Juliette Binocheová

11. 7. 2008 - 17:50 | Téma | red

Juliette Binocheová zdroj: tisková zpráva

Navždy půvabná herečka patří už mnoho let k největším hvězdám francouzské kinematografie

Juliette Binocheová Navždy půvabná herečka patří už mnoho let k největším hvězdám francouzské kinematografie. Uznání se všestranná Binocheová, vynikající v úlohách snivých dívek s hluboce raněnými city i vnitřně silných žen, odhodlaných bojovat s protivenstvími života, dočkala na obou stranách Atlantiku – je držitelkou Césara za drama Tři barvy: Modrá (1993), za úlohu obětavé sestřičky Hany ve válečné romanci Anglický pacient (1996) získala Oscara.

Juliette Binocheová se narodila 9. března 1964 v Paříži v typické umělecké rodině – její matkou je herečka Monique Stalensová, otcem sochař a divadelník Jean-Marie Binoche. A tak jako u Juliette nepadlo jablko daleko od stromu ani v případě její sestry, fotografky a herečky Marion Stalensové. V patnácti letech nastoupila Binocheová na Státní konzervatoř dramatického umění. V roce 1981 ale školu předčasně opustila, aby se mohla naplno věnovat divadelní a filmové kariéře. Na plátně se Binocheová poprvé ukázala díky drobné roličce v dramatu Liberty belle (1983), v televizním snímku Fort bloqué (1985) získala první hlavní úlohu. Filmoví diváci však Binocheovou výrazněji zaznamenali až coby sexuálně otevřenou herečku Ninu v melodramatu Andrého Téchiného Schůzka (1985). Za svůj výkon získala první (z dosavadních sedmi) nominací na francouzskou výroční cenu César a obdržela Cenu Romy Schneiderové, určenou mladým hereckým talentům. V polovině osmdesátých let vynikla v rolích mladých nekonvenčních žen a dívek – jako tulačka Juliette v podobenství Jeana-Luca Godarda 'Je vous salue, Marie', mladičká milenka kriminálníka Freda v thrilleru Adieu Blaireau, či jako prchlivá adoptivní dcera v dramatu La Vie de famille (vše 1985).

Juliette Binocheová ve filmu Nesnesitelná lehkost bytí Další výrazné úlohy Binocheová ztělesnila v kriminálním dramatu Zlá krev (1986), v němž vytvořila nerovný milenecký pár s Michelem Piccolim, a především ve své první americké produkci, filmové adaptaci románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí (1988). Úloha emocionálně založené fotografky Terezy, osudově zamilované do přelétavého lékaře Tomáše (Daniel Day-Lewis) přinesla Binocheové celosvětovou proslulost a přiřadila ji k nejvýraznějším francouzským herečkám. A už takřka dvě desetiletí se Binocheová dokázala na výsluní udržet. Návrat do francouzského filmu se nesl ve znamení druhého setkání Binocheové s režisérem Léosem Caraxem (po Zlé krvi) – niterného romantického dramatu Milenci z Pont-Neuf o lásce cirkusáka bez domova Alexe (Denis Lavant) a slepnoucí malířky Michele. Intimní psychologické snímky, často s milostnou či erotickou tematikou, ostatně provázejí Binocheovou po celou dobu její herecké kariéry – filmaři v ni nalezli záhadnou ženu, která se osudem usedlého politika (drama s Jeremym Ironsem Posedlost, 1992) i dívku podléhající kouzlu démonického rozervance (adaptace románu Emily Brontëové Bouřlivé výšiny, 1992, s Ralphem Fiennesem).

Juliette Binocheová Jednu z nejvýraznějších úloh získala Juliette Binocheová v trilogii Krzysztofa Kieslowského Tři barvy. Ztělesnila v ní hudební skladatelku Julii Vignonovou, která se těžce srovnává se ztrátou manžela a malé dcerky. Za první část triptychu psychologických dramat, nesoucí podtitul Modrá (1993), získala Volpiho pohár na benátském filmovém festivalu a Césara; v dalších dvou dílech – Červené (1994) a Bílé (1994) – se ale objevuje už jen epizodně. Z dalších psychologických snímků s výraznou hereckou účastí Binocheové pak musíme zmínit životopisné drama Děti století (1999), v němž se představila jako spisovatelka George Sandová, či drama Prokletí ostrova Saint-Pierre (2000), kde se objevuje jako mladá manželka kapitána (Daniel Auteuil) vládnoucího na izolovaném ostrůvku, která najde zalíbení v odsouzenci na smrt. Dvojice snímků rakouského filmaře Michaela Hanekeho Binocheové přinesla úlohu nespokojené herečky Anne ve velkoměstské fresce Kód neznámý (2000) a roli manželky úspěšného televizního moderátora Georgese (opět Daniel Auteuil), jehož poklidný život je narušen cizím elementem v podobě výhružných videokazet, v psychodramatu Utajený (2005).

Juliette Binocheová ve filmu Děti století Tu a tam se Juliette Binocheová objeví také v některém z lehčích žánrů, jakými jsou romance, komedie nebo dobrodužné snímky. I v tomto případě se ale často jedná o ambiciózní titul, snažící se postihnout niterné pochody ústředních hrdinů. K takovým snímkům patřila romance Pohovka v New Yorku (1996), v níž se Binocheová představila po boku Williama Hurta, anebo o něco později milostná komedie Félix a Rose – Láska po francouzsku (2002), kde si zahrála společně s Jeanem Renem. Romantický motiv se nevyhnul ani historickému dobrodružství Husar na střeše (1995), v němž ztělesnila sličnou šlechtičnu Pauline de Théus, kterou svede náhoda do společenství s uprchlým italským důstojníkem (Olivier Martinez).

Hollywoodským produkcím se Juliette Binocheová často vyhýbá, odmítla například hlavní ženskou roli ve Spielbergově Jurském parku (1993) či v akčním thrilleru Mission: Impossible (1996). Přesto se v několika pozoruhodných amerických snímcích představila. V oscarovém hitu Anglický pacient (1996) Binocheová hrála sestřičku Hanu, která se stará o umírajícího hrdinu z titulu filmu (Ralph Fiennes); za svou úlohu jednu z prestižních pozlacených sošek ostatně sama získala. Za hlavní úlohu cukrářky Vianne, která probudí vášeň v obyvatelích malého francouzského městečka, v komedii Čokoláda (2000) byla Binocheová na Oscara „pouze“ nominována. Drama podle skutečných událostí, které se odehrály v Jihoafrické republice Country of My Skull (2004), ji svedlo do společného projektu se Samuelem L. Jacksonem. S režisérem Anglického pacienta Anthony Minghellou se napodruhé pracovně sešla v dramatu Dveře dokořán (2006). Role matek se jí pozvolna stávají osudem, připomeňme také psychologicky laděnou povídku Place des Victoires ze snímku Paříži, miluji tě (2006) a současně i drama Paříž (2008).

Přestože se nikdy neprovdala, má ze svých předchozích vztahů s profesionálním potápěčem Andrem Hallem a hercem Benoîtem Magimelem dva potomky, syna Raphaela (nar. 1993) a dceru Hannah (nar. 1999).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.