Kdo je kdo ve filmu Hellboy (1)

9. 9. 2004 - 16:54 | Téma | red

Kdo je kdo ve filmu Hellboy (1) zdroj: tisková zpráva

Hellboy a jeho přátelé Hellboy a jeho přátelé Hellboy, obří, více než dvoumetrový démon s rudou pokožkou, kopyty, velkou kamennou pravicí a dlouhým ocasem, má ještě jedno typické poznávací znamení každého správného pekelníka

Hellboy a jeho přátelé

Hellboy Hellboy, obří, více než dvoumetrový démon s rudou pokožkou, kopyty, velkou kamennou pravicí a dlouhým ocasem, má ještě jedno typické poznávací znamení každého správného pekelníka. Či přesněji – měl by mít. Své rohy, které považuje za symbol svého nelidského původu, si totiž Hellboy pravidelně obrušuje. Když se toto pekelné monstrum dostalo na zemi, psal se zde rok 1944 po Kristu. V rámci projektu Ragna Rok totiž ruský mystik Rasputin ve službách nacistů otevřel bránu do jiné dimenze. Výsadek amerických vojáků však brzy jejich experimenty přerušil. Přesto se během krátkého časového úseku, kdy byl portál otevřen, se na zemi dostal mladičký démon. Profesor Bruttenholm, odborník na paranormální jevy, který se účastnil vojenského zásahu, ho nazval Hellboyem, chlapcem z pekla. Právě profesor Bruttenholm stál za polidštěním této Rudé opice (jak je také Hellboy občas pejorativně přezdíván), když mu vštípil řadu lidských hodnot.

Brzy se Hellboy - na poměry démonů stále mladíček - stal členem tajné americké organizace Úřad pro výzkum paranormálních jevů, bojujícím s řadou nestvůr, potvor a duchů, kteří ruší poklidné americké i jiné obyvatelstvo. Netrvalo dlouho a Hellboy si vybudoval reputaci nejlepšího agenta této organizace, přesto svému mentorovi Bruttenholmovi nedělá tento milovník cukrovinek, doutníků a (čtyřnohých) koček vždy jen radost. Především svým sklonem k přehnanému sebevědomí (to dává často najevo suchými hláškami, jimiž častuje své protivníky), samotářstvím a odporem k autoritám. Relativně poklidných šedesát let Hellboyova pobytu na zemi má však skončit právě nyní, v roce 2004. Na svou stranu se totiž démona Anung un Ramu, jak zní Hellboyovo pekelné jméno, pokusí získat ti, kdož stáli za jeho příchodem za zem. Právě Hellboy je totiž oním klíčem, jenž otevírá bránu k armageddonu…

Ron Perlman Ron Perlman. Oblíbený herec Guillerma del Toro (před Hellboyem hrál vedlejší role v jeho filmech Stroj času z roku 1992 a Blade II, který v roce 2001 vznikal v Praze) je díky své fyziognomii nepřehlédnutelný v řadě svých snímků. Ta ho také odsoudila do záporných rolí obhroublých násilníků. Vedle del Tora ho často vyhledávají francouzští režiséři Jean-Jacques Annaud (Boj o oheň, Jméno růže, Nepřítel před branami) a Jean-Pierre Jeunet (Město ztracených dětí, Vetřelec: Vzkříšení). Za úlohu v dobrodružném televizním seriálu Beauty and the Beast (1987-1990) získal Perlman v roce 1989 Zlatý glóbus.

Liz Shermanová Elizabeth Anne Shermanová, které známí říkají Liz, patří mezi nejlepší Hellboyovy přátele. Dá se dokonce říci, že mezi ním a Liz vzniká postupně i vztah téměř romantický. Liz se jako mladá dívka dostala již v sedmdesátých letech do Úřadu pro výzkum paranormálních jevů (ÚVPJ), nejprve jako zkoumaný objekt, později jako agentka tohoto úřadu. Liz je totiž pyrokinetička, dovede svou mentální silou vyvolávat oheň, bohužel však není tuto schopnost ovládat. Způsobila tak již několik velkých katastrof, když při jí vyvolaných požárech již shořelo mnoho domů a bohužel také zahynulo mnoho lidí. Při první takovéto tragédii zemřeli mimo jiné rodiče Liz a poté se o ni začali starat lidé z ÚVPJ. Liz tak po boku Hellboye či Abea Sapiena prožila téměř celé své dětství. Po čase sice Liz Shermanová z úřadu odešla na léčení do psychiatrické léčebny, přesto ji okolnosti přinutily vrátit se zpět do svého „domovského“ úřadu a ke svým přátelům.

Selma Blairová je vyhledávanou představitelkou výrazných vedlejších rolí, v nichž ale často zastiňuje své mnohem slavnější kolegy. Střídá role v teenagerovských filmech (Vřískot 2, Poslední mejdan, Velmi nebezpečné známosti), více či méně obhroublých komediích (Pravá blondýnka, Prostě sexy, Mužská záležitost) a nezávislých snímcích (Storytelling). Snímek Hellboy je zatím jejím největším komerčním úspěchem.

Abe Sapien Abraham „Abe“ Sapien je tvorem ještě mnohem záhadnějším než samotný Hellboy. O Abeově původu totiž není známo zhola nic. Ví se pouze to, že byl nalezen v tajném podzemním úkrytu v hibernační nádrži s nápisem Ichtyo Sapiens a datem 14. 4. 1865 – tedy den, kdy byl zavražděn Abraham Lincoln. Právě podle něj Abe Sapien obdržel své křestní jméno. Abeovým živlem je sice voda, má ale nejen žábry, ale i plíce a humanoidní tvar a může se pohybovat také na souši. Mimo to je také Abe Sapien schopen po pouhém dotyku věci či tvora nahlížet do minulosti i budoucnosti daného předmětu nebo bytosti. Abe, který také slouží jako agent ÚVPJ, patří k Hellboyovým nejlepším přátelům a nejčastějším spolupracovníkům.

Doug Jones je již zkušeným filmovým a televizním protagonistou, přesto jsme jeho tvář na filmovém plátně zatím neviděli často – obvykle totiž hraje malé až epizodní úlohy, často skryt pod latexovou maskou. Objevil se již například ve snímcích Batman se vrací (1992), Tři králové (1999), Stroj času, Muži v černém 2 (oba 2002) nebo také jiném del Torově filmu Mimic (1997).

David Hyde Pierce, který propůjčil svůj podmanivý hlas Abeu Sapienovi, je vyhledávaným komediálním hercem, naposledy byl k vidění v romantické komedii Kašlu na lásku (2003). Svou nejvýraznější roli však Pierce hrál v sitcomu Frasier (1993-2004), za nějž získal tři ceny Emmy, pět cen Američan Comedy Award a pět nominací na Zlatý glóbus.

Kdo je kdo ve filmu Hellboy (2)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.