Garfield 2

10. 8. 2006 - 9:32 | Téma | red

Garfield 2 zdroj: tisková zpráva

Když se před dvěma lety rozhodli hollywoodští filmaři oblíbenou postavu tlustého, líného, žlutého a cynického kocoura z komiksů Jima Davise natočit v hraném filmu, fanoušky poněkud polilo horko

Když se před dvěma lety rozhodli hollywoodští filmaři oblíbenou postavu tlustého, líného, žlutého a cynického kocoura z komiksů Jima Davise natočit v hraném filmu, fanoušky poněkud polilo horko. Nějak si nedokázali představit do 3-D animovanou postavičku a živé herce na místech Jona Arbuckla a dalších postav. Jejich tušení se ukázalo oprávněným – první díl vyextrahoval z příjemně a sem tam černě cynického komiksu jen vnější prvky, největší změnu však zaznamenal sám Garfield, který v hraném prostředí není v podstatě ani nijak cynický (aby na film mohly děti), a v podstatě ani líný, protože zachraňuje nenáviděného Oddieho z rukou únosců.

Záchranné choutky Garfielda nepustily ani v druhém pokračování, kde základní herecký kádr zůstal stejný, jen režie se ujal po Peteru Hewittovi jistý Tim Hill, který má dětské filmy v paži (Muppeti ve vesmíru, Velké průšvihy Maxe Kyblíka). Děj je opět velmi prostý, určený pro rodinné návštěvníky kin – Garfield se vydává po vzoru dalších amerických spektáklů do exotické Evropy, kde v Anglii bude zachraňovat lordem Dargisem týraná zvířátka. Podaří se mu to jen díky tomu, že si Garfielda spletou s královskou kočkou, jež je dědicem typického anglického hradu.

Problém s hranými Garfieldy a nyní i s tímto druhým dílem je tedy nasnadě – zatímco komiksové stripy milují převážně dospělí, protože nejde o dětský humor, přesto existuje skupina lidí s rozhodujícím slovem, která vše kreslené pokládá za vhodné pro děti – viz Česká televize, která trvale žije v pevném domnění, že seriál Simpsonovi je pro děti a nasazuje jej podle toho na odpolední časy. Pokud se v prvním dílu daly najít alespoň nějaké stopy původního cynismu a komiksu, v tomto druhém šly zcela stranou a film se dokonale podřídil plánovanému vkusu dětského publika s rodiči. Garfield sice zničí nějaké ty vzácné sochy a válí se nestydatě po královských poduškách, ale v podstatě je jinak hodným kocourkem, který trestá zlé a brání utlačované.

Poučeni Madagskarem, či filmy jako Za plotem nebo Divočina, vhodili do tohoto mišmaše tvůrci hromadu dalších roztomilých „zviřátek“, která také nosí sluneční brýle (srovnej s tučňáky z Madgaskaru), střílí po sobě vajíčka pomocí lžic (viz Za plotem), a když tak se sejdou na lasaňovém pikniku. A kromě Oddieho všechna zvířátka mluví, jak je rovněž v moderních zvířátkových animáčích zvykem.

Samozřejmě se nabízí otázka, zda funguje příběh alespoň pro malé děti. Nu, jak se to vezme – kdyby se tvůrci nesnažili do filmu sem tam alespoň pro forma zařadit něco z původního Garfielda, myšleno z oněch stripů, a natočili film jen o nějakém neznámém kocourkovi, kterého si omylem v Británii spletou a zamění s královským dědicem (autoři scénáře asi hodně četli Charlese Dickense), pak by bez debat šlo o dětský film jak vyšitý, sem tam dokonce s humornými scénami. Když si však berou jméno Garfield jako rukojmí, pak nelze na film pohlížet bez určitých ohledů.

V původním znění hlas Garfielda namluvil Bill Murray, a i když by jeho hlas ke stripovému Garfieldovi dokonale seděl, k tomuto filmovému se nehodí – i zde je možné vidět onen rozpor mezi předlohou a výsledkem. Nutno se ještě zmínit o animaci – v prvním díle bylo znát, že si na CGI dali záležet a animace vypadala sice negarfieldovsky, ale aspoň na mírné profesionální úrovni. Jako by tento druhý díl vznikal nějak narychlo, protože animace zde patří k nepříliš povedeným, dokonce její zřejmá nekvalita často ruší. Garfieldova pána hraje opět Breckin Meyer, hlavní ženskou roli Jennifer Love Hewittová.

Pokud tedy odhlédnete od nějaké předlohy a Garfielda budete brát jako neznámou podivnou kočku, pak se dětem, kterým to rovněž bude jedno, může snímek líbit – ostatně podobných se natáčí docela hodně, a také bez větších ambicí nebo že by chtěly zasahovat do žebříčků. Tak nějak pobaví, potěší – a zapadnou. Jen komiksový Garfield zůstane.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.