval...

Režisérka sleduje své hrdinky s velkým pochopením, snad i díky filosofii, kterou jako univerzitní obor absolvovala ještě před začátkem své filmové dráhy. V jejím autorském přístupu postihneme sympatie zejména k Adě a k jejímu vykročení do života v závěru filmu.

Snímek Když Otar odešel se pravděpodobně nestane událostí sezóny; na to je příliš intimní a v některých pasážích možná i zdlouhavý. Vnímavému divákovi by však mohl přinést silný, nevšední zážitek z konfrontace dvou vzdálených kultur i z kultivovaně zachyceného rodinného dramatu. Bertuccelliová film zvládla v nelehkém žánru smutné komedie, aniž by tématu zůstala co dlužná, což je u debutu výborný výsledek.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.