Bourneův mýtus (The Bourne Supremacy)

24. 9. 2004 - 8:39 | Téma | red

Bourneův mýtus (The Bourne Supremacy) zdroj: tisková zpráva

Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, ale i Karel Roden v pokračování špionážního thrilleru o agentovi, který bojuje proti všem. Režie: Paul Greengrass (Krvavá neděle). + Fotogalerie. Jason Bourne (Damon) chtěl mít klid. Chtěl se opalovat se svou Marií (Potente) někde u moře a pomalu tam zapomínat na své špiónské umění

Jason Bourne (Damon) chtěl mít klid. Chtěl se opalovat se svou Marií (Potente) někde u moře a pomalu tam zapomínat na své špiónské umění. Jenže zaprvé ho trápí vlastní noční můry. A zadruhé se ho někdo pokusí zabít. A zatřetí se objeví vražda, která vypadá na Bourneovu práce. Bourne jde po stopách zlotřilců a na pozadí mezistátní krize rozehrává složitou partii proti CIA.

Jason Bourne je James Bond bez pozlátka, nebo chcete-li: jestli James Bond je haute couture, pak Jason Bourne je street. Oba vládnou přibližně stejnými schopnostmi, avšak za Bournem nestojí královna, Bourne je lovnou. Bourne nenosí kvádro, ale mikinu. Nejezdí v Aston Martinu, ale v běžném autě.
I proti dalším současným vážným filmovým špiónům, Xanderu Cageovi Vina Diesela a Ethanu Huntovi Toma Cruise, je Jason Bourne Matta Damona svým vzezřením jaksi běžnější, možná i lidštější.

Agent bez minulosti 2 Jak zřejmo, Agent bez minulosti 2 (The Bourne Supremacy) je následovníkem akční špionážky Agent bez minulosti (The Bourne Identity), zároveň však i předchůdcem zamýšleného závěru celé trilogie (pravděpodobně Agent bez minulosti 3, v originále nápaditěji The Bourne Ultimatum. Všechny snímky vychází – byť velmi volně - z románů Roberta Ludluma, scénář ke dvojce napsal Tony Gilroy, spoluscénárista na jedničce a jinak autor The Proof of Life).
Po Dougu Limanovi (Agent bez minulosti, Go!) svěřilo studio Universal režii Paulu Greengrassovi, který o sobě dal vědět dramatem Krvavá neděle (Bloody Sunday). Agentovi bez minulosti 2 vtiskl režisér pomocí ruční kamery a krátkých střihů podobný styl, jako irskému dramatu.

Agent bez minulosti 2 V hlavních rolích se nakonec objeví všichni „zbylí“ z jedničky. Kromě Matta Damona a Franky Potenteové se jako šéf CIA Abbott ze staré školy ukáže Brian Cox a mladou agentku Nicky ztvárnila Julia Stiles. Zabijáka s obvyklým zlosynským jménem Kirill hraje Karl Urban. Jednu z vedlejších slovanských rolí pak přijal i Karel Roden.

Stejně jako v prvním díle, i zde si divák v kině bude moci připadat jako zákazník cestovní kanceláře: Moskva, Berlín, Neapol, Indie, USA.
Ve světě od 23.7., v ČR od 7.10.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.