Čarodějnice - recenze psychologického hororu

29. 3. 2016 - 16:00 | Recenze | František Fuka

Čarodějnice - recenze psychologického hororu zdroj: tisková zpráva

17. století, Nová Anglie (tedy dnešní USA). Z osady je vyhnána rodina (otec, matka, čtyři děti) a zakládá si vlastní stavení na samotě u lesa. Zde se jim po nějaké době narodí další dítě, které jednoho dne beze stopy zmizí. Jsou jisté indicie, že ho mohla odnést čarodějnice, která by mohla žít v tom lese.

Teď mě čeká nelehký úkol, pokusit se nějak slovy vylíčit, jak netradiční atmosféru má tento psycho horor (který natočil debutant podle vlastního scénáře, se skoro neznámými herci).

Především: S výjimkou asi pěti minut v celém filmu vystupuje pouze výše zmíněná rodina a odehrává se pouze v izolovaném stavení a přilehlém lese.

Film má soundtrack, ale spíš než hudba to jsou disharmonické hluky a skřeky, viz zvuky v traileru (níže).

Všichni spolu mluví velmi starodávnou angličtinou, která je těžko srozumitelná i když současné angličtině rozumíte perfektně. Naštěstí je docela nápaditě a citlivě převedena do českých titulků.

Celá rodina jsou extrémní náboženští fanatici, což je dost nepříjemné samo o sobě, a je ještě mnohem nepříjemnější, když začnou takoví lidé zcela vážně mluvit o čarodějnicích a patřičně indoktrinovat své ratolesti.

Celý film má velmi pomalé tempo a je strašlivým (resp. "skvělým") způsobem depresivní, aniž by v něm byla krev / brutalita / akční scény / triky. (Tedy, to všechno v něm je, ale ve VELMI odměřených dávkách.)

Nevím samozřejmě, jak to opravdu vypadalo v 17. století v Nové Anglii, ale Čarodějnice působí velice realisticky. Jako kdybychom se dívali na film, který natočil někdo z té doby, komu byla půjčena kamera, bylo mu vysvětleno, jak se s ní zachází, a on natočil filmové zpracování skutečných tehdejších případů tak, jak o nich slyšel (tedy ne nutně tak, jak se objektivně staly). Film porušuje jisté základní filmařské poučky, ale zjevně to dělá zcela záměrně, jen proto, aby byl ještě víc znervózňující.

Velmi se povedlo také to, že naprostá většina nadpřirozených a strašidelných scén se dá docela dobře vysvětlit tím, že se to členům rodiny prostě zdálo, protože jsou zfanatizovaní a vystresovaní (život na samotě je náročný i když kolem neběhá čarodějnice).

Nedělám si legraci. Tenhle film je opravdu silně deptající a jsem si jist, že leckterý psychicky slabší divák (a obzvlášť divačka) ho prostě nevydrží do konce. ANIŽ BY V NĚM BYLO NĚCO EXPLICITNĚ NECHUTNÉHO. A to musím ocenit, protože něco takového se podaří opravdu vzácně.

Můžete se filosoficky zamyslet nad tím, proč si kupovat vstupenku na film, ze kterého budete buď zničeni (pokud na vás bude fungovat) nebo znuděni (pokud na vás fungovat nebude)...

P.S: Ve filmu je nějaký ten full frontal, ale líbit se bude jen velmi specifickému publiku.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.