David Gilmour in Concert - DVD

23. 2. 2009 - 13:37 | Téma | red

David Gilmour in Concert - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[David Gilmour] Region: 0 Délka: 90 min. Obraz: 16 : 9 Zvuk: 24 Bit Linear PCM Stereo, Dolby Digital 5

Gilmour
[David Gilmour]

Region: 0 Délka: 90 min. Obraz: 16 : 9 Zvuk: 24 Bit Linear PCM Stereo, Dolby Digital 5.1 Titulky: Ne

Seznam skladeb: Meltdown Concert: Shine On You Crazy Diamond, 1-5 Terrapin (Barrett) Fat Old Sun Coming Back to Life High Hopes Je Crois Entendre Encore (z opery G. Bizeta) Smile (novinka) Wish You Were Here Comfortably Numb (s Robertem Wyattem) Dimming of the Day (Richard Thompson) Shine On You Crazy Diamond, 6-8 Great Day for Freedom Hushabye Mountain (z muzikálu Chitty Chitty Bang Bang) Royal Festival Hall Concert 2002: Dominoes (Barrett) Breakthrough (Wright) Comfortably Numb (s Bobem Geldofem)

Je tomu bezmála deset let, kdy jsme mohli naposledy vidět legendární skupinu Pink Floyd vystoupit živě. Během svého turné Division Bell navštívili i Prahu, ale od té doby ticho po pěšině. A aniž bych chtěl být špatným prorokem, nevypadá to, že by se měla situace v dohledné době nějak zásadně změnit. Není proto divu, že se neuspokojení a lační fanoušci střemhlav vrhli na světové turné bývalého, ale pro směřování kapely určujícího člena, Rogera Waterse. Naštěstí ani kytarista a vůdčí osobnost současných Pink Floyd, David Gilmour, nezůstal pozadu, ačkoli se veřejnosti prezentoval v poněkud decentnější podobě. Na DVD je záznam vystoupení, která podnikl v Royal Festival Hall v Londýně, a na rozdíl od Watersova regulerního elektrifikovaného bigbítového show, předvedl všechny skladby v akustické či poloakustické úpravě. Příznivci unplugged si tedy určitě pošmáknou.

Gilmour
Na pódiu se Gilmour nechal podpořit několika doprovodnými muzikanty a vokálním souborem. Nevynechal však ani příležitost zahrát si s hosty, mezi něž patří autor filmové hudby Michael Kamen (piano), Robert Wyatt (zakládající člen Soft Machine), dvorní floydovský saxofonista Dick Parry, Bob Geldof (bývalý pankáč z Boomtown Rats, organizátor mnoha dobročinných koncertů, herecký představitel Pinka ve filmu The Wall a první rocker s šlechtickým titulem Sir), a v neposlední řadě kmenový člen Pink Floyd, hráč na klávesové nástroje Richard Wright.

Gilmour
Pro repertoár sáhl Gilmour hlavně do své autorské dílny. Úvodní Shine on You Crazy Diamond možná není úplně vhodná pro akustickou verzi, ale např. skvělé Comming Back To Life nebo High Hopes dokazují, že album Division Bell je neprávem podceňovaným majstrštykem. Hitovka Wish You Were Here samozřejmě akustice padne jak ušitá, vůbec špatně nedopadla ani Comfortably Numb s famózním sólem na konci. Mě potěšila letitá Fat Old Sun, kterou kapela často hrála na koncertech před 30 lety. Gilmour předvedl i tři skladby z pera nefloydovských autorů, a ačkoli jsem k nim byl zpočátku skeptický, zapadnou velmi dobře do celkové nálady koncertu. To ovšem platí bezezbytku a bez polemiky o Terrapin a Dominoes. Tyhle dvě perličky má na svědomí zakládající člen Pink Floyd, Syd Barrett, a pocházejí již z období, kdy skupinu kvůli přetrvávajícím psychickým problémům opustil. Povedené je rovněž živé provedení Wrightovy skladby Breakthrough, z jeho posledního sólového alba Broken China, kde ji zpívá v duetu se Sinéad O‘Connor. Jako třešničku na dortu si můžeme ještě slupnout zbrusu novou a příjemně melodickou Gilmourovu Smile. Sečteno a podtrženo, dostanete hodinu a půl perfektní muziky, kterou by si neměl nechat ujít žádný, aspoň lehce nadprůměrný floydovský fanoušek.

Obraz a zvuk
Vynikající! Technická kvalita vám rozhodně potěšení nezkazí. Obraz je anamorfní přepis 16:9, takže přesně pasuje do širokoúhlé TV. Zvuk máte k dispozici jako 24 Bit Linear PCM Stereo nebo Dolby Digital 5.1.

Výbava
Jednak jsou to tři bonusové písničky, které nemají s Pink Floyd nic společného, nejsou od Gilmoura - vlastně je jen při nějakých zvláštních příležitostech interpretoval - a jejich názvy by vám patrně nic neřekly. Dále na disku naleznete 9minutové video se záznamem vokální zkoušky sboru, které u Gilmourů doma natočila jeho žena Polly Samson, pak krátkou čistě vokální verzi High Hopes, a texty k písničkám (osobně bych dal přednost titulkům). Pod názvem Spare Digits se konečně skrývá skvělá pomůcka pro kytaristy, zblízka nafilmovaná Gilmourova sóla se zaměřením na prsty levé ruky (Coming Back To Life, High Hopes, Breakthrough, Comfortably Numb, Shine on You Crazy Diamond, A Great Day For Freedom).

Hodnocení

Hudba: 5/5 - no comment
DVD: 4/5 - neuškodil by nějaký dokument a titulky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.