Intimní osvětlení

27. 4. 2005 - 21:13 | Téma | red

Intimní osvětlení zdroj: tisková zpráva

Jakkoliv Intimní osvětlení patří do stejné rodiny filmů jako české snímky Miloše Formana nebo první díl trilogie o rodině Homolkových, vždy zůstávalo v jejich stínu

Jakkoliv Intimní osvětlení patří do stejné rodiny filmů jako české snímky Miloše Formana nebo první díl trilogie o rodině Homolkových, vždy zůstávalo v jejich stínu. Tedy co se týče diváckého povědomí; podle kritiků patří Intimní osvětlení zcela po právu mezi deset nejlepších českých filmů všech dob.

Miloš Forman, režisér Ecce homo Homolka Jaroslav Papoušek i autor Intimního osvětlení Ivan Passer na svých raných filmech většinou pracovali společně a používali stejná formální východiska (neherci, improvizace, dokumentárnost). Přitom je ale u každého z těchto snímků jasně patrné, kdo měl zrovna hlavní slovo. Passerovi chybí Formanova jedovatost i Papouškova bodrost; je ze všech tří nejcitlivější a má své postavy nejvíc rád. Bohužel neměl příležitost svůj potenciál zcela rozvinout: kromě Intimního osvětlení v Čechách natočil pouze krátkometrážní Fádní odpoledne (původně součást hrabalovského cyklu Perličky na dně). V roce 1969 odešel pracovat do USA, kde cit pro českou náturu pochopitelně příliš uplatnit nemohl.

Intimní osvětlení V autorské explikaci Passer tvrdí, že těžištěm Intimního osvětlení je spíše stav než příběh a že snímek je „prostoupen bohatstvím sociologických faktů“. S obojím nelze než souhlasit. Scénář vznikl narychlo, úpravou údajně nepoužitelného scénáře Václava Šaška, a tvoří jej pouze série situací a impresí. Sociologická rovina plyne jak z polodokumentárního způsobu natáčení, tak i ze zmíněného Passerova citu pro národní mentalitu. Výsledkem je živočichopisný snímek, v němž se prakticky nic neděje, ale z tohoto nic přitom zdánlivě samovolně vyrůstá bohatství postřehů, myšlenek a emocí. Intimní osvětlení tak kromě dobové atmosféry postihuje i obecnější mravní postoje. Například staví do opozice materiálně zaopatřený život bez přesahu a budoucnosti s mladickými ambicemi a ideály, sleduje rodinné stereotypy či dokumentuje posuny v partnerských vztazích.

Jádrem nedlouhého filmu je setkání dvou přátel, kteří se od společných studií na konzervatoři dlouhá léta neviděli. Petr se uchytil v symfonickém orchestru a užívá si svobody s atraktivní přítelkyní po boku. Ředitel provinční hudební školy Bambas se oženil s typickou českou maminou, dostavuje rodinný domek a po víkendech hraje na pohřbech. Během ospalého venkovského víkendu přátelé porovnají své životní situace, zavzpomínají na dávné sny, podniknou donkichotskou vzpouru a nakonec zjistí, že jsou vlastně spokojení.

Intimnímu osvětlení se někdy vytýká absence struktury, což je jako stěžovat si, že impresionistické obrazy nemají jasné kontury. Intimní osvětlení stojí a padá s lenivou maloměšťáckou náladou, s hořkosladkým pocitem, že lépe už asi bylo. Passer do filmu vložil zvláštní tichou melancholii. Postavy zobrazuje s otcovskou něhou a atmosféru buduje z všednosti a banalit. V tomto poetickém civilismu se šrámkovská lyrika mísí s přesně odposlouchanými dialogy a odpozorovanými situacemi. Do snímku se otiskl i neuspěchaný způsob výroby, při níž se štáb nebránil improvizaci či náhodám (například scéna s venkovským bláznem) a užíval si rodinného klimatu vilky, kde se natáčelo. (Představitelka Petrovy přítelkyně Věra Křesadlová vzpomíná, jak kameraman Miroslav Ondříček jednou rukou ostřil a druhou ujídal z talíře buchet.)

Podobně jako v mnoha filmech české nové vlny se i v Intimním osvětlení pracuje s herci a neherci, jakkoliv zde ti druzí převažují. Nejznámější tváří mezi nimi je Jan Vostrčil (známý z Formanových českých filmů), který svým obvyklým furiantstvím zastiňuje představitele hlavních hrdinů Zdeňka Bezuška a Karla Blažka.

Intimní osvětlení nejlépe popisují adjektiva jako láskyplný, laskavý a lidský, bohužel zdevalvovaná v souvislosti s plytkými populistickými dílky. V tomto případě však fungují bez jakékoliv ironie či pejorativnosti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.