Jaké budou 14. narozeniny Českého lva?

12. 2. 2007 - 9:12 | Téma | red

Jaké budou 14. narozeniny Českého lva? zdroj: tisková zpráva

Který český film byl v roce 2006 nejlepší? Jedno je již dnes jisté, bude to jedený z dvaceti celovečerních snímků, které měly v uplynulém roce distribuční premiéru

Který český film byl v roce 2006 nejlepší? Jedno je již dnes jisté, bude to jedený z dvaceti celovečerních snímků, které měly v uplynulém roce distribuční premiéru. Dvacet nových celovečerních snímků je poměrně vysoký počet, ale v historii Českého lva nikoliv neobvyklý. Snad jen na počátku nového tisíciletí se počet českých filmových novinek mírně snížil. Opět stoupající počet filmů nasvědčuje tomu, že s českým filmem to není tak špatné. I když – je tomu opravdu tak? V souvislosti s letošním udílením prestižního domácího filmového ocenění připomenula legenda české filmové scenáristiky Jiří Hubač, že domácí filmová tvorba stále více trpí akutním nedostatkem kvalitních scénářů – je málo kvalitních scenáristů.

Český lev Dvacet loňských filmů by se dalo rozdělit do několika skupin: velmi dobré, ty, které neurazí ani nenadchnou, špatné. V kategorii velmi dobrých filmů by mi na počet adeptů stačila i lehce „amputovaná“ jedna ruka.

Kde hledat favority pro lví voliéru?

Zveřejněná nominace na cenu filmové kritiky velmi trefně označuje letošní favority. Českým filmovým žurnalistům se nejvíce líbily snímky Fimfárum 2, Kráska v nesnázích a debut dokumentaristy Roberta Sedláčka Pravidla lži. Pověstným černým koněm bude asi právě Sedláčkova prvotina. Z letošních debutantů, kterých se letos objevilo celkem osm, vyčnívají Pravidla lži nade všemi.

Rok plný očekávaných návratů

Minulý rok přinesl na plátna kin po dlouhé době známá režisérská jména. Trojice očekávaných filmových návratů měla ambice promluvit výrazně do výsledků Českého lva, avšak myslím, že realita bude opačná. Snad jen Jiří Menzel, který se konečně dočkal premiéry „svého“ titulu Obsluhoval jsem anglického krále, se dočká alespoň malých úlovků. Naopak Věra Chytilová (Hezké chvilky bez záruky) či David Ondříček (Grandhotel) nebudou mít moc důvodů k radosti.

13. komnata Českého lva – ocenění nejlepších dokumentů a Plyšový lev

Petr Vachler Možná si říkáte: jakou může mít neživá instituce 13. komnatu? Spíše by se dalo říci, že jsou to „kostlivci“ ve lví skříni. Na tiskové konferenci pojmenoval oba „kostlivce“ ochotně Petr Vachler, zakladatel Českého lva. Podle Vachlera je problém v nastavení správného systému, kterým by se dokumentaristická filmová produkce posuzovala. Zařazením dokumentárních filmů do cen Český lev se v posledních měsících zabývalo presidium České filmové a televizní akademie (ČFTA). Protože nedospělo k jednotnému stanovisku, rozhodlo se přenechat rozhodování o nejlepších dokumentárních snímcích na jubilejní patnáctý ročník Českého lva, který se bude konat v příštím roce.

Situaci okolo Plyšového lva Petr Vachler již také komentoval slovy: „Plyšový lev není, a nebude tedy udělován“. Na tiskové konferenci k letošním Českým lvům v podstatě přiznal, že zavedení této kategorie na počátku bylo v kontextu dnešní doby chybou: „Mělo se jednat o srandu, o legraci, ale dnes je to spíš trpkost. Musíme si uvědomit, že producenti mnohdy dělají všechno možné – třeba zastavují vlastní majetky, jen aby umožnili vzniknout snímku. A pak za ní dostanou směšnou, nikoliv ironickou, cenu“ Podle něj by bylo nejlepší na Plyšového lva prostě nadobro zapomenout. Jak praví klasik: „mMžeme s tím nesouhlasit, můžeme protestovat, může se nám to nelíbit, ale to je vše co proti tomu můžeme dělat.“

Galavečery Českého lva provede čtrnáct osobností

Jan Budař, Ester Kočičková Fantazie producenta Českého lva Petra Vachlera nezná mezí. Pro letošní rok připravil pro všechny další ze svých neočekávaných překvapení. Nominačním večerem, který se poprvé objeví na obrazovkách ČT2 v hlavním vysílacím čase sobotního programu, provede hosty trojnásobný držitel ceny herec Jan Budař. Ten se stane také jednou z moderátorských tváří hlavního večera, který uvede rovněž Česká televize (tentokráte na ČT1) v sobotu 3. března. Vedle Jana Budaře se za moderátorským pultíkem vystřídají herci Igor Chmela, Petr Čtvrtníček, Tomáš Hanák, Tomáš Matonoha, Pavel Liška, také někdejší moderátorská esa Českého lva Bolek Polívka, Halina Pawlowská i Ester Kočičková, chybět nebudou Miroslav Donutil a Marek Eben. Každý z nich bude u předání jedné z předávaných cen.

Galavečer Českého lva v posledních letech zdobí účast zahraničních celebrit. Kdo bude letos v sále Lucerny Petr Vachler neprozradil, naznačil, že jedním z význačných hostů by měl být Miloš Forman.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.