Bill Paxton

18. 1. 2005 - 13:24 | Téma | red

Bill Paxton zdroj: tisková zpráva

Herecký představitel vedlejších rolí a začínající režisér. Proslulý herec Bill Paxton, který se narodil v roce 1955 v texaském Forth Worth, začínal jako pomocný výtvarník u filmů legendárního producenta a režiséra Rogera Cormana

Lovec_demonu_Bill_Paxton

Proslulý herec Bill Paxton, který se narodil v roce 1955 v texaském Forth Worth, začínal jako pomocný výtvarník u filmů legendárního producenta a režiséra Rogera Cormana. Vystudoval herectví u Stelly Adlerové a své režisérské ambice začal naplňovat už před Lovcem démonů v krátkých snímcích, např. Fish Heads (1982). Herecky debutoval v roce 1981 ve filmu Stripes (1981), který byl u nás uveden na videu. V českých kinech jsme ho poprvé mohli vidět v proslulé sci-fi Jamese Camerona Terminátor (1984), kde si zahrál po boku Arnolda Schwarzeneggera, stejně jako o rok později v Komandu (Commando, 1985). Cameron ho obsadil i do svých Vetřelců (Aliens, 1986). Svůj zájem o temně laděné akční sci-fi prohloubil účinkováním v Predátorovi II (Predator 2, 1990).

Lovec_demonu_Bill_Paxton

Objevil se i ve svérázném režijním debutu dcery Davida Lynche, Jennifer Chambers Lynchové, nazvaném Helena v krabici (Boxing Helena, 1992) a - znovu po Schwarzeneggerově boku - ve špiónském dobrodružství Pravdivé lži (True Lies, 1994). Viděli jsme ho však i v Operaci Monolit (Monolith, 1993), westernu Tombstone (1993), kde si zahrál s Powersem Boothem, kosmickém dobrodružství Rona Howarda Apollo 13 (1995), kde ztvárnil part astronauta Freda Haise, v hlavní roli tornádového thrilleru Twister (1996), melodramatické Večernici (The Evening Star, 1996) a ve velkofilmu Titanic (1997), kde se v roli novodobého piráta Brocka Lovetta opět sešel se svým oblíbeným režisérem Jamesem Cameronem. V poslední době zaujal v jímavém gorilím příběhu Velký Joe (Mighty Joe Young, 1998) či ve vysokohorském thrilleru Vertical Limit (2000).

Ve válečném dramatu Ponorka U-571 (U–571, 2000) si zahrál po boku Matthewa McConaugheyho a Derka Cheetwooda, které vzápětí obsadil do Lovce démonů. Nejnověji jsme Paxtona mohli vidět ve špiónské komedii Spy Kids 2 - Ostrov ztracených snů (Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams, 2002), kde si opět zahrál s talentovaným Matthewem O‘Learym, kterého herecky objevil.

Bill Paxton našel ve scénáři Lovce démonů nejen postavu otce, kterou od první chvíle toužil hrát, ale i bezmála ideální možnost, jak režijně debutovat v příběhu, který mu byl blízký - v originálním, složitém gotickém thrilleru z prostředí, které důvěrné zná nejen proto, že se v něm několikrát ocitl jako herec (především u filmů One False Move nebo Traveller), ale především proto, že se na východě státu Texas sám narodil.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.