Bodysong

2. 4. 2004 - 4:21 | Téma | red

Bodysong zdroj: tisková zpráva

V rámci putovní přehlídky Filmostrada se představuje střihový dokument Simona Pummella, který má ambice pomocí osy narození - růst - sex - smrt - násilí - sny znázornit na plátně komplexnost lidské existence. Napsal: VOJTĚCH RYNDA. Střihové dokumenty představují zajímavou - a náročnější - odnož dokumentární tvorby jako takové

Střihové dokumenty představují zajímavou - a náročnější - odnož dokumentární tvorby jako takové. Namísto sbírání vlastního materiálu nebo zachycování určitého "tady a teď" jde o činnost výsostně kompoziční, při níž je střihač autorem na stejné úrovni jako režisér. Se "střiháky" si rád pohrává Jean-Luc Godard, mezi ty nejklasičtější patří například Paříž 1900 od Nicole Védres, z posledních desetiletí vyniká zejména Godfrey Reggio se svou trilogií Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi. Právě jeho dílu se blíží dokumentární esej Bodysong Simona Pummella.

Bodysong Bodysong se odehrává na tematické linii narození - růst - sex - smrt - násilí - sny. Stavebním materiálem filmu jsou archivní záběry jakéhokoliv původu od klasických děl světové kinematografie (např. Vertovův Muž s kinoaparátem) přes stopáž z dokumentů, televizních zpráv a instruktážních snímků až po homevideo či pornofilmy.

Bodysong Pestrost použitých zdrojů poněkud sráží způsob jejich montáže. Bodysong se své tematické kostry drží k vlastní škodě příliš rigidně a namísto asociací odvíjejících se od jednotlivým motivů dané schéma vyplňuje mechanicky jako křížovku. To jest: když Pummell vystřílí dostatek záběrů porodních bolestí, následuje stejně vysoká a stejně homogenní kupa poporodní radosti. Když jde o sex, proběhne pásmo od námluvních rituálů a tanců ("vertikální předehra") až po orgasmus. Když se ukáže obezita a nadspotřeba západních národů, automaticky následují záběry podvyživených lidí z třetího světa. A když jde o náboženství, Pummell prostě naskládá za sebe výkladní skříně všech hlavních: rituální ukřižování, které se dodnes praktikuje na Filipínách, pouť do Mekky atd.

Bodysong I přes tuto strukturální výtku však musíme uznat, že Pummell používá opravdu zajímavý materiál a v zájmu předvedení komplexnosti lidské životní zkušenosti se nebojí ani velmi explicitních záběrů (poprava, orální sex). Bodysong se tak stává působivou podívanou a pro ty, kdo neměli tu čest například se zmíněnou Reggiovou trilogií, může působit bezmála jako zjevení. K silnému zážitku přispívá i hudba od Jonnyho Greenwooda, kytaristy skupiny Radiohead: je služebná, ilustrativní v tom nejlepším slova smyslu ("hříšné" saxofony v sekvenci o sexu, vznešeně tajemné kosmické zvuky při početí), nestrhává pozornost sama na sebe.

Bodysong získal cenu za nejlepší britský dokument na festivalu Britského nezávislého filmu a v roce 2003 byl nominován na nejlepší film na MFF v Rotterdamu. K dalším významům a k příběhům skrytým v jeho záběrech vedou oficiální stránky snímku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.