Dvojí hra

15. 7. 2009 - 13:08 | Téma | red

Dvojí hra zdroj: tisková zpráva

Podvodnické komedie patří k oblíbeným žánrům, i když hlavní hrdinové se pracně získávaného bohatství dočkají málokdy

Podvodnické komedie patří k oblíbeným žánrům, i když hlavní hrdinové se pracně získávaného bohatství dočkají málokdy. Nejzdařilejší podvodnické komedie se vyznačovaly tím, že námět i zápletky byly průzračné, ale důmyslně překvapivé, skvostně byly napsány i dialogy. Vypravěčskou atraktivitu zajišťoval též herecký projekv s ironickou nadsázkou, stejně jako režijní promyšlenost. Na tato klasická schémata navazuje nyní americký snímek Dvojí hra režiséra Tonyho Gilroye.

Gildou si napsal i scénář a použil všechny zmíněné náležitosti: oblíbené protagonisty (svůdnicky mužný a sebejistý Clive Owen, potměšile usměvavá Julia Robertsová), detailně promyšlený plán na podraz dvou chamtivých konkurenčních společností, pozvolna odhalovaná překvapení a zvraty. Režisér zvolil až jakousi starosvětskost pozvolného toku vyprávění, zbaveného klipové roztěkanosti, absenci sprostých slov, neřkuli násilí, nanejvýš tu probleskne zpomaleně natočená rvačka. Postavy spoléhají hlavně na svůj důmysl. A Gilroy pak s oblibou diváka mate, jen pozvolna odkrývá skutečné pozadí událostí, které dosud sledoval.

Dvojí hra zohledňuje nejen samotný podraz, složitě rozehraný a ještě složitěji rozplétaný, ale také vztahy mezi oběma hlavními hrdiny. On pracoval pro britskou tajnou službu, ona pro americkou. Ač se do sebe zahleděli a vzpláli nezkrotnou vášní, přesto v nich ustavičně tkví vzájemné podezírání. Tajní milenci, navenek vystupující jako protivníci, totiž opustili své dřívější chlebodárce a nastoupili do znepřátelených firem, aby z nich společnými silami vymámili nejdůvěrnější, dobře zpeněžitelné informace, týkající se v přísném utajení vyvíjené kosmetiky.

Jenže Gilroy se v nostalgickém ohlížení po osvědčených postupech dopustil osudové chyby: špatně odhadl jejich nosnost. Příběhu i jeho ztvárnění schází výrazová elegance i charisma postav. Ústřední představitelé bezbarvě přednášejí naučené repliky, vytrácí se zamyšlení nad jejich „dvojí tváří“ – jedné skutečné a druhé vystavené veřejnosti. Proto zanikne i zábavný postřeh kolegů o hlavním hrdinovi, že většího „vošousta“ ještě nepoznali. Zamilovaná agentka – poté, co si vymění vzájemné lichotky a něžnosti – zas připustí, že je hrozné, aby právě on byl snad jediným mužem, navíc věrným, který jí aspoň trochu rozumí. Další figury (včetně do ješitnosti karikovaných šéfů obou společností – ztělesňují je Tom Wilkinson a Paul Giamatti) odrazují svou přímočarou prostoduchostí.

Více než dvě hodiny trvající snímek trpí zdlouhavým plynutím děje, které spolehlivě pohlcuje každý nápad. Zadrhávající spletitost vyprávění umocňují i četné retrospektivy, osvětlující vývoj událostí. Zpětně poznáváme, co vše předcházelo společnému počínání obou milenců. Ocitáme se na řadě atraktivních, zpravidla luxusních míst, od exotického Dubaje přes Řím a Londýn až k americkým reáliím. Ačkoli kameraman Robert Elswit zavítal do lákavých lokalit, barevně zmatnělý výsledek je zbytečně snobský, nabízí pohled na luxus hotelů, průhledy na velkoměsta i spletitost kanceláří.

Gilroyovo překombinované vyprávění, zdlouhavé a nudící jako zplanělá historka, se stěží vyrovná obdobným žánrovým pokusům z posledních let – mám na mysli zejména cyklus Dannyho parťáků. I tam vystupovala Julia Robertsová, ale už tehdy sotva zaujala přiškrceným komediálním talentem. Clive Owen přešlapuje ve stopách George Clooneye, jenž podvodnickým typům vtiskl nadhled, šarm a osobní kouzlo, což neprůstřelně se tvářícímu Owenovi chybí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.