Fantastická čtyřka a Silver Surfer

3. 7. 2008 - 10:32 | Téma | red

Fantastická čtyřka a Silver Surfer zdroj: tisková zpráva

Když na počátku šedesátých let psali Stan Lee a Jack Kirby první příběhy comicsové Fantastické čtyřky, zamýšleli ji jako rodinný tým, který se mezi sebou neustále škádlí a mezitím zachraňuje svět

Když na počátku šedesátých let psali Stan Lee a Jack Kirby první příběhy comicsové Fantastické čtyřky, zamýšleli ji jako rodinný tým, který se mezi sebou neustále škádlí a mezitím zachraňuje svět. Této podobě se nezpronevěřil ani režisér Tim Story, když publiku představil jejich první filmové dobrodružství. A diváci to ocenili. Fantastická čtyřka jen v domovských Spojených státech vydělala bratru 150 milionů dolarů, celosvětově pak 330 milionů. O vzniku (minimálně jednoho) pokračování nemohlo být pochyb. To vše navzdory „nezasvěceným“ kritikám, které jaksi nechtěly pochopit, že dětinskost, v humoru i v akci, už k Fantastické čtyřce už od jejích počátků neodmyslitelně patří.

Rok se sešel s rokem a druhý díl je na světě. Ten, kdo od jedničky zhnuseně odvracel zraky, by do kina neměl chodit ani tentokrát. Skoro vše zůstává při starém. Režie se opět chopil Tim Story. Také herecké obsazení zůstává totožné, od anglické hvězdičky Ioana Gruffudda (Reed Richards alias Mr. Fantastic) přes novou hollywoodskou sexbombu Jessicu Albaovou (Susan Stormová/Invisible Woman) až po televizní herce Chrise Evanse (Johnny Storm neboli Human Torch), Michaela Chiklise (Ben Grimm/Thing) a Juliana McMahona (Victor Von Doom).

Dvojka se při zachování původní koncepce vydává cestou známou už z předchozích comicsovo-filmových sérií X-Men a Spider-Man: rozšířit ansámbl o novou postavu a děj tak zkomplikovat a zahustit. Jak už naznačuje samotný název, klíčovým nováčkem na filmových plátnech bude Silver Surfer. Z valné většiny za zrod Stříbrného surfaře zodpovídají tvůrci vizuálních efektů ze studia WETA Digital, kteří už mají zkušenost s oživováním King Konga anebo Gluma z trilogie Pán prstenů. Jistý podíl na jeho zosobnění ale mají také herec a kaskadér Doug Jones, který jej předehrával před zeleným pozadím, a Laurence Fishburne, jenž Silver Surferovi propůjčil svůj hluboký hlas.

Vše to začalo zcela nevinně. Fantastické čtyřce i jejím členům se nikdy nedařilo líp. Láska mezi Sue a Reedem jenom kvete, chystá se velká svatba. A není sil, které by ji mohly zastavit. Vždyť Reedův úhlavní sok Victor Von Doom byl přednedávnem zmražen, roztaven a uschován do krabice. Zkrátka a dobře – na hlavu poražen. Jenže takhle snadno se comicsoví padouši nevzdávají. Koho tedy překvapuje, že se Von Doom opět objevuje na scéně? Ale to ještě není všechno. K Zemi totiž míří hrozba z vesmíru, aby zasela strach do lidských myslí. Silver Surfer. Tajemná bytost, ač sama dostatečně hrozivá, je ale pouhou předzvěstí věcí příštích...

Silver Surfer. Právě on je hlavním lákadlem pro comicsumilovné diváky. A taky jednou z nejtragičtějších postav ze marvelovského světa. Už jeho účast ve druhé Fantastické čtyřce je tak trochu překvapením. Není to totiž tak dávno, kdy měl a mohl dostat svůj vlastní film. Ještě někdy v roce 1999 se o tomto projektu vedly ohnivé spekulace. Nedostatky v počítačové animaci však tehdy ještě jeho debutu na plátně zabránily.

Chronologicky i věcně je však jeho spojení s Fantastickou čtyřkou zcela na místě. V comicsu tomu nebylo jinak. Kdysi padouch, dnes hrdina, to je Silver Surfer. Poprvé se objevil v příběhu Fantastic Four # 48 (1966), aby zvěstoval příchod požírače planet Galactuse. To je taky jeho práce. Se členy F4 tehdy svedl krátký souboj, vše ale směřovalo k gigantickému střetu mezi jeho pánem Galactusem a našimi velkými hrdiny. Byla to válka o budoucnost celé planety. Silver Surfer zůstal tehdy spíše v ústraní. Nezničitelný stříbrňák nebyl vždycky poskokem galaktického všežravce. Na své planetě Zenn-La se jmenoval Norrin Radd a byl věhlasným astronomem. Ve snaze zachránit své blízké ale učinil s Galactusem dohodu – stane se jeho heroldem a bude pro něj vyhledávat nové a nové světy k pojídání, jeho domov ale zůstane zachován. Až na Zemi se vymanil z Galactusova vlivu a aby odčinil své hříchy, stal se superhrdinou. Ve comicsu stará historie, ve filmu patrně hudba budoucnosti. Dojít by k tomu mohlo třeba už ve třetí části. Jak se ostatně hlavní představitelé zapřísahají, smlouvu mají podepsánu na celou trilogii...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.