Americké graffiti

23. 2. 2009 - 15:56 | Téma | red

Americké graffiti zdroj: tisková zpráva

Přímo mezi své dvě slavné sci-fi vložil George Lucas film ze zcela jiného žánru. Hudební retro Americké graffiti se sice neodehrává ani před dávnými časy, v předaleké galaxii jako Hvězdné války, ani v totalitní budoucnosti jako THX 1138, nýbrž ve zcela konkrétním místě v americkém časoprostoru, ale zanechalo v zaoceánské kinematografii stejně výraznou stopu jako oba tyto tituly.

Americké graffiti vzniklo díky nabídce, s níž za začínajícími režiséry přišlo studio Universal. Chtělo zopakovat úspěch nezávisle produkované Bezstarostné jízdy a rozhodlo se investovat do pěti nízkorozpočtových projektů. Každý z nich měl vzniknout za pouhý milión dolarů a studio slíbilo nezasahovat do výroby; vedle Amerického graffiti do pětice patřilo i Formanovo Taking Off. I za těchto na svou dobu velkorysých podmínek Lucas s producenty zápasil (nelíbil se jim titul snímku, nechtělo se jim platit autorská práva za desítky písní) a jen díky podpoře Francise Forda Coppoly film dokončil víceméně po svém. Americké graffiti se stalo po Vymítači ďábla a Podrazu třetím komerčně nejúspěšnějším filmem roku 1973 a natrvalo proniklo do amerického kolektivního povědomí.

Je konec léta 1962 a v kalifornském městečku Modesto se blíží noc, která rozhodne o životech několika tamních teenagerů. Curt (Richard Dreyfuss) a Steve (dnešní režisér Ron Howard) jsou přijatí na univerzity daleko od domova; ráno mají odjet, ale pořád váhají. Curt se během noci seznámí s členy místního gangu a pátrá po tajemné blondýně, Steve řeší vztah s dlouhodobou přítelkyní Laurie. Jejich spolužák Terry díky autu, jež mu Curt svěřil do opatrování, sbalí zřejmě poprvé v životě dívku. O něco starší John se hašteří s třináctiletou cácorou, která mu „přistane“ v autě, a musí obhájit pověst nejrychlejšího řidiče v okolí. Dobový soundtrack k celonočnímu popojíždění po městě dodává rozhlasový DJ Wolfman Jack.

Americké graffiti je do značné míry filmem autobiografickým: Lucas se skutečně narodil v kalifornském Modestu a v roce 1962 mu bylo osmnáct. Ve vlastních vzpomínkách však zachytil svět před Beatles a před Vietnamem, jak se v souvislosti s American Graffiti v USA říkává, jenž v roce 1973 představoval staré dobré časy a pro diváky tudíž ideální cíl nostalgického kinematografického úniku.

Na stejné premise později vznikl muzikál Pomáda, podobné reálie zachycuje například Rebel bez příčiny a mnoho dalších dobových či retro filmů. Ale zatímco drive-in restaurace a kina, dívky ve skládaných sukních, chlapci s načesanými vlasy, posedlost auty hraničící s fetišismem či středoškolské tancovačky jsou pro většinového tuzemského diváka stejně „filmově nereálnou“ záležitostí jako třeba přestřelky v gangsterkách, pro americké publikum představují skrznaskrz skutečnou – jakkoliv historickou – součást jejich žité reality. V českém divákovi tedy Americké graffiti jen těžko vyvolá podobný rozsah asociací jako v jeho americkém protějšku, nicméně i on může ocenit, s jakou bravurou scenárista a režisér Lucas balancuje na tenké hraně mezi věrohodností a idealizováním minulosti. Americké graffiti je bezpochyby nostalgické, ale nikdy ne přehnaně sentimentální nebo naivní. Opojení zašlými časy neustále vyvažují svižně napsané dialogy, komické situace a také jistá neobratnost herců: Lucas často použil první jetí scén, přestože v nich byly přeřeky či jiné chyby.

Vedle soundtracku precizně sestaveného z desítek dobových rock'n'rollových hitů danou epochu spolehlivě evokuje také kamera, jež se soustředí na vytváření obrazu noci ozářené neonovými výbojkami. Hořkosladký pocit z idealizované doby pak jen posilují čtyři textové medailónky věnované dalším osudům hlavních hrdinů, které se objeví před závěrečnými titulky a předjímají brzký konec této ikonické éry.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.