Garfield

22. 7. 2004 - 15:53 | Téma | red

Garfield zdroj: tisková zpráva

Patříte-li k fanouškům tlustého a cynického kocoura Garfielda, kterého Jim Davis vytvořil před více jak 30 lety, jistě vám neunikly informace o novém – hraném! – filmu, kde se oranžový chlupáč měl objevit

Patříte-li k fanouškům tlustého a cynického kocoura Garfielda, kterého Jim Davis vytvořil před více jak 30 lety, jistě vám neunikly informace o novém – hraném! – filmu, kde se oranžový chlupáč měl objevit. Možná že v mnohém fandovi při zaslechnutí informace o hraném Garfieldovi zatrnulo – vždyť tenhle kocour má tak specifickou podobu a výrazy, že si těžko představit nějakou reálnou kočku, která by je splňovala, případně zde byly obavy z novodobé počítačové animace CGI. A myslím, že právě tyto obavy se naplnily. Ne že by podle kresleného stripu (strip od slova páska – tedy páska tří obrázků v novinách – nikoliv od slova „striptýz“) nevznikly žádné filmové příhody. Ty se však striktně držely klasické animace a také Davisovy předlohy. Ostatně, můžete to brzy posoudit sami, protože právě tyto animované příběhy přicházejí alespoň v USA do prodeje na DVD.

Již úvodní sekvence nás vnese do domácnosti Garfieldova páníčka Jona, a když kamera přes různé artefakty a fotky dojede ke Garfieldovu pelechu, už už se chce zvolat, ale tady přece něco nehraje! A když se pak Garfield jen tak vyhrabe z deky a jde prudit Jona, říká si fanoušek zdrceně, že přece tady na tom místě by Garfield zničil budík a Jona tahal za víčka. Místo toho se nám od začátku vnucuje kocour, který sice má své úchylky a je nenasytný, ale tak, aby to neurazilo americké publikum. Jinými slovy – přesně na tuhle uhlazenost dojel Rowan Atkinson, když pro americké publikum „upravil“ svého cynického Mr. Beana do podoby sice svérázné figurky, která však v poslední chvíli vše zachrání.

Příběh filmu Garfield nemá cenu příliš rozebírat. Jon přivádí do domácnosti druhé zvířátko – psíka Odieho, Garfield na něho žárlí, ale když je Odie unesen bavičem z místní televizní stanice, který z Odieho chce vytřískat prachy tím, že ho naučí tancovat, Garfield cítí výčitky svědomí (sic!) a vydá se milého psíka hledat. A v tom je celý kámen úrazu, o němž jsem se zmínil v předchozím odstavci – ani Garfield, ani Jon, ani Odie se prostě nechovají podle tolik oblíbených stripů. Garfield je v podstatě hodný, laskavý a obětavý kocour, Odie není přiblbý pes, kterému namluvíte i to, že je myš a má se podle toho chovat, a Jon není takový trouba a ztracenec, který si v životě nenajde ženskou (tu pravou hraje Jennifer Love Hewittová).

Evidentně v podobném typu příběhu není o čem hrát – veškeré legrácky, které znáte z komiksu, jsou zde buď vypuštěny, okleštěny nebo upraveny, aby neurazily americké publikum a film mohl získat přístupnost i pro děti. Výchovně-morální prvky v komiksu také nenajdete. Hlavní lidští herci pak jsou v podstatě jen figurkami do počtu, které odříkají potřebnou větu a tím jejich výstup končí. U samotných zvířecích „herců“ je také se nutno zastavit – Odie v originále není jezevčík, Nermal je mourovatý kocourek, zatímco Garfieldova kočičí láska by měla být siamskou kočkou.

Dalo by se polemizovat i o použití hudby, původním Garfieldově hlasu, který namluvil Bill Murray, a konečně i o kvalitě počítačové animace, kdy někdy vyznívá velmi dobře – Garfieldův pochod keříky, aby zamotal psovi dlouhý řetěz, jindy zase neuvěřitelně amatérsky (např. záběry s košíkem v úvodu filmu).

Otázkou zůstává, komu je tedy film určen, protože fandové – o čemž svědčí již množství ohlasů na internetu – nijak nadšeni nejsou a pochybují, že by Jim Davis měl s filmem cokoliv společného (kromě tučného honoráře). Možná pro desetileté americké děti, které ještě hltají Toma a Jerryho, a kterým náhodně poskládaný sled epizod nepřijde nudný.

Jinak ale celý film působí jen jako tahák na peníze – všichni znají Garfielda, všude jsou jeho figurky, na krabičkách od džusu jeho příhody, mává na vás z aut, můžete ho mít ve formě polštáře. Tak proč by si lidé nepřiplatili za dalšího Garfielda navíc?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.