Fimfárum 2

17. 7. 2006 - 16:11 | Téma | red

Fimfárum 2 zdroj: tisková zpráva

Pohádky Jana Wericha podruhé v animované podobě. Jak animovaná tvorba, tak právě pohádky Jana Wericha patří k šafránu českých luhů a hájů

Jak animovaná tvorba, tak právě pohádky Jana Wericha patří k šafránu českých luhů a hájů. Kreslené či loutkové celovečerní příběhy mají u nás poněkud smůlu (viz např. nedoceněná Báječná show). Také laskavý – ale i černý – humor Jana Wericha rovněž stěží najde dnes své pokračovatele. I z tohoto pohledu díky za první filmové Fimfárum, jež nabídlo pět pohádek, i za toto druhé, v němž jsou pohádky čtyři (v knižní předloze stále ještě některé zbyly). Tři nové příběhy jsou spíš rozvernější, jeden pak je o něco vážnější, s mírně filozofičtějším přesahem. Tomu odpovídají i zvolené postupy, hudba, práce s obrazem.

Moře, strýčku, proč je slané?

Na úvod nás čeká oddechovější „pověst“ o tom, proč je moře slané, kterou režíroval Jan Balej, podílející se na výtvarné stránce s Alfonsem Mensdorff-Pouillym. Příběh vypráví o dvou bratrech. Jeden je tradičně chudý, druhý bohatý. Když už chudý nemá doma se ženou a sedmi dětmi co jíst, zajde za bohatým pro výslužku, a ten ho s ní pošle k čertu. Naštěstí díky dobré radě od pekla odrodilého čerta chudý dobře vybere odměnu. Mlýnek lidem v městečku pomůže, ale bohatého bratra potrestá. Zajímavé jsou různé přesahy do dnešní doby, parodující jvysedávání dětí u televize, komunistické slogany, odkazy na jiná díla.

Tři sestry a jeden prsten

Druhý příběh režírovala Vlasta Pospíšilová, výtvarníkem byl Petr Poš a animace se ujal David Filcík. Rozverná vyprávěnka (či spíše hříčka) popisuje, co se stane, když se manželky po trhu opijí pivkem. Za pivo utratí peníze, které vydělaly, a teď jim nezbývá, než čekat na zázrak. A skutečně najdou u Božích muk skříňku s prstenem. Jenže rozdělit na tři díly nejde. Nakonec jej má dostat ta, která nejvíce vyvede svého muže. Užijeme si někdy krutých šprýmů; místo bujarého veselí by ony ženy možná potřebovaly na holou, když jim poctivá práce jejich mužů stojí jen za šprýmy. Ale jsem chlap, určitě to vidím zkresleně...

Hrbáči z Damašku

Nejdelší pohádka (scénář, střih a režie Aurel Klimt, výtvarník Martin Velíšek a animace Jan Smrčka a Aurel Klimt) nás zavede do muslimských zemí. Naštěstí v ní nedojde ke karikaturám Mohameda ani Alláha. Tři oškliví bratři kováři řeší po vyhnání z Damašku dilema: když budou stále pospolu, mohou být lidem jen pro smích. Proto se rozhodnou jít každý svou cestou. Nejmladšímu se začne dařit, ale když k němu přispěchají jeho dva bratři, situace se tragikomicky zamotá. Příběh je dosti dlouhý, přesto patří k nejkompaktnějším, i s oním výše uvedeným filozofickým přesahem, jen závěrečné vyznění mohlo být důrazněji podané.

Paleček

Na závěr se objeví oddychový a příjemný příběh, jímž se po skoro dvaceti letech vrací k animovanému filmu Břetislav Pojar. Spolupracoval zde s výtvarníkem Pavlem Koutským. Palečkovy příhody s rodiči, loupežníky, sněžnými obry a králem vedou k tomu, že se z malinkého chlapce stane královský vojenský pozorovatel. V aktuální vsuvce se animované postavičky schovají za oponu poté, co kolem proběhne televizor, jako by chtěly naznačit, že v dnešní době mají odzvoněno. Což by však byl krutý konec pohádky.

Příběhům dominuje suchý, až černý humor, různé narážky a skutečně velice povedená hudba Vladimíra Merty, vycházející ze současné world music s prolínáním českomoravských lidových a folkových žánrů. Respektuje i ducha jednotlivých pohádek; buď svou odlehčeností, či orientální meditativností. V celkovém kontextu jeden z nejlepších současných českých filmů, na němž je ta trocha spěchu s dokončovacími pracemi v drobné míře znát, přesto bychom k němu těžko hledali zajímavější českou konkurenci.

NA SPECIÁL TISCALI k 32. LFŠ

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.