Adam Sandler

3. 2. 2009 - 8:36 | Téma | red

Adam Sandler zdroj: tisková zpráva

Populární herec z crazy komedií. Jeden z nejúspěšnějších komiků současnosti postavil svou hereckou kariéru na hrubozrnných komediích, které část diváků odpuzují a jiné zase baví

Jeden z nejúspěšnějších komiků současnosti postavil svou hereckou kariéru na hrubozrnných komediích, které část diváků odpuzují a jiné zase baví. Adam Sandler se sice stal slavným, ale řada filmových kritiků i diváků mu stále nemůže přijít na jméno a jeho výkony považují za podprůměrné.

Adam Sandler: Kurs sebeovládání Adam Richard Sandler se narodil 9. září 1966 v Brooklynu v New Yorku židovským rodičům. Herectví se začal aktivně věnovat v sedmnácti letech, kdy poprvé vystoupil v Bostonském komediálním klubu. Tím začalo jeho vystupování v klubech, kde tříbil svůj komediální talent a současně navštěvoval newyorskou univerzitu, kde absolvoval v oboru výtvarné umění. V letech 1987 a 1988 hostoval ve čtyřech dílech populárního sitcomu Cosby Show, zlomem v jeho životě však bylo účinkování v losangeleském klubu, kde potkal jistého Dennise Millera, který jej dostal roku 1990 do slavné líhně hollywoodských komiků Saturday Night Live. Sandler se tu uplatnil nejen jako herec, ale také autor komediálních výstupů a v populární show vydržel až do roku 1995. Tak jako většina jiných komiků, kteří slavnou show prošli, se i on záhy dostal k filmu.

Adam Sandler: Malý Nicky Po malých rolích v komediích Klaun Shakes, Šišouni v New Yorku a Blázni a poloblázni, dostal první velkou hereckou příležitost v komedii Rockeři, kde se sešel se začínajícím Brendanem Fraserem a hercem z nezávislých filmů Stevem Buscemim. Rok 1995 byl pro rozjezd jeho kariéry zlomový. Vznikla totiž první "sandlerovka" Billy Madison, založená na jeho komickém výkonu a následující rok přišla role svérázného hráče golfu v podobně laděném snímku Happy Gilmore. Po filmu Střelený zaznamenal Sandler další průlom s trochu netradiční romantickou komedií Píseň pro nevěstu, ve které se Sandler poprvé objevil na plátně s Drew Barrymoreovou. Rok 1998 se vůbec stal pro Sandlera velmi úspěšným, zabodoval také s buranskou komedií Vodonoš, kterou si i přes její neskutečnou hloupost a Sandlerovo pitvoření se, diváci oblíbili a houfně navštěvovali kina.

Adam Sandler: Mr. Deeds - náhodný milionář Slušně rozjetá kariéra Adama Sandlera byla k nezastavení, bodoval dalšími podobnými komediemi, ať už to byl Velký táta, kde si Sandler zahrál povaleče, jemuž spadne do klína malý klučina, o kterého se musí postarat, nebo celkem nestravitelná komedie Malý Nicky - Satan Junior, kde ztvárnil syna Satana. Posledně zmiňovaným filmem přesáhl magickou hranici 20 milionů dolarů, které za snímek dostal. Sandler se ovšem nespokojil jen s herectvím, a řadu snímků také produkoval (má vlastní produkční společnost Happy Madison Productions) a napsal. Složil dokonce pro své filmy řadu písní. Většina komedií, v nichž se objevil, se dá označit jako "typická sandlerovka". Pro tyto komedie je příznačný hrubozrnný humor, a fakt, že hlavním hrdinou je vždy prosťáček, který se snaží prosadit v nelítostném světě.

Adam Sandler: 50x a stále poprvé Adam Sandler se stal komikem, který dokáže diváky přitáhnout do kin, přestože nepatří k výrazným a obdivovaným hvězdám. Krásy sice moc nepobral, ale nelze mu upřít ohromnou píli a cílevědomost, díky níž se dostal až na vrchol. Divákům se však dostal do povědomí jako komik a tak bylo na čase ukázat, že není jen slušným komikem, ale hercem, který dokáže zabodovat i v jiném žánru. Podobně jako Jim Carrey (Truman Show, Muž na měsíci) dostal i Sandler svou šanci. Tu mu dal respektovaný nemainstreamový režisér Paul Thomas Anderson, který oslnil brilantním dramatem Magnolia. Sandlera obsadil do role nezkušeného muže, který v sobě potlačuje vztek a poprvé se opravdově zamiluje ve vysoce ceněné romanci Opilí láskou. A Sandler to proti všem škarohlídským předpovědím dokázal. Roli zahrál na výbornou a pro řadu diváků, kteří jím dosud opovrhovali, se stal zajímavým.

Adam Sandler: Opilí láskou Úspěch v tomto filmu však neznamenal žádný obrat v jeho kariéře. Sandler se opět vrhl na komediální žánr a objevil se v malých roličkách ve filmech Zvíře a Žába k zulíbání kolegy a přítele Roba Schneidera. V poslední době jsme jej mohli vidět v příjemné romantické komedii Mr. Deeds – Náhodný milionář a nyní v další komedii 50x a stále poprvé, kde se opět sešel s Drew Barrymoreovou. Kromě toho napsal, produkoval a propůjčil svůj hlas v animovaném snímku Eight Crazy Nights. S Jackem Nicholsonem si zahrál v komedii Kurs sebeovládání.

Sandler je všestranně nadaný herec, kterého ovšem většina diváků vnímá jako pouhého komika, který se prosadil v buranských komediích. Diváci sice na jeho komedie chodí, ale o něm samotném nemají valné mínění. Jediné, pro co jej jsou schopni akceptovat, je jeho zcela netypická role v Opilí láskou. Nedávno se představil ve snímku Španglicky snadno a rychle, další romantické komedii, která nepostrádala velké ambice - vždyť ji režíroval James L. Brooks, autor snímků jako Cena za něžnost nebo Lepší už to nebude. Film však vysoká očekávání nenaplnil - vždyť i u nás zamířil přímo do videopůjčoven. Sandler se tak vrátil k osvědčeným crazy komediím, když se představil ve snímku Klik - život na dálkové ovládání. Ztělesnil v něm lehkomyslného Michaela, jenž se setkává s božským (anebo snad ďábelským?) vynálezem, schopným manipulovat s osudy lidí. Dalšími z jeho potrhlých nápadů je proměna svého typického losera za machistu, takto hasiče, který v komedii Když si Chuck bral Larryho chystá předstíranou homosexuální svatbou se svým kolegou. Toho hraje komik Kevin James. Obdobnou řachandou je i Zohan: Krycí jméno Kadeřník - ústřední hrdinou je někdejší izraelský supervoják, dnes newyorský kadeřník. A naposledy se objevil v dětském dobrodružství Pohádky na dobrou noc, v němž si coby údržbář Skeeter pohrává s pohádkovými schématy.

Adam Sandler sice není za své výkony vyzdvihován do nebe, zůstává však neodmyslitelnou součástí Hollywoodu, kde jeho komedie vydělávají slušné peníze a jemu zajišťují pozici jedné z největších komediálních hvězd současnosti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.