Co nabízí FINÁLE PLZEŇ 2005

10. 2. 2006 - 8:30 | Téma | red

Co nabízí FINÁLE PLZEŇ 2005 zdroj: tisková zpráva

25. dubna–1. května 2005 Finále Plzeň je jedinou bilanční soutěžní přehlídkou české filmové tvorby v České republice

25. dubna–1. května 2005

Finále Plzeň 2005 Finále Plzeň je jedinou bilanční soutěžní přehlídkou české filmové tvorby v České republice. V hlavní soutěžní sekci představuje 24 celovečerních filmů natočených v období od dubna 2004 do dubna 2005. V letošním roce se opět v programu objeví soutěž dokumentů ve dvou kategoriích. Kromě soutěžních sekcí festival nabízí doprovodný program.

Ústřední osobností Finále bude Vladimír Körner

Významný spisovatel a scénárista, který nedávno oslavil 65. narozeniny, přislíbil na letošním festivalu svoji účast. Sekce s názvem Vladimír Körner - Anděl milosrdenství představí 12 filmů, natočených podle jeho námětů a scénářů, natočených od roku 1964. Zatím poslední autorův opus realizovaný Milanem Cieslarem Krev zmizelého je součástí soutěže celovečerních filmů festivalu Finále. „V názvu sekce jsme použili název jedné spisovatelovy knihy (Anděl milosrdenství) i jejího následného filmového přepisu, protože se nám zdá, že vystihuje autorovo ústřední téma,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Finále Jan Kastner.

Hlavní program Finále tvoří:

- soutěžní a bilanční přehlídka české filmové dlouhometrážní tvorby (přihlášeno 24 snímků)

- soutěžní přehlídka české dokumentární tvorby ve dvou kategoriích (v kategorii do 30 minut 8 snímků a nad 30 minut 12 snímků)

- nesoutěžní projekce filmové a televizní tvorby (dlouhometrážní, krátkometrážní, dokumentární, animované atd.)

Festivalové poroty

V čele hlavní festivalové poroty usedne rokycanský rodák Zdeněk Tyc (natočil v roce 2002 snímek Smradi). Návštěvníci Finále uvidí jeho dlouhometrážní debut Vojtěch, řečený sirotek (1989). Dalšími členy poroty jsou britský producent Simon Perry, makedonská herečka Labina Mitevska, britský novinář Nick Holdsworth a ruský novinář, filmový kritik a festivalový koordinátor Alexej Medveděv. V trojčlenné mezinárodní porotě, která bude hodnotit soutěžní snímky do a nad 30 minut, zastoupí Českou republiku autorka úspěšného dokumentu Ženy pro měny Erika Hníková. Jejími kolegy budou programová koordinátorka festivalu Berlinale Anna Hoffmann a švýcarský dokumentarista Alfredo Knuchel. Dále v rámci Finále zasedne tradičně porota FICC/IFFC (Mezinárodní federace filmových klubů) a studentská porota. Všichni návštěvníci Finále svými hlasy rozhodnou o nejlepším diváckém filmu v soutěži celovečerních filmů.

Soutěžní ceny:

- v kategorii hraných filmů:

Cena pro nejlepší soutěžní celovečerní film Zlatý ledňáček, dotována částkou 100 000 Kč, a Zvláštní ocenění, udělené za mimořádný počin. Hlasování návštěvníků festivalu rozhoduje o Divácké ceně Plzeňského prazdroje, dotované částkou 50 000 Kč.

- v kategorii dokumentů:

Cena za nejlepší soutěžní dokumentární film do 30 minut Zlatý ledňáček, dotovaná částkou 25 000 Kč a cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut Zlatý ledňáček, dotovaná částkou 35 000 Kč.

Kinosály

V celkem pěti kinosálech festivalu zhlédnou diváci v průběhu festivalového týdne na 200 filmů v 19 sekcích. Hlavním dějištěm festivalu bude jako vždy kino Elektra se sálem Minikina a tradičním kinosálem zůstává Beseda. Soutěž dokumentárních filmů se stejně jako některé z doprovodných sekcí uskuteční v prostorách Západočeského muzea, v němž je umístěna i novinka letošního festivalu – digitální kino.

„V případě velkého zájmu o vybraná představení jsme stejně jako v předchozích letech připraveni uskutečnit přidané projekce. Jelikož jsou hlavní sály v nejatraktivnějších časech zaplněné, budeme přidávat projekce pravděpodobně v nočních hodinách,“ slíbil ředitel Finále Ivan Jáchim.

Prodej vstupenek

Vstupenky se začnou prodávat prostřednictvím internetu i předprodeje 18. dubna. Jejich cena je jednotná: 80 Kč do velkého sálu a 65 Kč do ostatních sálů. Je připraven systém akreditací, který vstupné ještě značně zlevní.

Satelitní projekce

Kromě Plzně se finálové filmy budoupromítat i v Domažlicích, Tachově, Plané, Štěnovicích, Dobřanech a Stříbře.

Otevřené kino

Vozíčkáři se s pomocí asistentů a speciální plošiny mohou dostat bez problémů i na projekce i tam, kde není běžně bezbariérový přístup.

Doprovodné akce

Výstavy:
1. 2.–31. 5. – Tajemná Indonésie (Západočeské muzeum)
20. 4.–10. 5. – Nebeští jezdci (Západočeské muzeum)
20. 4.–10. 5. – 100 let W+V (SVK Plzeň)

Koncerty v Anděl Café & Music Bar:
25. 4. – Soundtrack night
26. 4. – Mig 21
27. 4. – David Kraus
28. 4. – Priessnitz
29. 4. – Dance Night
30. 4. – Latino Party

Zpět na SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.