Horory Rogera Cormana v Lucerně

17. 8. 2009 - 17:33 | Téma | red

Horory Rogera Cormana v Lucerně zdroj: tisková zpráva

Série filmů podle povídek Edgara Alana Poea. V přehlídce S Kafkou do kina, která tvoří pražské Ozvěny píseckého Festivalu nad řekou, je uváděn i soubor filmových přepisů povídek Edgara Allana Poea

Roger Corman V přehlídce S Kafkou do kina, která tvoří pražské Ozvěny píseckého Festivalu nad řekou, je uváděn i soubor filmových přepisů povídek Edgara Allana Poea. Jejich autorem je americký filmový producent a režisér Roger Corman (nar. 1926). Ten přistupoval k výběru poeovských námětů a jejich zpracování velmi volně, takže pod jednotlivými názvy snímků se skrývají kombinace i několika povídek. Koncem padesátých a počátkem šedesátých let dvacátého století Corman realizoval převážně ve vlastní produkci sedm celovečerních filmů, barevných a širokoúhlých, jak tehdejší doba u atraktivních snímků žádala. Corman nebyl nikdy režisérem první kategorie, který by byl schopen dosáhnout výrazných uměleckých výsledků. Jeho hororové filmy dosahují jen běžné, řemeslné kvality. Nepostrádají ovšem, zejména při pohledu z časového odstupu, kouzlo filmové patiny, zjevné v používání dobových dějových klišé a produkčních technologií (ve výpravě a trikových záběrech). Sjednocujícím prvkem celé série (s výjimkou jednoho filmu) je americký herec Vincent Price (vysoký 193 cm) obsazený do hlavních rolích.

plakát k filmu Havran Zánik domu Usherů (1960) a Jáma a kyvadlo (1961) jsou typické gotické horory, postavené na strašidelné atmosféře zanedbaného šlechtického sídla, kdesi na venkově, kde náhodný návštěvník může zastihnout jen duševně nemocného pána s jeho nepočetným služebnictvem. Převážně interiérové scény připomínají svou výstavbou melodramata období němého filmu, jen přehnaně expresívní dialogy jsou mluvené, nikoliv v mezititulcích. Povídkový snímek Hrůzné historky (1962) předvádí Poeovy povídky Morella, Černá kočka a Fakta případu pana Valdemara. Předčasný pohřeb (1962) zdlouhavě rozvádí stejnojmennou Poeovu povídku o hrůze pohřbení zaživa v důsledku katalepsie. Hlavní roli zde hrál uznávaný americký herec Ray Milland. Vybočením z hororové řady je hororová parodie Havran (1963), v níž Corman parafrázuje Poeovu nejslavnější báseň a rozvíjí ji do čarodějnického souboje tří mágů (herecky se zde vyřádili Vincent Price, Boris Karloff a Peter Lore). Ve dvou závěrečných snímcích z roku 1964 dosáhl Corman dokonalosti svého stylu. Ligeina hrobka je opět volnou parafrází předlohy, předností filmu je zdařilé finále v podobě barvitě podaného požáru šlechtického sídla. Maska Červené smrti spojuje stejnojmennou povídku s povídkou Skokan. Velkolepost interiérových staveb a kostýmů zde dosahuje vrcholu, kamera Nicolase Roega vytváří barevné schéma odpovídající námětu.

Na píseckém Festivalu nad řekou byly uvedeny všechny jmenované snímky, v pražské Lucerně pět z nich (bez Zániku domu Usherů a Hrůzných historek). V Levných knihách na DVD vyšly českými titulky opatřené filmy Havran, Zánik domu Usherů a Jáma a kyvadlo.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.